П'ять переваг рослинної дієти для людей з діабетом

Зростаюча кількість досліджень свідчить про те, що рослинна дієта може допомогти знизити ризик розвитку і навіть повернути назад діабет 2-го типу, а також краще контролювати свій стан при діабеті 1-го типу. 

Ми не закликаємо вас повністю переходити на веганську, або рослинну, дієту, але додати до свого раціону більше зелені та овочів (особливо некрохмалистих), здорових рослинних джерел білка та жирів, та цільнозернових продуктів може бути корисним при діабеті. І ось чому.

П'ять переваг рослинної дієти для людей з діабетом - изображение

5 переваг рослинної дієти для людей з цукровим діабетом:

1. Багата на клітковину

Однією з найбільших переваг рослинної дієти є клітковина, яка міститься виключно в рослинній їжі. Багата на клітковину дієта допомагає сповільнити процес всмоктування глюкози в кишечнику і запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові після їжі. Це може допомогти підтримувати рівень цукру в крові більш стабільним протягом дня.

2. Може допомогти контролювати запалення

Високий рівень глюкози в крові викликає запалення, а запалення може погіршити рівень глюкози в крові. Це замкнене коло!

Фрукти та овочі наповнені антиоксидантами, фітохімічними речовинами та вітамінами і мінералами, які борються із запаленням. Якщо рослинна дієта складена правильно, вона буде багата на всі ці речовини, які допомагають контролювати запалення при діабеті 1-го та 2-го типу.

3. Містить багато здорових джерел білка

Вживання достатньої кількості білка також може допомогти контролювати рівень цукру в крові. Квасоля, горіхи та горіхове масло, насіння, сочевиця, тофу — чудові рослинні джерела білка для людей з діабетом. Важливо включати принаймні один продукт з високим вмістом білка в усі прийоми їжі та перекуси.

4. Багата на цільні продукти

Ще одна перевага веганської або рослинної дієти у вживанні великої кількості цільних (натуральних, необроблених або мінімально оброблених) продуктів, таких як цільнозернові, фрукти та овочі, рослинні білки (бобові, горіхи, насіння тощо). Такі продукти можуть допомогти підтримувати більш стабільний рівень цукру в крові після їжі та покращити чутливість до інсуліну, контролювати вагу, корисні для серцево-судинної системи та здоров'я загалом.

Крім того, вони зберігають всі свої поживні речовини (на відміну від оброблених чи ультраоброблених продуктів), та допомагають організму отримати необхідні мікроелементи. Це особливо важливо для людей з діабетом, які часто мають вітамінно-мінеральні дефіцити.

5. Закуски на рослинній основі корисні та доступні

Ще один ключ до здорового харчування при діабеті — це рівномірне харчування протягом дня. Більшість людей з діабетом повинні прагнути до триразового харчування та двох-трьох невеликих перекусів, щоб запобігти різким стрибкам рівня цукру в крові та підтримувати його на стабільному рівні.

Включайте в раціон такі перекуси, як горіхи, шматочки яблука з арахісовим маслом, йогурт на рослинній основі та ягоди або цільнозернові крекери та фрукти з низьким глікемічним індексом (ГІ).

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.

Якщо у вас цукровий діабет, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж вносити будь-які суттєві зміни у свій раціон.


Читайте також:

Харчування при діабеті: чому потрібно їсти овочі спочатку?

Сім найефективніших дієт для кращого контролю глікемії та зниження ризику ускладнень

9 харчових звичок, які шкодять вашій компенсації

 

Ми в Instagram та Telegram