5 популярних міфів про інсулінову помпу

«Чи правда, що помпа все рахує, вводить і коригує сама, і тобі не потрібно нічого робити?». Розглянемо поширені помилкові думки щодо використання популярного діабет-гаджету.

5 популярних міфів про інсулінову помпу - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Міф №1: Помпа все робить сама

Помпа дійсно суттєво спрощує компенсацію діабету. Що робить гаджет?

  • забезпечує безперервний базальний фон відповідно до вашої потреби (базальні швидкості розписуються і підбираються індивідуально);
  • розраховує болюси за допомогою «Калькулятора болюсу» (інсулін на їжу, на корекцію);
  • дозволяє розтягувати болюс, робити болюси Подвійної хвилі;
  • допомагає в розрахунку дози.

Все інше: підрахунок вуглеводів, підбір персональних коефіцієнтів, перевірка та аналіз рівня глікемії, прийняття рішень — залишається за пацієнтом.

Міф №2: Можна один раз підібрати дозування та на цьому все

Не все так просто. Люди з діабетом знають, що потреба в інсуліні може змінюватися з багатьох причин. Тому підібрати коефіцієнти раз і назавжди не вийде. Однак велика перевага помпи — можливість швидко змінити коефіцієнти та налаштування відповідно до потреби. На шприц-ручках (особливо це стосується базального інсуліну) про таку оперативність залишається тільки мріяти.

Читайте також: Книга «Школа контролю цукрового діабету. Частина 3. Технічна підтримка» — ваш путівник світом DiaTech. Встигніть отримати свій екземпляр!

Міф №3: Інсулінова помпа — це боляче

Боляче буває тільки в одному випадку: якщо невдало встановлено інфузійний набір або підібраний невідповідний розмір канюлі (занадто довга).

Міф №4: Помпа — це незручно

Зазвичай проблема стоїть найбільш гостро на перших порах використання гаджета. Коли незрозуміло, як з ним поводитися (є страх зламати помпу), де носити тощо. Більшість людей з часом перестають відчувати на собі присутність приладу. Крім того, для користувачів помп придумано величезну кількість аксесуарів для комфортного носіння гаджета. А щоб від'єднати прилад від тіла, досить секунди.

Міф №5: Помпа — це дорого

Найболючіше питання. Використання помпи дійсно передбачає додаткові витрати. Але це суб'єктивно. Адже для когось сума забезпечення гаджета (покупка інфузійних наборів і резервуарів, батарейок, сенсорів) не обтяжує бюджет; а для когось — це суттєва сума. А ще багато залежить від того, як довго носиться одна канюлю і як часто міняється резервуар.


Читайте також:

DiaTech: 10 головних технологічних новинок 2023

Інсулінова помпа: словник з невідомих термінів

Чек-лист справ перед купівлею інсулінової помпи

 

Ми в Instagram та Telegram