Тренуйте цей м'яз для підтримання стабільного рівня цукру в крові

Вчені з Х'юстонського університету (University of Houston) виявили, що певний м'яз у нашій нозі є особливо важливим для зниження сплеску глюкози в крові після їжі, і він може працювати навіть коли ми сидимо.

Тренуйте цей м'яз для підтримання стабільного рівня цукру в крові - изображение

Цей м'яз називається камбалоподібний м'яз (лат. musculus soleus) — частина триголового м'яза гомілки, широкий плоский товстий м'яз гомілки, що залягає всередині від литкового м'яза (лат. musculus gastrocnemius).

Musculus soleus:

  • є основним м'язом, який ми використовуємо для стояння, ходьби та бігу;
  • є частиною литкового м'яза;
  • становить 1% маси нашого тіла.

Тренуйте цей м'яз для підтримання стабільного рівня цукру в крові - 2 изображение

Що такого особливого у musculus soleus, або камбалоподібному м'язі?

Musculus soleus складається з м'язових волокон, що повільно скорочуються. Він призначений для того, щоб використовуватися знову і знову для стабілізації тіла під час стояння, ходьби тощо.

На відміну від інших м'язів (наприклад, біцепса), камбалоподібний м'яз не втомлюється. Він дуже добре поглинає глюкозу з крові для використання в якості енергії. Після активації він споживає глюкозу годинами.

Незважаючи на те, що він становить лише 1% від м'язової маси нашого тіла, активація цього м'яза позитивно позначається на рівні глікемії.

Що говорять дослідження

Дослідження, опубліковане в The National Center for Biotechnology Information у 2022 показало, що вправи, які активують камбалоподібний м'яз (як-от, вправа «під'оми на пальцях ніг» — як на фото) допомагали знизити:

Тренуйте цей м'яз для підтримання стабільного рівня цукру в крові - 3 изображение

- рівень глюкози в крові учасників;

- рівень інсуліну в учасників;

більше, ніж при тренуванні інших м'язів (наприклад, біцепсів).

 

 

Учасників попросили виконувати ці специфічні рухи в лабораторних умовах протягом приблизно 4-х годин (з перервами). Рівень глюкози знизився на 50%. 4 години... це, звичайно, дуже багато! Однак і менша тривалість виконання вправ може бути корисною, оскільки ефект був досить сильним і довготривалим.

Це хороший прийом, який може допомогти знизити стрибок рівня глюкози в крові після їжі, якщо, наприклад, ви працюєте в офісі (і не можете встати з-за столу) — робіть цю вправу протягом 10 хвилин або більше, не залишаючи свого робочого місця.

ВАЖЛИВО: виконання цієї вправи не відміняє застосування інсуліну або інших цукрознижувальних засобів (за призначенням лікаря), якщо у вас цукровий діабет.


***Написано за матеріалами французської письменниці і біохіміка Джессі Інчауспе (Jessie Inchauspe), авторки книги «Glucose Goddess Method».

Читайте також:

7 видів фізичної активності для кращого контролю діабету

Майстер спорту з діабетом: «Я думав, що завжди буду на лаві запасних...»

Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

 

Ми в Instagram та Telegram