Діабет 2 типу: яким має бути ваш ІМТ, щоб знизити ризик смерті від серцево-судинних хвороб згідно з новим дослідженням

Чи існує єдиний здоровий діапазон ІМТ (індекс маси тіла) для людей з цукровим діабетом 2-го типу? Ні, як виявило нове дослідження. Натомість здоровий ІМТ може змінюватися з віком.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Діабет 2 типу: яким має бути ваш ІМТ, щоб знизити ризик смерті від серцево-судинних хвороб згідно з новим дослідженням - изображение

ІМТ, або індекс маси тіла — це ефективний показник надмірної ваги та ожиріння. Він розраховується на основі вашого зросту та ваги. ІМТ є індикатором ризику розвитку захворювань, які можуть виникнути при збільшенні кількості жиру в організмі. Що вищий ваш ІМТ, то вищий ризик розвитку деяких захворювань, таких як серцево-судинні, високий кров'яний тиск, цукровий діабет 2-го типу тощо.

Читайте також: Як розрахувати індекс маси тіла? Все, що потрібно знати про показник ІМТ

У дослідженні, представленому на цьогорічному Європейському конгресі з ожиріння (ECO) у Венеції, вчені дослідили, який діапазон ІМТ найімовірніше знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ), зокрема серцевої недостатності, інсульту та інших ускладнень метаболічного синдрому у людей з діабетом 2-го типу.

Дослідники використовували дані з Британського біобанку — медичної бази даних, яка містить генетичну інформацію, інформацію про спосіб життя та стан здоров'я близько півмільйона людей по всій Великій Британії.

У дослідженні взяли участь майже 23 тисячі осіб з ЦД2. Учасники були переважно білого кольору шкіри, середній вік — 59 років; близько двох третин з них — жінки. Середній період спостереження за учасниками — 12,5 років. За цей час 891 людина померла від ССЗ. Використовуючи дані ІМТ та віку, дослідники проаналізували, як ці фактори вплинули на смертність.

Вчені виявили, що для дорослих середнього віку, 65 років і молодше, ІМТ 23-25, що є частиною «нормального» діапазону, був пов'язаний з найнижчим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань. Однак для людей старше 65 років оптимальний ІМТ становив 26-28, що відповідає діапазону «надмірної ваги».

Дослідження також визначило оптимальну показники ІМТ, за яких ризик смерті від серцево-судинних захворювань починає зростати. Для групи середнього віку (65 років і молодше) цей показник становив 24, а для групи людей похилого віку (старше 65 років) — 27.

«...ми повинні брати до уваги більше, ніж ІМТ, коли даємо рекомендації щодо схуднення. Це дослідження підкреслює, що вік має важливе значення, а цілі втрати ваги повинні бути індивідуальними», — говорить Іванія Різо (Ivania Rizo), д.м.н., доц. каф. ендокринології та директор відділення медицини ожиріння у Бостонському медичному центрі.

Дослідження показує, що не існує універсального підходу до оцінки серцево-судинного ризику у пацієнтів з діабетом. Натомість індивідуалізований підхід, швидше за все, принесе більше користі для здоров'я.


Читайте також:

Цукровий діабет 2-го типу. Як дізнатися про свої ризики?

2 чашки йогурту на тиждень можуть знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, згідно нової заяви FDA

Терапія червоним світлом покращує рівень цукру в крові. Результати нового дослідження

 

Ми в Instagram та Telegram