5 дивних симптомів, які можуть бути ознаками діабету

Окрім усім відомих симптомів діабету, як-то постійна спрага і часте сечовипускання, існують й інші сигнали організму про те, що щось не так. Ми розповімо вам, на що необхідно звернути увагу, щоб вчасно взяти діабет під контроль і мінімізувати ризик виникнення ускладнень.

5 дивних симптомів, які можуть бути ознаками діабету - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Багато людей, у яких розвивається діабет, зокрема 2 типу, навіть не знають, що вони хворі, поки аналіз крові не покаже підвищений рівень цукру в крові або доки хвороба не почне прогресувати й не з'являться серйозні ускладнення.  

Здебільшого діабет є «тихим» і підступним захворюванням. У більшості випадків симптоми на ранній стадії відсутні.  

Відомі деякі симптоми раннього прояву діабету: постійна спрага, надмірне сечовипускання або раптове збільшення чи втрата ваги. Але існують й інші ознаки, які дуже просто випустити з уваги як лікарям, так і пацієнтам. Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, обов'язково зверніться до фахівця. 

Запалені або інфіковані ясна

Періодонтит, також відомий як хвороба ясен, може бути ранньою ознакою діабету 2 типу. Дослідження показало, що люди з діабетом (як діагностованим, так і не діагностованим) та переддіабетом набагато частіше стикаються із захворюваннями ясен, особливо з важкими формами.

Зміна кольору шкіри

Задовго до постановки діагнозу, з'являється потемніння шкіри в складках тіла (на шиї, в пахвовій западині, в паху) і в інших областях. Це чорний акантоз, який зазвичай є ознакою резистентності до інсуліну (втрата чутливості до гормону, який організм використовує для регулювання глюкози), що може, в кінцевому підсумку, призвести до діабету. У рідкісних випадках, чорний акантоз також може бути ознакою кісти яєчників. Певні лікарські препарати і добавки, включно з протизаплідними таблетками і кортикостероїдами, також можуть викликати таку реакцію.

Дивні відчуття в ногах

Від 10 до 20% людей, у яких діагностовано діабет, уже мають деякі ушкодження нервів, пов'язані з цим захворюванням. Але на ранніх стадіях це може бути ледь помітно: дивне поколювання в ногах або зниження чи асиметричність чутливості в кінцівках. Звісно, ці дивні відчуття могли бути спричинені чимось банальним: взуття на високих підборах або довга нерухомість. Але такі відчуття також можуть бути ознаками інших серйозних захворювань, таких як розсіяний склероз, тому важливо розповісти про них на огляді у лікаря.  

Проблеми із слухом або зором

Підвищений рівень цукру в крові може пошкодити сітківку і призвести до коливань рівня рідини навколо очних яблук, що спричиняє погіршення зору і розмиту картинку. Щойно рівень цукру в крові повертається до норми, зір зазвичай відновлюється, але якщо діабет залишається без контролю занадто довго, ушкодження може стати незворотнім. Крім того, високий рівень цукру в крові може також впливати на нервові клітини у вусі та спричиняти порушення слуху.

Тривалий денний сон

Існують дослідження, які підтверджують факт про те, що люди, які спали вдень понад годину, були більш схильні до розвитку діабету 2-го типу. Схоже, що дрімота в денний час насправді викликає діабет. Але це може бути і попереджувальним знаком основної проблеми, такої як депривація сну, депресія або апное уві сні — всі ці стани, пов'язані з підвищеним ризиком діабету.


Читайте також:

10 несподіваних речей, які можуть вплинути на рівень цукру в крові

Діабет кличе на допомогу! 10 сигналів організму при поганій компенсації

Як знизити рівень цукру в крові? 5 простих способів

 

Ми в Instagram та Telegram