5 найкращих способів залишатися активними взимку, якщо у вас діабет

Однє з найнеприємнішого у холодній порі року, окрім брудних тротуарів, вкритих сльотою, є відчуття, що ви ніби застрягли в приміщенні і стаєте менш активними, ніж зазвичай. Це так затишно, залишитись вдома... Втім регулярна фізична актиність є дуже важливою для людей з цукровим діабетом, зокрема для кращого контролю рівня цукру в крові та покращення чутливості до інсуліну.

Ось 5 підказок, як зробити свій день більш рухливим взимку (і при цьому отримувати задоволення).

5 найкращих способів залишатися активними взимку, якщо у вас діабет - изображение

1. Прогуляйтеся після їжі

Це, мабуть, найкраще, що ви можете зробити, якщо у вас діабет!

Швидка прогулянка після їжі може покращити контроль рівня глікемії, згідно з мета-аналізом 2023 року, опублікованим у журналі Sports Medicine, який показав, що 20-ти хвилинна прогулянка після їжі може допомогти «згладити» підвищення рівня цукру в крові (так звані, піки), що відбувається під час перетравлення їжі.

Якщо на вулиці занадто прохолодно, прогуляйтеся в приміщенні, наприклад, торгівельним центром або супермаркетом. Це чудовий спосіб залишатися в русі взимку! Ви можете відстежувати свої кроки за допомогою лічильника кроків — крокоміра.

2. Насолоджуйтесь зимовими розвагами на свіжому повітрі

Активний відпочинок на свіжому повітрі може покращити не лише вашу фізичну форму а й настрій. Катання на ковзанах, лижах, навіть будівництво фортець на снігу або катання на санчатах разом з дітьми — це чудові способи підтримувати належний рівень фізичної активності в холодну пору року.

3. Тренуйтеся вдома

Якщо прогулянки на свіжому повітрі — це не для вас (через погоду або ваш рівень фізичної підготовки тощо), існує безліч способів залишатися фізично активними, незважаючи на холод! 

Ви можете займатися вдома, наприклад, йогою або танцями у вашій власній вітальні; ходити на біговій доріжці чи користуватися велотренажером (якщо, звісно, вони у вас є) або виконувати вправи з власною вагою. Домашні справи, такі як прибирання, пилососіння, чищення снігу тощо, також допомагають регулювати рівень цукру в крові і залишатися активними.

4. Знайдіть партнера з тренувань

Зимові тренування можуть бути значно приємнішими, якщо поруч із вами буде партнер, а ще одна людина, яка прагне бути активною, допоможе вам бути більш відповідальними. Щоб залишатися мотивованим, знайдіть собі партнера для тренувань. Попросіть друга або члена родини займатися з вами. Ви можете прогулюватися разом, записатися до тренажерного залу, підтримувати один одного, щоби рух став частиною вашої щоденної рутини.

5. Приєднайтеся до фітнес-групи або класу

Запис на групові тренування — це безперечно ефективний спосіб підтримувати свою активність і настрій протягом усієї зими. Дослідження в галузі психології спорту, фізичних вправ і спортивної ефективності, проведене у 2019 році, показало, що колективна енергія групових занять робить тренування цікавішими і приємнішими, а також може підштовхнути вас до більш наполегливих тренувань. Танці, пілатес, йога, степ-аеробіка та їзда на велосипеді — чудові варіанти для людини з діабетом.

Хоча бажання залишитись вдома (в теплі та затишку) іноді дуже сильне, малорухливий спосіб життя взимку може ускладнити ваш контроль діабету. На щастя, існують прості, ефективні та приємні способи залишатися активними, коли на вулиці холодно. Подумайте про піші прогулянки після їжі, активний зимовий відпочинок на свіжому повітрі або приєднайтеся до фітнес-групи. Зрештою, будь-яка активність, яка вам подобається, змушує вас рухатися і допомагає підтримувати рівень цукру в крові під контролем, є чудовим рішенням! Як завжди, перш ніж розпочинати будь-які нові фізичні вправи, проконсультуйтеся з вашим лікарем.


Читайте також:

5 корисних порад, як контролювати діабет, коли на вулиці холодно

Управління діабетом взимку: 5 порад батькам

5 причин для зимових активностей

Ми в Instagram та Telegram