Діабет 1 типу: як підготуватись до будь-якої фізичної активності без гіпоглікемії?

Фізична активність супроводжує нас у житті — похід у магазин, прибирання будинку, стрижка газону і, звичайно, спорт. Однак, що робити, якщо під час будь-якої фізнагрузки цукор постійно падає? Як залишатися активним без гіпоглікемії?

Читайте у матеріалі від експертки «Мій цукровий», спеціалістки зі здорового способу життя та діабет-блогерки — Олени Філатової (стаж ЦД1 — 20 років).

Діабет 1 типу: як підготуватись до будь-якої фізичної активності без гіпоглікемії? - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 19 років), авторка блогу про корисне харчування.


Чи знайомі вам такі ситуації: 

  • Вам поставили діагноз, цукри привели до ладу, ви повернулися додому з лікарні, вийшли на роботу/навчання і... почалося! Цукри просто «валяться». 
  • Вы вирішили скорегувати фігуру і зайнятися чимось активним, наприклад, піти на танці, в басейн або на йогу. Цукор падає, але не кидати ж? 
  • Вы хворіли і пропустили кілька занять. Повернулися — гіпо чомусь почала переслідувати.

Що робити?

У чому складність для людей з діабетом 1-го типу

Коли ми починаємо займатися, рівень цукру в крові (ЦК) падає дуже інтенсивно. Тіло видобуває енергію насамперед із ЦК. Тому перші тренування супроводжуються гіпоглікемією (падіння рівня цукру в крові нижче 3,9 ммоль/л). Далі тіло адаптується і цукор стає більш стійким (перевірено на собі!), але перший час — не з легких.

Читайте також: 10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові 

Що робити?

Британські джерела дають різні схеми. Універсальних немає, але є ті, від яких можна відштовхнутися. У мене є схеми як від фітнес-тренерів, так і від лікарів у Великій Британії, і вони відрізняються.

Для тих, хто використовує шприц-ручки: 

⇒ Скорочуємо дозу болюсного інсуліну (болюсу) під їжу, яка передує тренуванню, або під'їдаємо без підколки. Є різні схеми скорочення болюсів і прийому вуглеводів — проконсультуйтеся із вашим лікарем. 

⇒ Деякі переходять на 2 уколи подовженого на день, щоб другу дозу скоротити (вночі цукри на початку фізичної активності будуть падати). 

Для тих, хто використовує помпу: 

⇒ Прибираємо від 30 до 70% бази за 60-120 хвилин до тренування і під час нього. 

⇒ Часто доводиться знижувати вечірній болюс і прибирати нічну базу на 5-15%. Чим довше і/або інтенсивніше ваше тренування, тим менше інсуліну вам потрібно. 

Діліться своїми лайфхаками у коментарях!

 

Примітка редакції:

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим ендокринологом, перш ніж змінювати схему інсулінотерапії.


Читайте також:

5 способів попередити гіпоглікемію. Лайфхаки від діабет-блогерки

Діабет і спорт: 7 порад для безпечного тренування

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії
 

Ми в Instagram та Telegram