Смарт-капсули інсуліну можуть позбавити від щоденних ін'єкцій людей з діабетом 1 типу

Уявіть, що люди з діабетом 1-го типу могли б прожити тиждень, не турбуючись про рівень цукру в крові та не роблячи собі ін'єкцій. Британські вчені працюють над розробкою «розумної» капсули інсуліну, яку можна буде вводити раз на тиждень, щоб підтримувати рівень цукру в крові в оптимальному діапазоні.

Смарт-капсули інсуліну можуть позбавити від щоденних ін'єкцій людей з діабетом 1 типу - изображение

Захоплюючий проект Бірмінгемського університету (University of Birmingham) може з часом звільнити людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) від щоденних ін'єкцій інсуліну.

Ці «розумні» капсули будуть знаходитися в організмі і вивільнятимуть інсулін, коли рівень глюкози (цукру) в крові буде вище норми. Усередині капсул знаходяться молекули, які зв'язуються з глюкозою, і коли рівень глюкози підвищуватиметься, капсула розтане, вивільняючи інсулін.

«Ми намагаємося створити систему, яка буде доставляти інсулін у відповідь на рівень глюкози, виділяючи більше гормону, якщо рівень цукру в крові зависокий», — говорить провідний автор дослідження, д.-р Джон Фоссі (Dr John Fossey). «Зараз ми вміємо розпізнавати глюкозу в організмі, і наша ідея полягає в тому, щоб взяти цю технологію, взяти ці молекули (які зв'язуються з глюкозою) і створити «контейнер» для інсуліну, який руйнуватиметься під час зустрічі з глюкозою і доставлятиме свій «вантаж». Якщо пацієнту можна було б вводити ці «контейнери», скажімо, раз на тиждень, вони б повільно руйнувалися у присутності глюкози, щоб підтримувати рівень цукру в крові на постійному рівні».

Проект фінансується провідною діабетичною благодійною організацією JDRF, які переконані, що бірмінгемські вчені можуть розробити лікування, «що може змінити життя всіх людей, які живуть з діабетом 1-го типу».

Наразі проект перебуває на стадії розробки. І хоча може пройти ще немало часу, поки ми зможемо побачити клінічні випробування на людях, дослідники, які займаються вивченням діабету, говорять, що це дійсно захоплюючий потенційний новий метод лікування.


Джерела: diabetes.co.uk, bbc.com, birmingham.ac.uk

Читайте також:

«Розумні» інсуліни: 5 нових розробок

Вчені з Китаю вперше вилікували людину від діабету 2 типу

Новий «розумний» інсулін може здійснити революцію у лікуванні діабету

 

Теми: інсулін