Чоловіки мають вищий ризик ускладнень діабету, ніж жінки. Результати нового дослідження

Дослідники виявили, що частота серцевих захворювань, проблем з нирками, ускладнень з боку нижніх кінцівок, а також небезпечної для зору діабетичної ретинопатії вища у чоловіків з діабетом (1 та 2 типу), ніж у жінок, незалежно від стажу захворювання.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Чоловіки мають вищий ризик ускладнень діабету, ніж жінки. Результати нового дослідження - изображение

Дослідники з Університету Сіднея (University of Sydney) проаналізували дані більш ніж 25 тисяч чоловіків і жінок віком від 45 років, які мали цукровий діабет 1-го або 2-го типу за 10 років.

Результати дослідження були опубліковані в Журналі епідеміології та громадського здоров'я (Journal of Epidemiology & Community Health)

Вони виявили, що:

⇒ 44% чоловіків мали серцево-судинні ускладнення, такі як серцева недостатність, інсульт або інфаркт міокарда, порівняно з 31% жінок.

⇒ Чверть чоловіків мали проблеми з ногами або ступнями, зокрема пошкодження нервів і порушення кровообігу, що у важких випадках може призвести до ампутації, тоді як серед жінок цей показник становив 18%.

⇒ Тим часом 35% чоловіків повідомили про проблеми з нирками, такі як ниркова недостатність, хронічні захворювання нирок і діаліз, порівняно з 25% жінок.

⇒ Проблеми з очима були більш поширеними серед жінок: у 61% з них розвинулися ускладнення, порівняно з 57% чоловіків загалом. Однак чоловіки на 14% частіше страждали на діабетичну ретинопатію, стан, що характеризується пошкодженням сітківки ока, що може призвести до втрати зору.

Дослідники дійшли висновку, що чоловіки з діабетом на 51% частіше хворіють на серцево-судинні захворювання, ніж жінки, на 55% частіше мають проблеми з нирками і на 47% частіше мають ускладнення нижніх кінцівок (ніг або стоп); а також, що чоловіки з діабетом мають більший ризик ускладнень, незалежно від стажу діабету.

За словами дослідників, результати дослідження підкреслюють «відмінності у вихідних характеристиках» між чоловіками і жінками: чоловіки частіше мали надмірну вагу, серцеві захворювання або інсульт в анамнезі, або були курцями в минулому; а також, як правило, менш схильні до дотримання стратегій первинної профілактики, як-от орієнтація на здоровий спосіб життя, профілактичних медичних оглядів тощо.

Високі показники ускладнень (в обох статей) підкреслюють важливість регулярного скринінгу та стратегій профілактики з моменту встановлення діагнозу.


Джерела: telegraph.co.uk, Journal of Epidemiology & Community Health

Читайте також:

Які перевірки здоров’я потрібні всім чоловікам після 30?

Незвичні симптоми цукрового діабету: на що звернути увагу?

11 ускладнень діабету: подбайте про кожне з них

 

Ми в Instagram та Telegram