Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну?

Люди, чиє життя залежить від прийому інсуліну, дуже нервують від думки про те, що у них може не бути до нього доступу. Напрошується питання: у найгіршому випадку, як довго ми зможемо протриматися без інсуліну?

Здоровий глузд підказує, що приблизно від 3 до 4 днів. Але чи так це насправді?

Як довго ваше тіло може обходитися без інсуліну? - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Що відбувається, коли закінчується інсулін?

Що відбувається на фізіологічному рівні, коли людина з діабетом не отримує достатньої кількості інсуліну?

Дуже швидко настає важка гіперглікемія (високий рівень цукру в крові), яка призводить до стану, що називається діабетичним кетоацидозом (ДКА). Без лікування ДКА може призвести до летального випадку!

Як виникає ДКА?

Інсулін допомагає цукру проникати в клітини, які використовують його як «паливо». Без інсуліну організм не може отримати достатньо цукру для нормального функціонування, тому печінка починає перетворювати частину жиру на кислоти — кетони. Вони накопичуються в кровотоку та потрапляють у сечу. Коли кетони потрапляють у кров, вона стає кислою, викликаючи ДКА — поєднання дуже високого рівня цукру в крові, зневоднення, шоку та виснаження.

Симптоми ДКА

ДКА зазвичай розвивається повільно, і ранні симптоми включають:

  • сильну спрагу
  • часте сечовипускання

За відсутності лікування можуть швидко з'явитися серйозніші симптоми:

  • прискорене дихання
  • сухість шкіри та рота
  • приплив крові до обличчя
  • фруктовий запах з рота
  • головний біль
  • ригідність м'язів або біль
  • сильна втома
  • нудота та блювання
  • біль в животі

Зазвичай перші ознаки ДКА виявляються, коли рівень глюкози у крові перевищує 15-16 ммоль/л протягом 4 годин. Деякі люди з діабетом відчувають себе погано відразу, в той час як інші можуть бродити в заціпенінні протягом декількох днів.

Як швидко можна захворіти без інсуліну?

✅Люди з діабетом 2 типу (ЦД2), які приймають інсулін, можуть протриматися деякий час — можливо, роки — залежно від того, як працюють інші ліки.

✅При впершевиявленному діабеті 1 типу(ЦД1) може спостерігатися фаза ремісії і залишкова секреція інсуліну. Це означає, що при дотриманні дієти з обмеженням вуглеводів можна протриматися від кількох місяців до року.

✅При діабеті типу LADA (латентний аутоімунний діабет у дорослих) також може бути певна кількість залишкового інсуліну, і він може працювати кілька діб або тижнів чи навіть довше — залежно від того, скільки інсуліну лишилося.

✅Людям з «традиційним» цукровим діабетом 1 типу, особливо діагностованим у дитинстві або підлітковому віці, щоб вижити без інсуліну, слід дотримуватися обмежень вуглеводів та уникати зневоднення. Так можна протриматися від кількох днів до кількох тижнів. Фізичні вправи не допоможуть знизити рівень глюкози… Занадто багато фізіологічного стресу, який може підвищити рівень глюкози.

Як запобігти чи уповільнити ДКА?

Насамперед, зверніть увагу, на наявність таких симптомів (крім сильної спраги та частого сечовипускання), як:

  • нудота або блювота
  • біль в животі
  • фруктовий запах із рота
  • прискорене дихання
  • сплутаність свідомості

Основною запобіжною ознакою ДКА, що насувається, є поєднання нудоти і болю в животі на фоні високого рівня цукру в крові. Але не обов'язково в усіх буде саме так.

Якщо ви знаєте, що пропустили ін'єкцію або ви маєте низький рівень інсуліну, рекомендується дуже уважно стежити за показаннями рівня цукру в крові і тримати під рукою тест-смужки для визначення кетонів.

При діабеті 1 типу, якщо ви справді зіткнулися з обмеженням запасу інсуліну — не дозволяйте йому вичерпатися! Розтягніть його, наскільки це можливо.

Базальний інсулін, «фоновий» або інсулін тривалої дії, продовжує давати деякий ефект протягом дня або більше після останньої ін'єкції. Тож було б непогано нормувати цей тип інсулінунасамперед! Ось чому людям, які використовують інсулінові помпи, що містять лише швидкодіючий інсулін, важливо також мати запас базального інсуліну на випадок непередбачених обставин.

Як історично виживали люди із діабетом 1 типу?

Нам дуже не хочеться вам про це говорити, але, на жаль, ніяк...

До появи медичного інсуліну лікарям вдавалося підтримувати життя пацієнтів лише протягом декількох місяців, а іноді — року, за рахунок голодування. Буквально.

На щастя, сьогодні шанси на виживання людей із ЦД1 набагато вищі, ніж будь-коли, з історичної точки зору.

Що робити, коли немає інсуліну?

Як отримати інсулін під час війни, читайте ТУТ

Відділення швидкої допомоги. Якщо у вас закінчився інсулін і ви гостро потребуєте його, зверніться у відділення невідкладної допомоги.

Діабет-організації та спільноти. Додавайтесь до груп та діабет-спільнот у соціальних мережах. Люди часто залишають оголошення типу: «Віддам інсулін», «Продам інсулін», «Потрібен інсулін» тощо.

Взаємодопомога. Діабетики — це одна велика родина. Вони часто допомагають одне одному з інсуліном. Шукайте серед своїх. Вас точно не залишать у біді!

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

***Джерело: healthline.com

SaharOK Journal