11 ознак, що сигналізують про проблеми з очима при діабеті

Явні симптоми ураження очей при діабеті починаються на пізніх стадіях захворювання, коли зміни зору можуть бути стійкими або навіть незворотними. Тому всім людям з цукровим діабетом, рекомендовано проходити щорічний офтальмологічний скринінг (незалежно від того, чи присутні будь-які симптоми) та пильнувати появу будь-яких змін зору. Це може допомогти виявити ознаки захворювання очей на ранніх стадіях та зберегти зір.

11 ознак, що сигналізують про проблеми з очима при діабеті - изображение

Ось 11 симптомів, що можуть свідчити про проблеми з очима при діабеті. 

Розмитість зору

Розмитість зору може бути ознакою діабетичної ретинопатії, і її ніколи не слід ігнорувати. Причиною розмитості зору є високий рівень цукру в крові, який пошкоджує кровоносні судини сітківки. Сітківка не може виконувати свою роботу належним чином, у мозок не надходить інформація, необхідна для отримання чітких зображень.

Зміна кольоросприйняття

В умовах хронічної гіперглікемії кровоносні судини сітківки слабшають, кров або рідина накопичуються в сітківці, що викликає набряк макули, середньої частини сітківки, яка контролює центральний і кольоровий зір. Одним з проявів цього стану (макулярного набряку) є втрата сприйняття насиченості кольорів, від чого все навколо здається бляклим.

Коливання гостроти зору

Пошкодження судин сітківки та супутні зміни в оці на ранніх етапах мають хвилеподібний перебіг, тому пацієнт може відчувати періодичне минуще погіршення гостроти зору. У міру прогресування ураження очей гострота зору не відновлюється.

Погіршення сутінкового зору

Проростання нових кровоносних судин у сітківці може впливати на палички (тип фоторецепторної клітини сітківки), які забезпечують зір при слабкому освітленні. 

Погіршення адаптації до зміни освітлення

На додаток до проблем із сутінковим зором, ви можете помітити, що очам потрібно більше часу, щоб пристосуватися до зміни освітлення. 

Ореол навколо джерел світла

Кришталик — природна внутрішня лінза ока — дозволяє бачити зображення та фокусуватися на ньому, як фотоапарат. Коли частина кришталика стає каламутною (розвивається катаракта), око не може сфокусуватися належним чином. Промінь світла відбивається від помутніння і розсіюється. Тому пацієнт може бачити ореоли навколо джерел світла та бути дуже чутливим до відблисків.

Плаваючі плями або струни у полі зору 

Відчувається як плаваюча павутина або мокрі струни перед очима. Це тяжі, які утворюються в гелеподібній речовині склоподібного тіла, яка надає оку круглу форму.

Двоїння в очах

Двоїння в очах виникає при пошкодженні окорухових м'язів внаслідок нелікованої діабетичної нейропатії. Для отримання чіткої картинки необхідний співдружній рух обох очей і якщо один або кілька м’язів не працюють належним чином, мозок отримає два зображення замість одного, викликаючи двоїння в очах. 

Сліпі зони

Сліпі або темні плями, навіть якщо вони невеликі, можуть бути ознаками крововиливу в склоподібне тіло. Крововилив трапляється, коли кров з кровоносних судин сітківки потрапляє в склоподібне тіло. Залежно від кількості крові, пацієнт може бачити плаваючі, темні плями у полі зору, або взагалі нічого не бачити. Для очищення склоподібного тіла можуть знадобитися місяці. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання по заміні каламутного склоподібного тіла фізіологічним розчином.

Звуження поля зору

Аномальні кровоносні судини, які утворюються внаслідок діабетичного ураження очей можуть блокувати дренажні канали в райдужній оболонці, викликаючи накопичення рідини в оці, внаслідок чого розвивається закритокутова глаукома. Підвищення внутрішньоочного тиску здавлює клітини сітківки та пошкоджує зоровий нерв. Втрата зору при цьому незворотна і розвивається з периферії до центру.

Часті очні інфекції

Цукровий діабет здатен пригнічувати активність імунної системи та таким чином знизити здатність організму боротися з інфекцією. Часті кон’юнктивіти та інші очні інфекції можуть бути ознакою декомпенсації цукрового діабету та додатково погіршувати стан очей.

 

При появі будь-яких з зазначених симптомів, негайно зверніться до офтальмолога.


Читайте також:

Поширені проблеми з очима при діабеті та як їм запобігти: рекомендації ADA 2023

На Закарпатті штучний інтелект виявлятиме людей з ознаками діабетичної ретинопатії

Нові краплі для лікування очних ускладнень діабету демонструють багатообіцяючі результати

 

Ми в Instagram та Telegram