Інсулінова помпа: відповіді на поширені запитання

Як приймати душ з помпою? Як можна зручно її носити? Чи не буду я натискати на кнопки помпи уві сні? Відповіді на ці та інші популярні запитання щодо використання сучасного діабет-гаджету — у статті.

Інсулінова помпа: відповіді на поширені запитання - изображение

Цю статтю перевірила Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших матеріалів — читайте ТУТ.


Інсулінова помпа — невеликий електронний пристрій, що імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину.  

Читайте також: Як отримати помпу для дитини з ЦД 1-го типу в Україні? Досвід діабет-організацій

Куди встановлюється інсулінова помпа?

Канюля інсулінової помпи вводиться в підшкірно-жировий шар. Рекомендовані місця встановлення — живіт, стегна, сідниці або плече. Важливо постійно чергувати місця встановлення. Головне — не вводити канюлю в ділянки без достатнього шару підшкірно-жирової клітковини, уздовж лінії ременя або де присутній постійний тиск одягу, щоб не допустити притискання шкіри.

Читайте також: ІНСУЛІНОВА ПОМПА: словник з невідомих термінів

Як приймати водні процедури з помпою?

Інсулінова помпа [якщо вона не водонепроникна, як Омніпод] «не любить» води, хоча сучасні моделі мають захист від бризок. Перед тим, як рушити в душ/ванну або до басейну/моря, потрібно від’єднати трубочку інфузійної системи від тіла, поставити спеціальну заглушку та залишити помпу з інфузійною системою на суші, поки ви будете приймати водні процедури. Завершивши водні активності, не зволікайте та приєднайте помпу для відновлення подачі інсуліну.

Як спати з помпою? Чи можу я її випадково пошкодити уві сні?

Знайти для себе оптимальний варіант може кожен. Трубка завдовжки 110 см дає змогу вибрати практично будь-яке місце поруч з ліжком, як-от нічний столик, саме ліжко, кишеня піжами або під подушкою. Ризик пошкодити помпу та порушити її роботу вкрай мінімальний. Якщо є схильність до неспокійного сну, можна скористатись функцією блокування, якою оснащені сучасні помпи. А системи сигналізації сповістять, якщо раптом під час сну ви витягнете інфузійну трубку (втім це дуже рідко трапляється).

Читайте також: Сон з інсуліновою помпою: відповіді на найчастіші запитання

Чи буде мені комфортно постійно носити помпу на собі?

Потрібен час. Важливо усвідомити переваги і не квапити себе. Ви звикнете —  відчуження мине, новий предмет на собі з часом стане звичним та непомітним. Здебільшого процес звикання минає за лічені дні.

Читайте також: Чек-лист справ перед купівлею інсулінової помпи

Де носити інсулінову помпу?

Сучасні моделі помп зазвичай оснащені спеціальною кліпсою, яка дає змогу закріпити пристрій на одязі (наприклад, на ремені). Також можна використовувати кишеню штанів. Жінки частіше кріплять помпу на бюстгальтер. Крім того, сьогодні в асортименті магазинів з діатоварами є спеціальні чохли, пояси, кріплення, які дозволяють надійно зафіксувати пристрій на тілі, забезпечити захист від механічних ушкоджень та комфортне носіння помпи. Максимально непомітно чи яскраво і стильно — кожен вибирає сам!

Як поводитись з інсуліновою помпою в аеропорту?

Інсулінову помпу (як і пристрій моніторингу цукрів CGM) небажано піддавати впливу рентген-детекторів: це може порушити роботу пристрою та вплинути на правильність введення інсуліну. Бажано попросити ручний огляд.

  • Можна: проходити з помпою через рамки металодетектора.
  • Не можна: пропускати помпу через рентген-апарат для перевірки багажу та проходити з помпою через кабінки сканування в повний зріст. Потрібно попросити провести ручний огляд.

Залишились питання? Пишіть у коменарях!


Читайте також:

5 популярних міфів про інсулінову помпу

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023

FDA схвалило бездротову мікропомпу Accu-Chek Solo. Особливості гаджету
 

Ми в Instagram та Telegram