Діабет: як котролювати цукри під час інших хвороб?

З цієї статті ви дізнаєтеся, як різні захворювання можуть впливати на рівень цукру в крові, як контролювати діабет, якщо ви захворіли та коли варто звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Діабет: як котролювати цукри під час інших хвороб? - изображение

Діабет та організм під час інших хвороб

Будь-яке інфекційне захворювання (грип, ГРВІ, особливо в поєднанні з високою температурою) провокує підвищення рівня глюкози (цукру) в крові, навіть, якщо ви нічого не їсте.

Інфекційне захворювання є стресом для організму, на що він відповідає виділенням контрінсулярних (таких, що протидіють інсуліну) гормонів — глюкагон, кортизол, адреналін, соматотропний гормон. В результаті таких процесів підвищується рівень глюкози в крові. У цей період потреба в інсуліні зростає. 

Читайте також: 8 порад, як не захворіти цієї осені

Вплив різних захворювань на рівень цукру в крові

Простудні захворювання, що не супроводжуються підвищенням температури тіла, зазвичай не впливають на рівень глюкози в крові та потребу в інсуліні. Але існує ймовірність зниження чутливості до інсуліну.

Хвороби, які здатні спричинити порушення процесів засвоєння поживних речовин, підвищують небезпеку гіпоглікемії та, як правило, супроводжуються нудотою, блювотою й діареєю (наприклад, гастроентерит).

Хвороби з високою температурою та запальними процесами провокують суттєве підвищення рівня глюкози крові. До таких станів належать грип, пневмонія, отит, інфекція сечовивідних шляхів тощо.

Як контролювати цукри під час іншого захворювання?

  • Ніколи не припиняйте введення базального інсуліну. Коли ви їсте — розраховуйте болюс на їжу та на корекцію глікемії. Коли не вживаєте їжу — болюси можуть знадобитися для корекції рівня цукру в крові.
  • Проконсультуйтеся з лікарем щодо збільшення доз інсуліну.
  • Контролюйте рівень глікемії кожні 2-4 години, за необхідності — частіше.
  • Рівень глікемії >13-14 ммоль/л вимагає контролю рівня кетонових тіл у сечі кожні 2-4 години (або частіше, якщо в цьому виникає необхідність). Підвищення рівня кетонових тіл свідчить про ризик розвитку діабетичного кетоацидозу (ДКА).
  • Вживайте достатню кількість рідини, щоб не допустити зневоднення. Кращим вибором є негазована вода в обсязі 100-200 мл (½ — 1 стакан) щогодини. Обговоріть добову кількість необхідної вам рідини з лікарем.
  • Намагайтесь дотримуватись звичного способу харчування. Якщо ви не їсте, у вас відсутній апетит — цукор може знижуватися. За таких умов варто віддати перевагу вживанню простих вуглеводів, що відомі своєю здатністю швидко впливати на рівень глюкози в крові (це можуть бути фруктові пюре, фруктові соки тощо). Помітивши тенденцію до зниження цукру в крові, вживайте 15 грамів легкозасвоюваних вуглеводів щогодини.
  • Виміряйте температуру тіла: підвищення температури тіла — зростання ризику зневоднення. Якщо виникає необхідність знизити температуру, приймайте парацетамол, ібупрофен.
  • Враховуйте вплив медикаментозних препаратів на рівень глікемії — уважно ознайомтесь з медичною інструкцією до ліків.

Підвищена потреба в інсуліні під час захворювання зазвичай зберігається протягом кількох днів, проте така тенденція може утримуватись і до тижня після одужання.

План дій, якщо ви захворіли:

  1. З'ясуйте причину хвороби та лікуйте основне захворювання.
  2. Пам'ятайте, що під час деяких захворювань потреба організму в інсуліні може зростати. Проконсультуйтеся з лікарем та скоригуйте дозу інсуліну за потреби.
  3. Ретельно контролюйте рівень глюкози крові (кожні 2-4 години).
  4. Якщо рівень глюкози є вищим за 13-14 ммоль/л, необхідно провести аналіз на наявність кетонів в сечі.
  5. Подбайте, щоб організм отримував достатню кількість рідини (звичайної води) — це забезпечить можливість уникнути зневоднення та посилить здатність організму виводити глюкозу та кетонові тіла.
  6. Намагайтеся дотримуватися повноцінного харчування.

Не забувайте вчасно вводити інсулін, не пропускайте ін'єкції та пам'ятайте, що хвороба — фактор ризику розвитку діабетичного кетоацидозу.

Коли звертатися до лікаря?

Якщо симптоми захворювання посилюються, нормалізувати рівень глюкози в крові самотужки не вдається — не займайтеся самолікуванням (!) та зверніться до лікаря.

Наступні фактори — привід звернутись за кваліфікованою медичною допомогою:

  • рівень глікемії >13 ммоль/л зберігається понад 24 години;
  • присутні кетонові тіла в сечі;
  • нездужання супроводжує блювота, діарея, що тривають понад 4 години;
  • температура тіла тримається >38,5°C понад 48 годин;
  • з'являються болі в животі;
  • самопочуття погіршується.

Джерело: «Школа контролю цукрового діабету (для пацієнта). Частина 1»

Читайте також:

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру в крові

Застуда, грип, отруєння при діабеті 1 типу. Як лікувати та за чим стежити?

8 натуральних способів покращити імунітет

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!