Оземпік: як працюють популярні ліки (не) для схуднення?

Оземпік, або Ozempic (діюча речовина — семаглутид), призначений для лікування цукрового діабету 2-го (ЦД2), також широко відомий, як засіб для схуднення. 

Як працює препарат, як саме він сприяє втраті ваги? Та які побочні дії «чарівної ін'єкції» (не) для схуднення? Читайте у матеріалі від медичної редакторки «Мій цукровий».

Оземпік: як працюють популярні ліки (не) для схуднення? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка «Мій цукровий», лікарка-ендокринологиня, аспірантка ВНМУ.


Що таке семаглутид?

Семаглутид (діюча речовина Оземпіку) є препаратом із групи агоністів глюкагоноподібного поліпептиду 1 (GLP-1). Він імітує фізіологічні ефекти природного GLP-1, який виділяється в організмі. 

Як працює природній GLP-1?

У відповідь на споживання глюкози клітини центральної нервової системи (ЦНС) і травного тракту виробляють GLP-1, який стимулює бета-клітини острівців підшлункової залози, відповідальні за вироблення інсуліну. Секреція (виділення) інсуліну призводить до загального зниження рівня цукру в крові та зменшення вироблення глюкагону (гормон підшлункової залози). Це перешкоджає вивільненню запасів глюкози з печінки, посилює відчуття ситості, підвищує чутливість до інсуліну. Усі вказані процеси, зрештою, спричиняють втрату ваги. 

Як працює семаглутид? 

Досліджено, що семаглутид насамперед імітує ефекти того GLP-1, що вивільняється у травному тракті, а не в ЦНС. Однак, семаглутид впливає на нервову систему, регулюючи апетит. Препарат сприяє секреції гормонів насичення лептину та пептиду YY, сповільнює спорожнення шлунка. Також доведений позитивний ефект семаглутиду на стан бета-клітин підшлункової залози. 

Цукрознижувальний ефект

У людей із ЦД2 семаглутид ефективно знижує рівень цукру в крові та сприяє зниженню ваги. Клінічні випробування показали, що він може знизити рівень цукру в крові при додаванні до метформіну (препарат для лікування ЦД2), і призвести до втрати маси тіла більше, ніж на 15%. 

Семаглутид зменшує ризик розвитку ЦД2 на 60%, що має вирішальне значення для попередження серцево-судинних захворювань та інших ускладнень діабету

Семаглутид має значні переваги у зниженні ризику серйозних серцево-судинних подій, таких як інфаркти та інсульти, особливо у пацієнтів із ожирінням. Користь семаглутиду для серцево-судинної системи пояснюється декількома механізмами, окрім втрати ваги. До них належать зниження артеріального тиску та холестерину у крові, а також прямий вплив на стан серцевого м’язу і стінки кровоносних судин.

Безпека і побічні ефекти

До найпоширеніших побічних ефектів семаглутиду належать шлунково-кишкові розлади, зокрема:

  • нудота
  • блювання
  • діарея
  • закреп 

Тому підхід до призначення препарату має враховувати історію хвороби пацієнта та можливу взаємодію з іншими лікарськими засобами. 

Семаглутид і контроль ваги

Хоча семаглутид може бути ефективним засобом лікування ожиріння, він не може замінити здорове збалансоване харчування та регулярну фізичну активність.

Припинення прийому препарату може призвести до повторного набору ваги

Для стабільного контролю ваги необхідний комплексний підхід, який включає зміну способу життя та медичний нагляд.


Читайте також:

Оземпік VS. метформін: у чому різниця?

Фальшивий «Оземпік» може становити небезпеку для здоров'я. ВООЗ попереджає про підроблені версії препарату

Поширені ліки від діабету можуть допомогти сповільнити старіння органів. Результати нового дослідження

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!

Теми: Оземпік