Коли краще займатися спортом? Вечірні фізичні вправи знижують рівень цукру у дорослих з надмірною вагою, як показало дослідження

Нещодавнє дослідження виявило, що вечірня фізична активність покращує контроль рівня глюкози (цукру) в крові у людей з надмірною вагою та ожирінням. Це свідчить про те, що вибір часу для фізичних вправ може мати вирішальне значення для покращення стану здоров'я, особливо для людей з порушеним рівнем глюкози.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Коли краще займатися спортом? Вечірні фізичні вправи знижують рівень цукру у дорослих з надмірною вагою, як показало дослідження - изображение

Ми знаємо, що фізична активність позитивно впливає на регуляцію рівня глюкози, але чи має значення, в який час доби ми її виконуємо? Група вчених з Університету Гранади (UGR) та Науково-дослідного інституту спорту та здоров'я Університету (iMUDS) намагалися відповісти на це запитання. 

Дослідники пояснюють, що раніше було невідомо, чи може активність у певний час доби (вранці, вдень або ввечері) максимізувати кардіометаболічні переваги фізичної активності. «Вибір ідеального часу доби, схоже, є новою стратегією для посилення переваг фізичної активності на метаболізм глюкози, особливо для людей з ІР або з ризиком розвитку ЦД2», — зазначають дослідники.

У дослідженні взяли участь близько 200 дорослих з надмірною вагою або ожирінням (50% з яких були жінки), середній вік яких становив 47 років. Учасники носили акселерометр і безперервний моніторинг глюкози (CGM) протягом 14 днів, щоб вимірювати свою фізичну активність і рівень глюкози 24/7. Дні класифікувалися як «неактивні», якщо не було зареєстровано жодної фізичної активності; як «ранкові», «денні» або «вечірні», якщо більше 50% зареєстрованих хвилин фізичної активності за цей день припадало на проміжок часу між 6:00-12:00, 12:00-18:00 або 18:00-00:00 відповідно; або як «змішані», якщо жоден з цих визначених часових періодів не становив більше 50% фізичної активності за цей день.

Результати дослідження показали, що збільшення фізичної активності від помірної до інтенсивної у вечірній час, тобто між 18:00 і північчю, позитивно впливає на регуляцію рівня глюкози у чоловіків і жінок з надмірною вагою або ожирінням. Крім того, користь від фізичної активності є більшою у людей, які мають певні порушення метаболізму глюкози, такі як підвищений рівень глюкози, глікованого гемоглобіну (А1С) та/або індекс інсулінорезистентності натщесерце. Результати були подібними як для чоловіків, так і для жінок.

Отримані дані можуть мати важливе значення, особливо для людей з ризиком розвитку інсулінорезистентності (ІР) або цукрового діабету 2-го типу (ЦД2)., і підкреслюють важливість врахування часу доби при призначенні фізичної активності для цих людей.

Дослідження


Джерело: SciTechDaily

Читайте також:

Швидка ходьба знижує ризик діабету 2-го типу. Нове дослідження

Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

Майстер спорту з діабетом: «Я думав, що завжди буду на лаві запасних...»