Як покращити метаболізм? 5 натуральних способів

Метаболізм регулює енергетичні процеси, обмін речовин та підтримує оптимальний стан всіх життєво важливих органів та систем. Здоровий метаболізм сприяє оптимальному рівню цукру в крові, допомагає підтримувати нормальну вагу тіла та загалом покращує якість життя людей з цукровим діабетом. Підтримка здорового метаболізму знижує ризик розвитку ЦД, ожиріння та серцево-судинних захворювань.

Слідуйте цим простим порадам, які сприяють оптимізації обміну речовин, задля покращення якості вашого життя та довголіття.

Як покращити метаболізм? 5 натуральних способів - изображение

Що потрібно знати про метаболізм

Метаболізм — це сукупність хімічних реакцій, які відбуваються в організмі для підтримання життя. Ці реакції дозволяють організму отримувати енергію з їжі, використовувати її для забезпечення функцій органів і тканин, а також зберігати запаси енергії на майбутнє.

Метаболізм впливає на споживання і спалювання калорій, ріст і відновлення тканин, гормональний баланс, імунну систему та інші функції. Якщо метаболізм працює повільно, це може призвести до збільшення ваги, зниження енергії, погіршення здоров'я та ускорення процесу старіння. Швидкий метаболізм сприяє зменшенню ваги, покращенню самопочуття, підвищенню продуктивності та збереженню молодості.

Читайте також: Ожиріння та метаболічний синдром: причини, наслідки, лікування

Кращий обмін речовин мають люди, які дотримуються збалансованого харчування, регулярно займаються фізичною активністю, стійкі до стресу, а також мають повноцінний 8-ми годинний сон. Проте, важливим фактором є вік: по мірі старіння організму обмін речовин може сповільнюватися чи навпаки, прискорюватися. І, отже, підтримання нормального метаболізму стає ще більш важливим для збереження здоров'я та енергії.

Як покращити метаболізм: 5 натуральних способів

Звичайно, всі хотіли б мати швидкий обмін речовин. І, насправді, це не винятково генетичний фактор. Досліди зазначають, що існують науково обґрунтовані методи для прискорення метаболізму. Ось деякі з них:

Вода: надійний союзник у покращенні метаболізму

Вода — це основний компонент усiх клiтин i тканин органiзму. Вона бере участь у всіх метаболічних процесах, транспортує поживні речовини та виводить токсини. Недостатнє вживання води може призводити до зниження енергії, збільшення апетиту, затримки рідини та уповільнення метаболізму. Рекомендовано пити не менше 1,5 л очищеної води протягом доби. 

Збалансоване харчування 

Для нормального метаболізму потрібно отримувати достатньо білків, вуглеводів, жирів, вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Бажано вживати продукти з низьким або середнім глікемічним індексом (ГІ), вживання яких не спричиняє стрімких коливань рівня цукру в крові. Також слід уникати переїдання та голодування, оскільки це може порушити гормональний баланс та уповільнити метаболізм.

Для покращення метаболізму рекомендується споживати такі продукти:

  • білок (курятина, риба, яйця, тофу та бобові)
  • овочі та фрукти
  • цільні злаки
  • здорові жири (авокадо, оливкова олія та горіхи)

З іншого боку, рекомендується зменшити споживання продуктів, багатих трансжирами та цукром, таких як газовані напої та солодкі соки, цукерки, шоколад, соуси, фаст-фуд тощо.

Фізична активність

Регулярна фізична активність — ще один важливий фактор у покращенні метаболізму. Вправи, які включають аеробіку, силові тренування та розтяжку, допоможуть підвищити обмін речовин і знизити рівень цукру в крові. 

Намагайтеся приділяти фізичній активності щонайменше 30 хвилин щодня. При цьому враховуйте можливості вашого організму та поради лікаря. 

Здоровий сон та управління стресом 

Не менш важливим способом покращити метаболізм є забезпечення здорового сну та вміння управляти психоемоційним станом. Недостатній сон і надмірний стрес сприяють збільшенню рівня цукру в крові та уповільнюють обмін речовин. 

Регулярний сон, медитація та йога допоможуть покращити самопочуття та обмінні процеси в організмі.

Природні стимулятори метаболізму

Деякі продукти та рослини мають властивість підвищувати температуру тіла, сприяти спалюванню жиру, покращувати травлення та очищення організму. До таких продуктів належать зелений чай, кава, куркума, часник, імбир, горіхи, насіння льону, грейпфрут, яблука, капуста.  

Метаболізм — це важливий процес для нормального функціонування організму та самопочуття людини. Його можна контролювати за допомогою простих і натуральних способів. Спробуйте привнести у своє життя перелічені пункти (можна не всі одразу, а поступово), і ви неодмінно побачите результат! Пам'ятайте, що кожна людина унікальна, і те, що працює для одного, може не підходити для іншого дослухайтеся до свого тіла.  


Читайте також:

Які вітаміни потрібні восени і де їх шукати?

10 корисних продуктів, з якими варто бути обережними

10 натуральних способів покращити чутливість до інсуліну
 

Ми в Instagram та Telegram