Чек-лист справ перед купівлею інсулінової помпи

Помпова інсулінотерапія (ПІТ) — сучасний метод у лікуванні цукрового діабету. Використання пристрою допомагає значно поліпшити якість компенсації та відповідно якість життя людини з діабетом. Встановлення інсулінової помпи — це серйозне рішення. Якщо ви обмірковуєте цей крок, прочитайте спершу цю статтю.

Чек-лист справ перед купівлею інсулінової помпи - изображение

Цю статтю перевірила Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших матеріалів — читайте ТУТ.


Інсулінова помпа — невеликий електронний пристрій, що імітує роботу підшлункової залози і 24 години на добу вводить ультракороткі аналоги інсуліну (Хумалог, НовоРапід, Епайдра) в підшкірно-жирову клітковину. 

Детальніше про те, як працює інсулінова помпа ми писали ТУТ

Ось на що варто звернути увагу перед купівлею помпи.

Купуйте в офіційного виробника (представника)

З’ясуйте, які моделі інсулінових помп офіційно зареєстровані у вашій країні. Для України це — Medtronic (офіційний представник в Україні — компанія «МедЕкСервіс»). Купуючи пристрій в офіційного виробника (або офіційного представника), ви отримуєте низку переваг, зокрема:

  • технічна підтримка;
  • гарантія;
  • гаряча лінія в будь-який час доби;
  • допомога з навчанням та встановленням помпи.

Заздалегідь порахуйте вартість витратних матеріалів

Обслуговування помпи обходиться недешево. Після того, як ви визначилися з моделлю, порахуйте вартість витратних матеріалів: резервуар/картридж для інсуліну та інфузійна система. Їх доведеться купувати щомісяця (або частіше!). Зважте можливості та потреби.

Дізнайтеся про можливість безкоштовного отримання помпи

Пошукайте інформацію щодо існуючих програм у вашій країні / місті із забезпечення людей з діабетом засобами для контролю захворювання, зокрема, інсуліновими помпами. Ваш ендокринолог зможе вам у цьому допомогти.

Проконсультуйтеся з вашим ендокринологом

Дізнайтеся у свого лікаря, чи можна вам саме зараз переходити на помпову інсулінотерапію (ПІТ). Не рекомендується встановлювати помпу під час хвороби або після нещодавно перенесеної хвороби, оскільки цукор може бути нестабільним. Також не варто починати користування помпою під час вагітності: правильно і краще це робити на етапі планування.

Ще раз обміркуйте, наскільки зручним буде для вас цей варіант  

Пам’ятайте, що помпа постійно має бути на вас (і під час сну теж). Її необхідно буде знімати щоразу перед водними процедурами (якщо помпа не водонепроникна). А також під час занять контактними різновидами спорту, оскільки є ризик вирвати катетер (окрім бездротової помпи Омніпод). Її не завжди можна вдало сховати під одягом. Крім того, носіння помпи може потребувати часу для звикання, адже це непростий у психологічному плані момент, особливо для підлітків.

 

Усі ці нюанси важливо обміркувати перед дорогою покупкою.


Читайте також:

ІНСУЛІНОВА ПОМПА: словник з невідомих термінів

FDA схвалило бездротову мікропомпу Accu-Chek Solo. Особливості гаджету

Помпа дитині: нюанси використання девайса в різні періоди життя

 

Ми в Instagram та Telegram