Діабет і війна: як зберегти здоров'я

Війна позначилася на багатьох сферах нашого життя, у тому числі й на здоров'ї. Зокрема, за останні кілька років значно зросла кількість випадків цукрового діабету та пов'язаних з ним ускладнень. За даними МОЗ у 2023 році цей стан було діагностовано у більш ніж пів мільона українців. 

Як війна впливає на поширеність діабету та про що важливо пам'ятати людині із ЦД, щоб зберегти своє здоров'я — читайте далі.

Діабет і війна: як зберегти здоров'я - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Воєнні події вплинули на зростання частоти звернень до лікарень з приводу підвищення показників глюкози в крові, поширеності цукрового діабету (ЦД). та кількості ускладнень у людей з вже наявним ЦД, зокрема 2-го типу.

За підрахунками МОЗ у 2022 році в Україні було діагностовано близько 490 тисяч випадків цукрового діабету, у 2023 — більш ніж пів мільона (531  200). Водночас близько 71% громадян пережили стрес або сильну тривогу. 

Чому зростає захворюваність на ЦД під час війни? Серед основних причин: стрес, порушення дієти, режиму тренувань та сну, обмежений доступ до цукрознижуючих препаратів та засобів самоконтролю ЦД, зокрема на окупованих територіях.

Війна → стрес гіперглікемія

Війна змусила багатьох людей пережити стрес, депресію чи посттравматичний розлад, відчути досвід переміщення всередині країни та за кордон. Високий рівень стресу безпосередньо пов’язаний із підвищеним ризиком втрати контролю над глікемією (рівень цукру в крові). У стані стресу у кров виділяється велика кількість контрінсулярних гормонів, зокрема адреналіну та норадреналіну, що сприяють гіперглікемії (підвищення рівня цукру в крові). Надмірний синтез кортизолу впливає на розлади харчової поведінки, призводить до переїдання. Крім того, стрес має вплив на імунну систему, знижує захисні функції організму та провокує руйнування клітин, що виробляють інсулін. 

Читайте також: Діабет + стрес: як нормалізувати цукри?

Порушення режиму харчування, тренувань, сну

Вимушене порушення дієтичного режиму, наприклад, через відсутність доступу до води та їжі, а також споживання переважно сухих, готових продуктів, які здебільшого мають високий вміст швидких вуглеводів, обмеження фізичної активності, спричинене перебуванням в укриттях та відсутністю доступу до тренувань, порушення режиму сну — все це сприяє коливанням рівня глікемії та набору ваги. 

Обмежений доступ до ліків та засобів самоконтролю ЦД

Війна значно обмежила доступ до медичної допомоги, особливо на окупованих територіях. Дефіцит цукрознижуючих препаратів та засобів самоконтролю погіршує компенсацію діабету, підвищуючи ризик розвитку гострих та хронічних ускладнень ЦД.

Читайте також: Що робити, якщо немає інсуліну?

Як контролювати діабет у надзвичайній ситуації

1. Продовжуйте регулярно перевіряти рівень цукру в крові

При неможливості перевірити рівень цукру в крові, доцільно дотримуватись харчування з обмеженням вмісту простих (швидких) вуглеводів та пити більше звичайної води. Орієнтуйтеся на власні відчуття. За першої нагоди — перевірте рівень глюкози в крові та глікованого гемоглобіну (А1С).

2. Розумійте симптоми гіпо- та гіперглікемії

Основні ризики для людей з цукровим діабетом становлять стани гіпо- та гіперглікемії (низький та високий рівень цукру в крові), тому важливо розуміти, як діяти за таких станів, а також навчити близьких, як надати вам невідкладну допомогу при виникненні гострих ускладнень ЦД. 

3. Намагайтеся дотримуватися щоденної «рутини»

За можливості дотримуйтеся вашого звичного режиму дня, сну, харчування, фіз.активності та самоконтролю ЦД. При відсутності достатньої кількості їжі, дозу цукрознижуючих препаратів доцільно тимчасово зменшити під контролем рівня глюкози в крові. В умовах дефіциту тест-смужок та за відсутності належного контролю глікемії, слід вживати однакову кількість вуглеводів у певні прийоми їжі. При підвищеному фізичному навантаженні рекомендовано збільшити кількість продуктів, які містять вуглеводи, або відкоригувати дозу цукрознижувальних препаратів. 

4. За потреби перейдіть на інший інсулін 

За відсутності призначених цукрознижуючих засобів, їх слід замінити іншими, які містять ту саму діючу речовину, враховуючи дозування. Навіть декілька годин перерваної інсулінотерапії можуть призвести до кетоацидозу (ДКА) — небезпечного для життя стану, тому в разі відсутності інсуліну, його слід замінити наявним. У пацієнтів із ЦД 1-го типу перехід з інсуліну на таблетовані засоби неможливий. 

5. Зберіть тривожну валізку

У кожної людини з діабетом має бути зібрана тривожна валізка, що містить необхідні цукрознижуючі препарати та/або інсулін, глюкометр з тест-смужками, засоби для лікування гіпоглікемії, запас води та здорові перекуски

 

Джерела:


Читайте також:

Інструкція із заміни препаратів інсуліну у надзвичайних ситуаціях: РЕКОМЕНДАЦІЇ ADA 2022

Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну?

Що завжди потрібно мати з собою людині з діабетом?

 

Ми в Instagram та Telegram