У Вінниці запрацювала Школа для дітей з цукровим діабетом та їхніх батьків

Діти з діабетом у Вінниці та їхні батьки можуть отримати консультації фахівців та знання із контролю захворювання у «Школі цукрового діабету».

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

У Вінниці запрацювала Школа для дітей з цукровим діабетом та їхніх батьків - изображение

Цукровий діабет (ЦД) — це хронічний стан, за якого підшлункова залоза не виробляє взагалі або виробляє у недостатній кількості інсулін — гормон, відповідальний за використання і зберігання організмом глюкози крові; або інсулін, що виробляється не працює ефективно. Це призводить до хронічної гіперглікемії (високий рівень цукру в крові) та, зрештою, може спричинити ряд укладнень ЦД: гострих, як-от діабетичний кетоацидоз (ДКА), та хронічних — проблеми із серцево-судинною системою, нирками, зором тощо.

Кількість нових випадків діабету продовжує зростати як в Україні, так і в усьому світі.

⇒ За оцінками IDF (Міжнародна діабетична федерація) близько 537 млн. людей у світі живуть з цукровим діабетом, і ця цифра може збільшитися вдвічі до кінця 2050 року. 

⇒ У 2023 діабет було діагностовано у більш ніж пів мільона (!) українців, як повідомляє МОЗ. Це приблизно на 40 тис. нових випадків більше, ніж у 2022.

Зростання захворюванності зумовлює потребу у підвищенні обізнаності про діабет серед громадськості та доступі до якісних знань, для тих, хто вже живе із цим станом. Тому на базі обласної дитячої клінічної лікарні (ВОДКЛ) у Вінниці було відкрито «Школу цукрового діабету», де діти із вперше діагностованим ЦД та їхні батьки вже можуть отримати консультації фахівців, а також необхідні знання та навички з контролю захворювання. 

«Ми зібрали команду фахівців, яка знається на цьому захворюванні та може допомагати таким пацієнтам», — говорить Лідія Діденко, директорка ВОДКЛ. «Батьки дітей з цукровим діабетом та самі діти потребують інформації, і ми хочемо їм її надати. Ми прагнемо, аби вони отримали всі необхідні знання про захворювання, знали, як себе з ним поводити і не боялися його». 

У Школі навчають, як правильно зробити ін'єкцію інсуліну, як харчуватися, тренуватися з діабетом, як контролювати свій стан у різні періоди життя, як отримати необхідні ліки тощо. До складу команди Школи увійшли різні спеціалісти, зокрема ендокринологи, дієтологи, психологи, неврологи тощо, а також фахівці з дитячої ендокринології та каф. педіатрії ВНМУ ім. Пирогова.

Школа є безкоштовною. Розклад роботи — з понеділка по п'ятницю (за розкладом консультативної поліклініки обласної лікарні). Пройти навчання у Школі можуть діти та підлітки з вперше виявленним діабетом, які знаходяться на стаціонарному лікуванні у ВОДКЛ — для них навчання є обов'язковим; діти та їхні батькі, які вже перебувають на обліку у цій лікарні; а також діти із групи ризику ЦД, наприклад, ті, хто має надмірну вагу, ожиріння або сімейну історію діабету. 

 


Читайте також:

Покращення психологічної підтримки для українців з діабетом. Долучайтесь до дослідження

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

Які перевірки здоров'я і як часто необхідні дитині з цукровим діабетом 1-го типу?

 

Ми в Instagram та Telegram