Не ігноруйте ці сигнали організму! 12 дивних симптомів, з якими варто звернутися до ендокринолога

Ендокринологи займаються діагностикою та лікуванням таких станів, як зайва вага та ожиріння, цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози, синдром полікістозних яєчників у жінок і навіть остеопороз. Іншими словами: вони стикаються з найрізноманітнішими симптомами щодня. Ось кілька дивних ознак, які турбують їх найбільше, хоча пацієнти зазвичай не усвідомлюють, що вони можуть свідчити про проблему.

Не ігноруйте ці сигнали організму! 12 дивних симптомів, з якими варто звернутися до ендокринолога - изображение

1. Прискорене сердцебиття

Коли люди помічають, що їхнє серце прискорено б'ється, вони часто записуються на прийом до кардіолога. Але іноді їм потрібен ендокринолог, щоб з'ясувати першопричину — адже це один з найпоширеніших симптомів гіпертиреозу — захворювання щитоподібної залози. Інші симптоми гіпертиреозу можуть включати: прискорений пульс (більше 100 ударів на хвилину протягом кількох днів поспіль), невмотивовану втрату ваги, задишку під час фізичної активності, м'язову слабкість або тремор, проблеми з концентрацією уваги.

Читайте також: Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті

2. Свербіж і почервоніння у паховій ділянці, а також підвищена спрага

Молоді люди, зокрема, часто звертаються до лікарні або до свого сімейного лікаря зі скаргами на висип у паховій ділянці, вважаючи, що у них інфекція, яка передається статевим шляхом. При цьому виявляється, що висипу передувала або супроводжувала підвищена спрага і голод. Насправді у них дріжджова інфекція, викликана нещодавно розвиненим діабетом. Дріжджі живляться цукром, саме тому інфекції часто провокуються неконтрольованим рівнем цукру в крові.

3. Незрозуміла тривожність

Гіперактивна щитовидна залоза може викликати значні зміни настрою і сильну тривогу. Якщо ви людина, яка завжди була спокійною, а потім раптом відчуваєте постійну тривогу, це може стати приводом для обстеження на гіпертиреоз. Це особливо актуально, якщо ви також відчуваєте інші симптоми порушення роботи щитовидної залози, такі як незрозуміла зміна ваги, проблеми зі сном або часті діареї. Замість того, щоб відмахуватися від цього і вважати, що на вас впливає робота або гроші, обговоріть це з лікарем. 

4. Бугор (або горб) на шиї, між плечима

Підвищений рівень кортизолу може спричинити синдром Кушинга, який найчастіше зустрічається у жінок і вражає від 10 до 15 мільйонів людей на рік. Цей стан призводить до швидкого набору ваги — але зайві кілограми не завжди з'являються на животі. Замість цього, деякі люди набирають вагу на обличчі (так зване «місячне обличчя») або ж у них з'являється так званий «буйволячий горб» на шиї, між плечима. Це відбувається, коли організм протягом тривалого часу виробляє занадто багато кортизол. Зазвичай гормон (кортизол) допомагає нашому організму функціонувати. Але якщо його виробляється надто багато, то з'являються класичні прояви на тілі. Окрім бугра між плечима, ви також можете помітити темно-рожеві або фіолетові розтяжки на животі, стегнах або грудях, а також те, що, хоча верхня частина тіла більша, руки і ноги досить худі.

Не ігноруйте ці сигнали організму! 12 дивних симптомів, з якими варто звернутися до ендокринолога - 2 изображение

5. Переломи «без причини»

Можливо, ви не вважаєте, що крихкі кістки — це сфера діяльності ендокринологів, але ці спеціалісти, окрім ревматологів, також діагностують і лікують остеопороз. Особливо увагу варто звернути на переломи, спричинені лише незначною травмою, або взагалі без жодної причини. Наприклад, перелом ребра після кашлю, чхання або обіймів, або перелом куприка після того, як ви сіли на лавку.

В деяких випадках крихкість кісток може розвинутися через нестачу важливих вітамінів та мінералів в організмі, таких як кальцій, магній або вітамін D; в інших — цукровий діабет може бути причиною, підвищуючи ризик переломів. 

Читайте також: Дефіцит вітаміну D взимку: будьте обережні!

6. Відчуття жару або холоду

Різкі перепади температури можуть свідчити про те, що у людини щось не так зі щитовидною залозою. Дехто, наприклад, може скаржитися на сильне потовиділення і постійне відчуття жару (хоча раніше вони були з тих людей, які ніколи не виходили з дому без светра). Це ще одна ознака, яку люди іноді ігнорують. Насправді це може свідчити про гіпертиреоз, особливо в поєднанні з іншими симптомами (Див.вище).

Тим часом, інші люди можуть помітити, що вони більше не можуть переносити холод — це одна з ознак гіпотиреозу, або недостатньо активної щитовидної залози. Цей стан сповільнює метаболізм і спричиняє зниження температури тіла, тому люди, які страждають на нього, часто скаржаться, що мерзнуть навіть у теплих приміщеннях.

7. Порідіння брів

Ще одна класична ознака гіпотиреозу — втрата зовнішньої третини брів, яку іноді називають «ознакою королеви Анни», посилаючись на старовинний портрет. На щастя, випадіння волосся, пов'язане зі щитовидною залозою, зазвичай є тимчасовим, і після лікування у більшості людей волосся повертається до початкового стану.

8. Погіршення периферичного зору

Якщо у вас раптом погіршився бічний зір — тобто ви відчуваєте, що дивитеся в тунель і бачите лише те, що знаходиться прямо перед вами — скажіть про це своєму лікареві. У вас може бути пухлина гіпофіза, яка, як правило, є доброякісною пухлиною мозку.

Коли це трапляється, пухлини зазвичай достатньо великі, щоб здавлювати зоровий нерв, що призводить до погіршення зору. Жінки часто також можуть помітити зміни в менструальному циклі; у чоловіків це складніше, тому що симптоми проявляються поступово.

9. Небезпечно високий кров'яний тиск

Якщо у вас гіпертонія, ви можете звинувачувати у цьому генетику або звичку до пончиків. Однак існують й ендокринні причини високого кров'яного тиску, і іноді вони не дуже помітні. Наприклад, на крайньому етапі пухлини надниркових залоз, або феохромоцитоми, які зазвичай призводять до високого кров'яного тиску, що досягає загрозливого для життя рівня. 

Інші ендокринні причини високого кров'яного тиску можуть включати високий рівень кортизолу та надлишок альдостерону, гормону, що виробляється наднирковими залозами. Якщо ви приймаєте ліки від гіпертонії, а показники тиску не покращуються, зверніться до ендокринолога.

10. Низька ефективність фізичних вправ

Мільйони чоловіків мають низький рівень тестостерону (і ще більше думають, що мають). У тих, у кого насправді занадто мало чоловічого статевого гормону, ознаки можуть бути непомітними і неспецифічними. Серед них: втрата м'язової маси та зниження фізичної працездатності. Чоловіки можуть відчувати втому або помічати, що тренуються в спортзалі, як і раніше, але їхні м'язи надто втомлені або занадто болять — вони не бачать жодного покращення (це називається непереносимістю фізичних навантажень). Низький рівень тестостерону може впливати на багато аспектів здоров'я, призводячи до зниження статевого потягу, поганого сну і змін настрою, і зазвичай успішно лікується замісною терапією тестостероном.

11. Виділення з грудей без вагітності

Іноді у жінок, які не перебувають у стані вагітності або після пологів, починає виділятися грудне молоко (і хоча це найчастіше трапляється у жінок, це може трапитися і з чоловіками). Цей незвичний симптом також може вказувати на доброякісну пухлину, що виділяє пролактин, яка живе в гіпофізі — особливо у поєднанні з нерегулярним менструальним циклом. Існує цілий ряд методів лікування, які можуть допомогти знизити рівень пролактину і зупинити виділення, включаючи медикаментозне і хірургічне втручання, і пацієнтки зазвичай повністю одужують.

12. Збільшені кисті рук і стопи та розширені проміжки між зубами

Акромегалія — рідкісний гормональний розлад, який виникає, коли гіпофіз виробляє занадто багато гормону росту. Це призводить до того, що кістки і тканини поступово ростуть у незвичний спосіб. У таких пацієнтів можуть рости руки і ноги, а також змінюватися риси обличчя. Наприклад, люди з цим захворюванням можуть помітити, що розмір їхнього взуття став більшим, або що їхні обручки більше не поміщаються на пальцях.

Також поширені проблеми із зубами. Це може означати зміну прикусу, відокремлення зубів, збільшений язик або непропорційно зростаючу щелепу. Стоматологи іноді першими б'ють на сполох і скеровують своїх пацієнтів до ендокринолога. Якщо діагноз підтверджується, проводять операцію з видалення пухлини, а також призначають терапію, спрямовану на зниження рівня гормону росту до нормального діапазону. 

 

*Цей контент містить лише загальну інформацію і жодним чином не замінює кваліфікованих медичних рекомендацій.


Джерело: TIME

Читайте також:

Прорив у боротьбі з діабетом: нове лікування дозволяє відмовитися від ін'єкцій інсуліну

Як розпізнати діабет? 11 ранніх ознак, на які слід звернути увагу

Чи існує зв'язок між COVID-19 та діабетом у дітей?