Чому випадає волосся при діабеті? 7 можливих причин

Ще один неприємний «побічний ефект» цукрового діабету як у жінок, так і у чоловіків — випадіння волосся. Якщо вам нещодавно діагностували діабет, або ви вже якийсь час живете з діабетом, і помітили, що втрачаєте більшу кількість волосся, ніж зазвичай, дізнайтеся про 7 можливих причин, чому це може відбуватися.

Чому випадає волосся при діабеті? 7 можливих причин - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 20 років), авторка блогу про корисне харчування. 


Випадіння волосся — це природний процес: щойно волосина досягає фінальної стадії циклу, вона випадає, а на її місці з'являється нова. Волосся зазвичай проходить чотири фази розвитку.

Діабет може перервати цей цикл, сповільнюючи ріст волосся. Через діабет може посилитися випадіння волосся (в тому числі й на інших частинах тіла, а не лише на голові), а відростання відбувається повільніше.

Ось 7 головних причин втрати волосся при діабеті:

1. Стрес

Один з найпотужніших чинників — стрес. Часто можна почути: волосся стало випадати одразу після постановки діагнозу, але потім відновилося. Або ж після пологів, після годування, втрати роботи. Коливання рівня гормонів впливають на процес регенерації волосяних фолікулів.

2. Декомпенсований діабет

Гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) протягом тривалого проміжку часу може спричинити пошкодження судин, що порушує доставку кисню до волосяних фолікулів.

Читайте також: Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

3. Вогнищева алопеція

У людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1) частіше зустрічається вогнищева алопеція, коли імунна система атакує волосяні фолікули, що може призвести до випадання волосся не лише на голові, а й на інших частинах тіла.

Чому випадає волосся при діабеті? 7 можливих причин - 2 изображение

4. Прийом деяких медикаментів

Втрата волосся може бути одним з можливих побічніх ефектів від ліків, які ви приймаєте, зокрема Метформіну.

5. Проблеми зі щитовидкою 

Захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) за діабету може сприяти випадінню волосся, як це було в мене через кілька років після встановлення діагнозу ЦД1. Були такі симптоми, як нудота, сильні озноб і жар, висипи на шкірі обличчя і спини. Тоді мені призначили L-тироксин і я приймала його кілька років (волосся вилазило величезними клаптями, було дуже страшно).

Читайте також: 12 симптомів проблем із щитоподібною залозою

6. Вітамінно-мінеральні дефіцити

Нестача вітаміну Д, біотину та/або інших вітамінів і мінералів також може послабити волосся.

Читайте також: Які вітаміни потрібні при діабеті?

7. Дотримання суворої дієти

Якщо дотримуватися суворої дієти — це може спричинити нестачу важливих нутрієнтів і, як наслідок, втрату волосся.

 

Випадіння волосся може стати ще одним випробувнням для людини з цукровим діабетом. Якщо ви помітили у себе цей неприємний симптом, обов'язково поговоріть зі своїм лікарем, щоб встановити чи пов'язано це із вашим станом, а також дізнатися про те, що ви можете зробити, щоб контролювати цей процес. Гарна новина в тому, що діабет можна взяти під контроль і волосся відновиться. А поліпшити циркуляцію крові можна за допомогою фізичних вправ.


Читайте також:

Чи може діабет спричинити випадіння волосся?

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Харчування при діабеті: 7 найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень
 

Ми в Instagram та Telegram