П'ять способів впоратися із сухістю шкіри при діабеті

Навіть за ідеальної компенсації, діабет — це вищі цукри крові. А отже — зневоднення. З часом це може позначитися на усьому — шкірі всього тіла, слизовій очей, рота, статевих органів. Питання «вологості» важливе для підтримання здоров'я шкіри та слизової. Суха шкіра — це тріщинки, подразнення, «двері» для інфекцій, дерматитів та інших неприємностей, здатних зіпсувати життя людини з ЦД.

Ось 5 перевірених способів для підтримання вологості та еластичності вашої особливої шкіри.

П'ять способів впоратися із сухістю шкіри при діабеті - изображение

Авторка цієї статті — Олена Філатова, сертифікована спеціалістка зі здорового способу життя, діабет-блогерка (стаж ЦД 1 — 20 років), авторка блогу про корисне харчування. 


1. Підтримання оптимального рівня цукру в крові

Простіше сказати, ніж зробити. Але. Це найважливіше правило. Задля підтримання більш стабільного цукру крові намагайтеся базувати свій раціон на грубих необроблених продуктах із цільних зерен із низьким вмістом навіть природних цукрів.

Читайте також: Догляд за шкірою при діабеті: 18 корисних порад на кожен день

2. Пити достатньо води

Норма — 30 мл/кг маси тіла. Сюди входить уся рідина, зокрема, супи, овочі та фрукти. Тобто, не обов'язково випивати те, що ви зараз розрахували. Я випиваю 2 склянки води натщесерце, перед прийомами їжі і щоразу після туалету. Решту добираю овочами, фруктами та їжею. Орієнтуватися на відчуття спраги для нас не завжди актуально: з часом, на тлі постійно підвищеного цукру крові та хронічної спраги тіло перестає ці сигнали сприймати. Але я помічаю, що коли дисципліновано п'ю, спрагу відчуваю дуже добре.

3. Омега-3

Для мене дуже гарно працює прийом омега-3 — шкіра стає чарівною! Не обов'язково одразу приймати добавки, спробуйте додати до вашого раціону жирну рибу, горіхи, насіння. Важливо: проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо прийому будь-яких вітамінів чи БАДів, а також зміни раціону харчування.

8 найкращих вітамінів та добавок для сухої шкіри

4. Зволоження, зволоження, зволоження!

Найкращі засоби — з вітаміном С. Я вважаю за краще використовувати олії. Щодо спеціальних засобів для людей з діабетом — не важливо. Головне — наносити. Тому підходить, що завгодно. Якщо вам ліньки постійно змащувати все тіло кремами і лосьйонами, спробуйте наносити періодично на найсухіші місця (губи, лікті, стопи тощо). Нічого кращого, ніж какао-масло, я не знайшла. 

5. Вітаміни А і Е

Вітаміни А і Е також можуть допомогти поліпшити ситуацію. Спробуйте додати в раціон більше жовтих, червоних та помаранчевих овочів у сирому вигляді. Наприклад, морквe, гарбуз, болгарський перець тощо.

 

Діліться своїми секретами у коментарях.


Читайте також:

Діабет і акне: усе, що потрібно знати?

5 шкірних проблем, що можуть бути ознакою високого рівня цукру в крові

Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД

 

Ми в Instagram та Telegram