Безрецептурний безперервний моніторинг рівня глюкози схвалено FDA

Нова біосенсорна система Dexcom Stelo Glucose Biosensor System покликана допомогти людям з діабетом 2 типу та без діабету зрозуміти вплив харчування, фізичної активності на рівень цукру в крові та покращити результати медикаментозного лікування. 

Безрецептурний безперервний моніторинг рівня глюкози схвалено FDA - изображение

6 березня 2024 року FDA (Управління з продовольства і медикаментів США) схвалило першу безрецептурну систему безперервного моніторингу рівня глюкози (CGM). Біосенсорна система Dexcom Stelo Glucose Biosensor System призначена для дорослих з діабетом або без нього, які не використовують інсулін: люди з діабетом, які одержують медикаментозну терапію цукрознижувальними пероральними препаратами, або люди без діабету, які хочуть краще зрозуміти вплив харчування та фізичних вправ на їхній рівень глікемії. 

Як повідомляє компанія-виробник:

  • Stelo стане першим біосенсором глюкози в США, дозволеним для використання без рецепта
  • Пристрій показаний до використання особами від 18 років, яким не призначено інсулінотерапію
  • Невеликий переносний датчик Stelo кріпиться на задній частині плеча і забезпечує безперервне вимірювання, запис, аналіз та відображення значень і тенденцій глікемії безпосередньо на смартфоні або іншому інтелектуальному пристрої користувача
  • Stelo cтворений виробниками Dexcom G7 – найточнішого, простого у використанні та клінічно перевіреного бренду CGM – та покликаний допомогти більшій кількості людей з діабетом 2 типу, які не перебувають на лікування інсуліном, контролювати своє здоров’я
  • Stelo буде доступний влітку 2024 року.

Важливо! Cистема не призначена для людей із проблемною гіпоглікемією, оскільки не призначена для попередження користувача про цей потенційно небезпечний стан.

Безрецептурний безперервний моніторинг рівня глюкози схвалено FDA - 2 изображение

Читайте також: Безперервний моніторинг рівня глюкози в крові: відповіді на поширені запитання

Про компанію DexCom

DexCom, Inc. – світовий лідер з інновацій на ринку CGM. Dexcom був першим, хто зробив можливим підключення CGM до пристроїв для введення інсуліну, хто забезпечив можливість підключення CGM до смартфону, хто зміг дати альтернативу використанню смужок для прийняття рішень щодо лікування. СЬогодні DexCom, представивши перший біосенсор глюкози, створює нову категорію пристроїв для використання over-the-counter (засоби, які пацієнт може придбати в аптеці (і не лише в аптеці) для самолікування без рецепта від лікаря. Зі слів виконавчого віце-президента і головного операційного директора Dexcom Джейка Ліча досвід компанії дав можливість розробити Stelo з урахуванням унікальних потреб людей з діабетом 2 типу, які не використовують інсулінотерапію.

Читайте також: Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

Переваги використання пристроїв безперервного моніторингу глюкози при ЦД 2 типу

Використання безперервного (або постійний) моніторингу рівня глюкози є вагомим фактором результативного лікування діабету, зокрема 2 типу. Доведено, що БМГ, застосовуваний окремо або разом з іншими препаратами для лікування діабету та контролю ваги, сприяє досягненню компенсованого стану та досягненню цілей лікування. Дослідження показують, що використання безперервного моніторингу глюкози Dexcom людьми з діабетом 2 типу асоційоване із клінічно значущим покращенням діапазону часу перебування в цільових межах, значень глікованого гемоглобіну A1c та якості життя загалом.

Використання пристроїв CGM може допомогти людям з діабетом зрозуміти вплив різних продуктів харчування та їхньої активності на рівень цукру крові. Для людей з вперше діагностованим цукровим діабетом 2 типу, або людей із ЦД2, які приймають інсулін, CGM забезпечує можливість отримати цінну інформацію, яка може вплинути на лікування діабету та покращити його контроль.

Як обіцяють виробники, моніторинг Stelo можна буде придбати онлайн без рецепта з літа 2024 року. Вартість пристрою компанія ще не оприлюднила. Про появу системи Stelo у Європі буде відомо згодом.


Джерела інформації:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-clears-first-over-counter-continuous-glucose-monitor?utm_medium=email&utm_source=govdelivery

https://investors.dexcom.com/news/news-details/2024/Stelo-by-Dexcom-First-Glucose-Biosensor-to-be-Cleared-by-FDA-as-Over-the-Counter/default.aspx


Читайте також:

Гіпоглікемія VS гіперглікемія: у чому різниця?

13 способів покращити глікемічний контроль

Стандарти лікування цукрового діабету ADA 2024: ключові оновлення