5 шкірних проблем, що можуть бути ознакою високого рівня цукру в крові

Ваша шкіра може чимало «розповісти» про стан вашого здоров'я, зокрема про наявність такого захворювання, як цукровий діабет.

Ось 5 типових проблем зі шкірою, які можуть вказувати на те, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю.

5 шкірних проблем, що можуть бути ознакою високого рівня цукру в крові - изображение

1. Постійна сухість шкіри

Сухість шкіри є поширеною проблемою, але коли вона стає хронічною та вираженою, це може бути ранньою ознакою діабету. Гіперглікемія (високий рівень цукру в крові) може призвести до зневоднення, що, своєю чергою, впливає на здатність шкіри утримувати вологу. Як наслідок, шкіра стає надмірно сухою, лущиться та свербить. Ці симптоми найчастіше найбільш виражені на стопах, гомілках і ліктях.

Якщо у вас постійно суха шкіра, і її стан не покращується після регулярного зволоження, особливо в поєднанні з іншими симптомами діабету, варто проконсультуватися з лікарем.

Читайте також: 8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

2. Потемнілі ділянки шкіри

Стан, відомий, як Acanthosis nigricans (або чорний акантоз), може призвести до появи темних, потовщених ділянок шкіри, часто з оксамитовою текстурою. Ці потемніння, як правило, з'являються в складках тіла: на шиї, під пахвами, в паху і під грудьми. Acanthosis nigricans пов'язаний з резистентністю до інсуліну, та є ознакою цукрового діабету 2-го типу.

Якщо ви помітили незвичне потемніння шкіри в цих ділянках, особливо якщо у вас також спостерігаються інші симптоми, пов'язані з діабетом, зверніться до лікаря для подальшого обстеження.

3. Рани, що повільно загоюються

Високий рівень цукру в крові може впливати на швидкість регенерації тканин, що призводить до уповільненого загоєння ран. Якщо ви помітили, що незначні порізи, синці, ранки або інші травми заживають довше, ніж зазвичай, це може бути ознакою того, що у вас підвищений рівень цукру в крові.

Зверніть увагу на те, як ваше тіло відновлюється після ушкоджень (навіть незначних, як-от поріз). Повільне загоєння ран, особливо разом з іншими потенційними симптомами діабету — привід пройти обстеження.

Читайте також: 5 дивних симптомів, які можуть бути ознаками діабету

4. Шкірні інфекції

Діабет може послабити імунну систему, що ускладнює боротьбу організму з інфекціями. Це може призвести до підвищеного ризику різних шкірних інфекцій, таких як бактеріальні та грибкові інфекції. Поширеними прикладами є інфекції сечовивідних шляхів, дріжджові інфекції та фурункули.

Якщо у вас часті або рецидивуючі шкірні інфекції, особливо в поєднанні з іншими симптомами діабету, проконсультуйтеся з лікарем, щоб переконатися, що у вас немає проблем із рівнем цукру в крові. 

5. Зміни кольору шкіри

Підвищений рівень цукру в крові може спричинити зміни в дрібних кровоносних судинах, що може призвести до зміни кольору шкіри. Ці знебарвлені ділянки можуть мати жовтуватий відтінок на світлій шкірі або червонувато-коричневий відтінок на темній шкірі. Такі зміни кольору шкіри найчастіше помітні на гомілках і стопах.

Що робити? Якщо ви помітили незвичні зміни кольору шкіри, особливо в поєднанні з іншими симптомами діабету, бажано звернутися до лікаря для діагностики та лікування.

 

Якщо ви помітили будь-які з цих шкірних ознак разом з іншими симптомами діабету, обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем. Раннє виявлення та лікування діабету може значно покращити якість вашого життя та допомогти запобігти ускладненням.


Читайте також:

Догляд за шкірою при діабеті: 18 корисних порад на кожен день

9 ознак того, що ваш рівень цукру в крові вийшов з-під контролю

Як діабет впливає на вашу шкіру: 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД
 

Ми в Instagram та Telegram