Насичені жири та серцеві захворювання — час відправити міф у відставку? Що говорять сучасні дослідження

Зв'язок між споживанням насичених жирів і серцево-судинними захворюваннями все ще залишається предметом дискусій. Ось 5 нещодавніх досліджень, які доводять, що насичені жири як такі мало впливають на серцеві захворювання у більшості здорових дорослих людей.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Насичені жири та серцеві захворювання — час відправити міф у відставку? Що говорять сучасні дослідження - изображение

Гіпотеза «дієта-серце» стверджує, що насичені жири підвищують рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ в крові, який потім нібито відкладається в артеріях і викликає серцеві захворювання.

Читайте також: Холестерин — ворог чи друг? Навіщо він потрібен організму

Ця гіпотеза ніколи не була доведена, проте офіційні рекомендації з харчування від Американської асоціації серця (AHA) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (WHO) рекомендують обмежити споживання насичених жирів.

Хоча це питання досі обговорюється, численні нещодавні дослідження дають неоднозначні результати щодо зв'язку між споживанням насичених жирів і серцевими захворюваннями.

Ось 5 нових високоякісних досліджень з цього питання.


1. Зменшення споживання насичених жирів при серцево-судинних захворюваннях, систематичний огляд Cochrane collaboration, 2020

Цей систематичний огляд і мета-аналіз 15-ти рандомізованих контрольованих досліджень за участю більш ніж 55 тисяч чоловік був проведений Кокранівським співробітництвом (Cochrane collaboration), незалежною організацією вчених. Кожне з досліджень мало контрольну групу, передбачало зменшення споживання насичених жирів або заміну їх іншими типами жирів, тривало щонайменше 24 місяці та вивчало зв'язок між споживанням насичених жирів та ризиком серцевих захворювань та смерті від серцевих хвороб.

Висновок: Люди, які зменшили споживання насичених жирів, так само схильні до ризику смерті від хвороб серця та інших причин, як і ті, хто їв більше насичених жирів. Однак часткова заміна насичених жирів поліненасиченими жирами або багатими на поживні речовини вуглеводами, такими як цільні зерна, може бути корисною для здоров'я серця і профілактики серцевих захворювань.

2. Харчові жирні кислоти, замінники макроелементів, джерела їжі та захворюваність на ішемічну хворобу серця: результати когортного дослідження EPIC-CVD у 9 європейських країнах, журнал Американської асоціації серця, 2021

У цьому обсерваційному дослідженні вивчався зв'язок між конкретними типами жирів з різних харчових джерел і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідження включало дані понад 16 тисяч учасників з дев'яти країн Європи.

Висновок: Хоча загальне споживання насичених жирів не було пов'язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань, певні продукти з високим вмістом насичених жирів можуть по-різному впливати на здоров'я серця. З цієї причини дослідники зазначають, що важливо враховувати загальний склад продуктів харчування, а не зосереджуватися лише на окремих поживних речовинах, які вони містять.

3. Біомаркери споживання молочних жирів, серцево-судинні захворювання та смертність від усіх причин: когортне дослідження, систематичний огляд та мета-аналіз, PLoS Medicine, 2021

У цьому огляді проаналізовано дані 18 обсерваційних досліджень щодо зв'язку між споживанням насичених жирів з молочних продуктів та ризиком серцево-судинних захворювань і смерті. У дослідженнях взяли участь понад 40 тисяч учасників, у крові яких вимірювали рівні пентадеканової та гептадеканової кислот, які є насиченими жирами, що містяться в молочних продуктах. Також вимірювали рівень транс-пальмітолеїнової кислоти — типу транс-жирів, що містяться в таких продуктах, як молоко, сир і йогурт.

Висновок: Споживання більшої кількості насичених жирів з молочних продуктів може бути пов'язане зі зниженням ризику серцевих захворювань. Однак необхідні додаткові дослідження, оскільки вчені відзначають, що біомаркери, використані в цьому дослідженні, не розрізняли конкретні види молочних продуктів, кожен з яких може по-різному впливати на ризик серцевих захворювань.

4. Зв'язок між дієтичними жирами та ризиком серцево-судинних ускладнень: Тегеранське дослідження ліпідів та глюкози, Nutrition & Metabolism, 2021

У цьому дослідженні оцінювали зв'язок між споживанням різних типів харчових жирів та ризиком серцевих захворювань у більш ніж 2800 дорослих протягом в середньому 10,5 років за допомогою опитувальника частоти споживання їжі.

Висновок: Дослідження не виявило жодного зв'язку між загальним споживанням насичених жирів або споживанням конкретних насичених жирних кислот і ризиком серцевих захворювань. А також показало, що заміна насичених жирів іншими макроелементами в раціоні не впливає на ризик серцевих захворювань.

5. Зв'язок між споживанням вуглеводів та насичених жирів із серцево-судинними захворюваннями та смертністю у жінок, Heart, 2021

Це дослідження було присвячене впливу споживання вуглеводів і насичених жирів на ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, цукрового діабету 2-го типу, ожиріння, високого кров'яного тиску та смерті. У дослідженні взяли участь майже 10 тисяч жінок у віці 50-55 років, за якими дослідники спостерігали протягом 15 років.

Висновок: Підвищене споживання насичених жирів не було пов'язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань або смерті і було пов'язане з нижчими показниками ожиріння, діабету 2-го типу та високого кров'яного тиску.


Людям з певними захворюваннями або проблемами з рівнем холестерину може знадобитися стежити за споживанням насичених жирів. Однак результати  нещодавніх досліджень, що представлені у цій статті, показують, що насичені жири мало впливають на ризик серцевих захворювань у більшості здорових дорослих людей, і що деякі продукти з високим вмістом насичених жирів можуть бути навіть корисними для здоров'я серця.

Крім того, останні дослідження підкреслюють, що важливо враховувати загальний склад продуктів харчування і те, як вони взаємодіють з нашим організмом, а не зосереджуватися виключно на окремих макроелементах, які в них містяться. Наприклад, насичені жири, що містяться в багатих на поживні речовини продуктах, як-от молоко, сир і йогурт, впливають на здоров'я інакше, ніж насичені жири, що містяться в переробленому м'ясі або солодких десертах.

Тим не менш, заміна деяких насичених жирів у вашому раціоні ненасиченими жирами може мати потенційні переваги для здоров'я. [не тому, що насичені жири «погані», а тому, що ненасичені жири особливо корисні для здоров'я і, як було доведено, захищають від серцевих захворювань]. Поживними джерелами ненасичених жирів є горіхи, насіння, жирна риба, оливкова олія першого віджиму та авокадо.

Джерело: healthline

Читайте також:

Прогнозування серцево-судинних захворювань при діабеті 2-го типу: виявлено нові біомаркери

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

16 способів знизити рівень «поганого» холестерину
 

Ми в Instagram та Telegram