Жіночі симптоми високого рівня цукру в крові

Жінки та чоловіки з цукровим діабетом (ЦД) можуть відчувати багато подібних, добре відомих симптомів гіперглікемії (підвищеного рівня цукру в крові), як-от постійна спрага, часте сечовипускання, невмотивована втрата (чи, навпаки, набір) ваги, дратівливість тощо. Однак деякі ознаки високого цукру є менш поширеними та притаманні лише жінкам, або лише чоловікам.

Ось 5 симптомів високого рівня цукру в крові у жінок.

Жіночі симптоми високого рівня цукру в крові - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Молочниця 

Підвищення рівня глюкози (або цукру) в крові негативно впливає на зміну мікрофлори сечостатевої системи та може спровокувати надмірне розможення грибка роду Candida, що призводить до вагінальних інфекцій (молочниці). Симптоми проявляються вагінальним свербежем та патологічними виділеннями. Інфекції можуть бути рецидивуючими і часто не реагують на лікування, доки не буде нормалізовано рівень цукру.

Читайте також: Молочниця при діабеті: симптоми, причини виникнення, лікування та профілактика

Сухість зовнішніх статевих органів

Високий рівень цукру в крові може призвести до пошкодження нервових волокон та кровоносних судин, що стає причиною порушення кровотоку та іннервації (зв'язок органів і тканин з центральною нервовою системою за допомогою нервів) у статевих органах. Такий стан у поєднанні із загальним зневодненням та порушенням функції залоз, які виділяють вагінальний секрет, сприяє сухості шкіри та слизових оболонок. 

Читайте також: Ускладнення діабету: сексуальні проблеми у чоловіків та жінок

Біль під час статевого акту

Пошкодження нервових волокон внаслідок хронічної гіперглікемії призводить до змін чутливості у різних частинах тіла, зокрема у вагінальній ділянці. Порушена іннервація, сухість шкіри та можлива вагінальна інфекція мажуть бути причинами дискомфорту та болю під час статевого акту. 

Безпліддя 

Безпліддя та порушення менструального циклу можуть бути ознаками синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ), який часто виникає на тлі метаболічних розладів. Існує чіткий зв’язок між СПКЯ та інсулінорезистентністю (втратою чутливості клітин та тканин до інсуліну), яка розвивається при цукровому діабеті 2-го типу. 

Читайте також: Зв'язок між СПКЯ та інсулінорезистентністю

Ускладнення вагітності 

Під час вагітності підвищений рівень цукру і кетонів (побічні речовини жировго обміну) в крові призводить до їх потрапляння в організм дитини через плаценту. Гіперглікемія у мами підвищує ризик вроджених аномалій у дитини. 

 

Вчасно звертайте увагу на будь-які незвичні патологічні зміни в організмі. Вони не лише погіршують якість життя, але й ускладнюють перебіг цукрового діабету. 

Якщо ви помітили у себе будь-який із вище зазначених симптомів, обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем.


Джерела: journals.lww.comncbi.nlm.nih.gov

Читайте також:

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

Які перевірки здоров’я потрібні всім жінкам після 30?

Гестаційний діабет: що важливо знати

 

Ми в Instagram та Telegram