Як контролювати апетит при діабеті: дієві поради

При діабеті будь-якого типу важливо контролювати апетит та підтримувати нормальну вагу, оскільки регулярні переїдання та надмірне вживання продуктів із швидкими вуглеводами ведуть до втрати чутливості організму до інсуліну, що призводить до зростання рівня глюкози у крові. У статті розповімо, як контролювати апетит та виробити здорові харчові звички.

Як контролювати апетит при діабеті: дієві поради - изображение

На правах реклами

Пити достатньо води

За легкого почуття голоду передусім слід випити склянку води, оскільки зневоднення нерідко відчувається як бажання щось з'їсти. При діабеті важливо уникати зневоднення — рекомендується вживати не менше 2–2,5 літрів чистої води на день. Також можна пити трав'яні чаї та кислі компоти без цукру. Від соків, чорного чаю та кави краще відмовитися. Вдалий спосіб запобігти переїданню під час обіду або вечері — випити перед їжею склянку теплої води.

Вживати їжу свідомо

Під час їжі краще не дивитись телевізор і не користуватися ноутбуком, планшетом чи телефоном, оскільки за концентрації уваги на екрані складно відчути момент насичення. Прийом їжі має бути максимально усвідомленим та вдумливим. Бажано ретельно пережовувати кожен шматочок, що корисно не тільки для контролю апетиту, але й для травлення. Щоб зробити прийоми їжі максимально приємними, можна замовити гарне столове приладдя або купити тарілки з цікавим візерунком.

Більше білка, клітковини та корисних жирів

Щоб почуття ситості після чергового прийому їжі зберігалося якнайдовше, варто ввести в раціон більше продуктів з білками та клітковиною — нежирне м'ясо, птицю, рибу, яйця, бобові, тофу, свіжі овочі. Особливо корисні зелені овочі — огірки, селера, броколі, цвітна капуста, кабачки. Щодо джерела корисних жирів, то це можуть бути горіхи, авокадо, насіння, оливкова олія, але вживати їх слід помірно, оскільки ці продукти дуже калорійні.

Відмова від перекусів

Бажано дотримуватися збалансованого харчування за графіком, що базується на кількох прийомах їжі в один і той самий час. Рекомендується включити у щоденний розпорядок дня сніданок, другий сніданок (за потреби), обід та вечерю. Між основними прийомами їжі краще нічого не їсти, оскільки це призводить до стрибків глюкози, як і надто тривале голодування. Варто мінімізувати вживання продуктів із високим вмістом швидких вуглеводів, особливо хлібобулочних виробів.

Повноцінний сон

Постійні недосипання порушують роботу гормонів, що регулюють апетит. Це призводить до посилення голоду та потягу до висококалорійної їжі. Бажано спати 7–9 годин, при цьому лягати краще до 22:00, а вставати — не пізніше 8:00. Контролювати тривалість і якість сну з урахуванням різних фаз допомагають смартгодинники, які можна придбати в маркеті корисних штук Маудау. Щоб процес засинання проходив легше та швидше, за 1,5-2 години до сну не варто користуватися гаджетами — краще прийняти теплу ванну та почитати книгу.