Як правильно здавати аналізи? Важливі нюанси, про які варто знати кожному

Як правильно здавати аналізи, щоб отримати максимально точні результати?Обговоримо правила здачі деяких аналізів з експерткою «Мій цукровий».

Як правильно здавати аналізи? Важливі нюанси, про які варто знати кожному - изображение

Авторка цієї статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Аналізи здаються вранці натще

Мінімум 8 годин варто обійтись без прийому їжі, вживання солодких напоїв. Це обов'язково стосується здачі глюкози крові натще, печінкових проб. Адже якщо вночі був ковток солодкої води, то цукор зранку не здаємо. Столову негазовану воду пити можна.

Аналіз сечі

Сечу збираємо зранку, коли з ночі повний сечовий міхур. Перед забором біоматеріалу провести миття зовнішніх статевих органів, першу струю сечі випустити в унітаз, решту зібрати у ємність. Не здаємо аналіз сечі під час, одразу після завершення менструації, адже у сечі будуть через це зміни.

Фізичні навантаження

Перед здачею аналізів хоча б протягом доби уникайте важких фізичних навантажень, тренувань. Адже це може вплинути, наприклад, на рівень креатиніну крові, пролактину, кортизолу тощо.

Харчування

Перед здачею аналізів протягом двох днів дотримуйтесь помірного харчування. Не «переїдайте» жири та білок. При вживанні великої кількості білку ввечері, зранку рівень креатиніну може бути підвищеним. Також щоб не було за дві доби перед здачею аналізів вживання алкоголю.

День циклу

Якщо здавати аналізи для оцінки статевих гормонів, то більшість з них варто здавати на 3-5 день менструального циклу. Окремі рекомендації можуть бути надані лікуючим лікарем. 

Завжди уточнюйте у лікаря, як правильно здавати ті чи інші аналізи, які вам рекомендують. Адже коли ви самі вирішуєте здати аналізи, то часто здаєте їх не правильно і можете отримати хибний результат. Наприклад, немає сенсу здавати кортизол крові зранку. Він часто хибно підвищений зранку, тому для скринінгу можна робити кортизол слини о 23:00. Перед здачею пролактину важливо, щоб не було ввечері сексу, сауни, спорту, алкоголю, стресу, вчасно лягли спати, не було панічних атак, спали всю ніч і зранку у спокійному стані здали аналіз тощо.⠀


Читайте також:

8 важливих перевірок при діабеті, які потрібно проходити регулярно

Осінній чек-ап організму: 5 аналізів, які рекомендує здати ендокринолог

6 непотрібних аналізів: що не треба здавати?

 

Ми в Instagram та Telegram