Догляд за шкірою при діабеті: 18 корисних порад на кожен день

При цукровому діабеті шкіра стає більш вразливою і потребує особливого щоденного догляду. Дотримуйтеся цих порад, щоб зберегти її здоровою та красивою якомога довше.

Догляд за шкірою при діабеті: 18 корисних порад на кожен день - изображение

Догляд за руками та пальчиками

Чергуйте місця проколу пальців під час взяття крові

Відмовтеся від «фаворитів». Використовуйте всі пальці по черзі під час вимірювання рівня цукру в крові. Подушечки пальців — найболючіше місце, краще проколюйте з боків пальців — зліва і справа.  

Використовуйте альтернативні місця для взяття крові

Наприклад, долоні — місця під великим пальцем і під мізинцем. Можливо, буде потрібно відрегулювати в проколювачі глибину проколу, щоб узяти кров із менш звичних місць.  

Щотижня шліфуйте подушечки пальців

Робити це можна пилкою для шліфування нігтів із жорсткістю 80/100, теркою для п'ят із мінімальною абразивністю, шліфуванням для апаратного манікюру. Головне не переборщити, щоб не пошкодити шкіру подушечок пальців. 

Робіть професійний манікюр

Звісно, краще це робити в салоні у досвідченого фахівця, у якого вже «набита» рука. Так ви зможете убезпечити себе від порізів і ранок. Слідкуйте, щоб усі інструменти були стерильними і діставалися зі спеціальної шафи для дезінфекції (або придбайте свій власний набір, і носіть з собою). Якщо ж ви робите манікюр самостійно, зрізайте кутикулу дуже акуратно, щоб не поранити тонку шкіру навколо нігтя. 

Щодня мажте руки живильним кремом

Не менше двох разів на день, щоб шкіра завжди була зволоженою і не лущилася. Втирайте в подушечки пальців крем або мазі для кращої регенерації шкіри. Можна використовувати метилурацилову мазь. 

Догляд за тілом

Мийтеся теплою водою

Не гарячою, а саме теплою: вона не чинитиме висушувального впливу на шкіру. 

Використовуйте м'які гелі для душу з нейтральним ph

Це можуть бути дитячі гелі, лікувальна косметика або інші засоби, що не мають у складі барвників та ароматизаторів.

Обирайте м'яку мочалку, яка делікатно очищає шкіру

Підійдуть натуральні або поролонові губки.

Наносьте крем на тіло щоразу після душу

У холодну пору року шкіру необхідно додатково живити. Молочко та легкі флюїди ставте в холодильник до наступного літа. Замість них діставайте живильні креми, рідкі або тверді олії. Ці засоби, як і гелі для душу, в ідеалі мають бути без ароматизаторів і барвників.

Захищайте шкіру від вітру та холоду

Одяг варто вибирати такий, щоб у ньому було тепло і під нього не задувало. Це збереже здоров'я не тільки шкіри, а й усього організму.  Якщо шкіра все ж почала лущитися і червоніти, варто акуратно потерти ці місця мочалкою. Можна використовувати дрібний, ніжний скраб. Змити все водою і нанести крем із загоювальним і зволожувальним ефектом. 

Догляд за стопами

Зарядка для стоп

Щодня робіть прості вправи для стоп: ворушіння пальчиками ніг, обертання стопами в один і в інший бік, підіймання й опускання пальчиків, катання м'ячика стопами. Спробуйте підняти олівець чи ручку пальцями ніг або зімніть папірець пальцями ніг. Така нехитра гімнастика займе не більше 10 хвилин на день, при цьому допоможе зміцнити суглоби стоп.  

Ноги вгору

Увечері або перед сном ляжте на ліжко, диван або килим і закиньте ноги на стінку. Полежіть так протягом кількох хвилин. Також можна використовувати спеціальні подушки для ніг, які дають змогу спати з трохи піднятими догори ногами. 

Ванночки для ніг

Робіть їх хоча б двічі на тиждень. Налийте теплої води в таз або спеціальну гідромасажну ванночку, додайте туди натуральну морську сіль без барвників та ароматизаторів, кілька крапель ефірної олії лаванди, 2-3 фільтр-пакетики з ромашкою, зволожувальний лосьйон для ніг. Усе це перемішайте й опустіть ноги у ванночку. Потримайте їх у воді 10-15 хвилин. Після чого висушіть ноги рушником.

Використовуйте спеціальні пилки для обробки стоп

Шкіра стоп у людей з діабетом часто суха і схильна до утворення натоптишів і тріщин. Для запобігання їхній появі необхідно обробляти стопи спеціальними пилками. Дуже важливо не поранити ноги (!) Не зрізайте ороговілий шар на п'ятах гострою бритвою.

Щодня обмацуйте й оглядайте шкіру стоп

При появі найменших мозолів, тріщин, ранок, лікуйте їх одразу, не чекаючи, коли вони стануть більшими і небезпечнішими. Загоювальні мазі та обробка обов'язкові для всіх ранок, навіть якщо ці ранки зовсім крихітні. 

Змащуйте стопи кремом

Для того, щоб шкіра п'ят не грубіла і не тріскалася, щодня використовуйте живильний крем для ніг з вітамінами та сечовиною. Він пом'якшить шкіру та надасть п'яточкам здорового вигляду. 

Обробляйте нігті безпечними пилками

Не обрізайте нігті на ногах, а спилюйте їх пилкою. Це може зайняти трохи більше часу, зате ви мінімізуєте можливість отримати травму або поріз шкіри. Також використовуйте натуральні олії для нігтів, щоб нігті не були сухими та ламкими, а зберігали здоров'я.  

Бережіться грибка стоп і нігтів

Грибок часто вражає стопи людей з діабетом. Вилікувати цю неприємну хворобу дуже складно, тому краще займатися профілактикою. У громадських лазнях, басейнах, спортзалах ходіть тільки у власних гумових капцях. Не знімайте їх навіть у душі, щоб не контактувати з мокрою підлогою. Користуйтеся тільки особистим рушником. Слідкуйте за особистою гігієною.  

Такі нехитрі правила потребуватимуть небагато зусиль і вашого часу. Зате допоможуть вашій шкірі залишатися здоровою та доглянутою.


Автор статті — прес-служба Ascensia Diabetes Care

Читайте також:

Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

Як доглядати за стопами та нігтями при діабеті? 15 основних правил

 

Ми в Instagram та Telegram