До школи з діабетом: 7 порад батькам

Навіть для найорганізованіших дорослих успішне управління діабетом є доволі непростим завданням. А як щодо дітей, які йдуть до школи з вперше виявленим діагнозом і тривалий час залишаються без нагляду батьків?

Наведені нижче поради допоможуть батькам дітей з цукровим діабетом 1-го типу підготуватися до відвідування школи.

До школи з діабетом: 7 порад батькам - изображение

1. Розробіть план дій

Разом із лікарем (дитячим ендокринологом) сплануйте, як дитині краще харчуватися в школі, коли робити ін'єкції інсуліну та в якій дозі. Також розкажіть про ознаки та план дій на випадок гіпо- (низький рівень цукру в крові) чи гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові) працівникам школи, щоб вони могли вчасно помітити симптоми і надати необхідну допомогу.

Читайте також: Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини

2. Дізнайтеся про права своєї дитини в школі

Діти з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) можуть повною мірою брати участь у різних шкільних заходах і повинні розуміти, що вони здатні досягти тих самих результатів, що й інші діти (без діабету). Однак, з юридичної точки зору діабет вважається захворюванням, що дає право отримати групу інвалідності. Тому такі діти перебувають під захистом відповідних законодавчих актів. Дізнайтеся, чи може ваша дитина з ЦД1 у разі потреби перейти на індивідуальний план навчання з метою забезпечення медичної безпеки. Також, як правило, такі школярі повинні мати право отримати необхідну перерву та доступ до приміщення, де вони могли б перевірити рівень глюкози в крові, перекусити або зробити ін'єкцію інсуліну.

3. Розраховуйте на можливість повноцінного навчання

Якщо ви зустрічаєте опір щодо участі вашої дитини в будь-якій частині навчального процесу (академічній, спортивній або позакласній) — ви маєте право оскаржувати таке рішення адміністрації. Ваша дитина має право на повноцінне навчання та участь у шкільному житті.

4. Проведіть попередню зустріч із працівниками школи

До початку шкільного сезону заплануйте зустріч зі співробітниками школи (класним керівником, тренером, шкільною медсестрою та керівництвом), щоб вони знали про стан вашої дитини та розуміли, як вони зможуть їй допомогти у випадку критичної ситуації.

5. Поясніть однокласникам своєї дитини, що в неї діабет

Дуже важливо, щоб однокласники вашої дитини також знали про її особливість (краще не використовуйте слова «хвороба», «захворювання» або ще гірше «інвалідіність»). Розкажіть, що у неї/нього може впасти цукор і це небезпечно, що вона/він повинен вводити собі інсулін і регулярно перевіряти рівень цукру в крові тощо. Тоді вони, з більшою ймовірністю, з розумінням ставитимуться до особливого однокласника та зможуть також помітити, якщо трапиться щось недобре (наприклад, якщо в дитини знизиться рівень цукру в крові та вона матиме вигляд сонної або надто втомленої).

6. Навчіть дитину самостійно керувати діабетом

Ви не зможете перебувати поруч з дитиною протягом навчального дня. Іноді заклопотаний учитель також може випустити з уваги потреби вашої дитини. Тож вона повинна самостійно вміти, як мінімум, перевірити рівень цукру в крові за допомогою глюкометра та ввести собі інсулін за потреби. 

7. Слідкуйте за діабетом своєї дитини на відстані

Сучасні технології допомагають батькам стежити за здоров'ям своєї дитини в будь-якому місці. Наприклад, системи безперервного моніторингу рівня глюкози в крові (CGM) дають змогу надсилати показання глюкометра на кілька смартфонів одночасно. Таким чином, батьки можуть віддалено відстежувати рівні глюкози в крові їхньої дитини протягом усього дня.


Читайте також:

Діабет і школа: 13 речей, які повинен знати вчитель про діабет 1-го типу у дитини

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя

МОЗ затвердили нові стандарти лікування дітей з діабетом в Україні

 

Ми в Instagram та Telegram