Сім кроків для полегшення введення інсуліну

Незалежно від того, чи використовуєте ви шприци або інсулінові ручки, ін'єкції інсуліну можуть бути болючими. Ось методи та поради, які допоможуть зробити їх максимально легкими та безболісними. 

Сім кроків для полегшення введення інсуліну - изображение

Існують різні способи введення інсуліну: за допомогою звичайного інсулінового шприца, багаторазової шприц-ручки або інсулінової помпи. Спосіб прийому інсуліну дуже індивідуальний — різні люди мають різні потреби в дозуванні та вподобання. 

Якщо ви приймаєте інсулін через ін'єкції важливо дотримуватися техніки введеня.

Ось 7 простих кроків для ефективних та безболісних ін'єкцій:

1. Оберіть правильне місце для ін'єкції

Обираючи місце для ін'єкції інсуліну, завжди уважно оглядайте свою шкіру. Уникайте ін'єкцій у пошкоджену ділянку, наприклад, шрами, подразнення, рани або розтяжки. Якщо ви вводите інсулін у ділянку на животі, обов'язково тримайтеся на відстані близько 3 см від пупка з усіх боків. Не забувайте, що найшвидше всмоктування інсуліну відбувається при введені у зону живота, повільне — у стегна чи сідниці.

2. Уникайте повторного введення в одну й ту саму ділянку

Також важливо уникати повторних ін'єкцій в одну й ту саму ділянку. Як правило, експерти рекомендують робити ін'єкції на відстані не менше одного пальця від місця останньої ін'єкції. Така відстань допомагає запобігти так званій ліпогіпертрофії (ущільнень або «шишок») через надто часті ін'єкції в одне й те саме місце. Це може зробити дію інсуліну менш ефективною і потенційно вплинути на контроль діабету. 

3. Не вводьте холодний інсулін (одразу з холодильника)

Зберігайте інсулін, який використовуєте зараз, при кімнатній температурі. Хоча найкраще зберігати всі невідкриті флакони з інсуліном у холодильнику, холодний інсулін, взятий безпосередньо з холодильника, може пекти під час ін'єкції. 

4. Використовуйте найкоротшу голку

Завжди використовуйте найкоротшу довжину голки: 4 мм для шприц-ручок і 6 мм для шприців, щоб мінімізувати дискомфорт під час ін'єкції. 

5. Дезинфекція, дезинфекція, дезинфекція!

Завжди мийте руки або використовуйте дезінфікуючий засіб для рук перед введенням інсуліну, щоб запобігти інфікуванню місця ін'єкції. Потім продезінфікуйте місце ін'єкції за допомогою спиртової серветки. 

6. 1 ін'єкція = 1 голка

Якщо ви використовуєте шприц-ручку, використовуйте свіжу голку для кожної ін'єкції, оскільки гострі голки зменшують біль і травмування шкіри. 

Для належної утилізації використаних голок використовуйте твердий пластиковий контейнер, спеціальну ємність для гострих предметів (можна запитати в аптеці) або пляшечку з-під ліків. 

7. Ін'єкція в жировий шар під шкірою

Інсулін слід вводити в жировий шар під шкірою. Якщо ви введете ін'єкцію занадто глибоко, інсулін може потрапити у м'язи і засвоїтися занадто швидко. Це може спричинити різке падіння рівня цукру в крові (гіпоглікемію). Крім того, ін'єкції в м'язи, як правило, більш болючі.  

Якщо у вас мало підшкірного жиру, щоб запобігти потраплянню ін'єкції в м'язи, краще сформувати шкірну складку, затиснувши шкіру та жирову клітковину між великим і вказівним пальцями, і зробити ін'єкцію по діагоналі (під кутом 45 градусів). Після ін'єкції витягніть голку зі шкіри та відпустіть защемлення шкіри. 


Читайте також:

Інсулін від А до Я: все, що потрібно знати про цей гормон

Як правильно утилізувати діабет-сміття?

Як зробити ін'єкцію інсуліну: покрокова інструкція

 

Ми в Instagram та Telegram