10 способів, якими ви саботуєте свою інсулінотерапію

Якщо ви відчуваєте, що ваш інсулін не працює належним чином, причиною може бути один або кілька з цих факторів.

10 способів, якими ви саботуєте свою інсулінотерапію - изображение

Уникайте цих поширених помилок, якщо ви приймаєте інсулін, щоб отримати максимальну користь від лікування.

1. Нехтування перевірками рівня цукру в крові

Регулярні перевірки рівня глюкози, або цукру, в крові допомагають вам і вашому лікарю зрозуміти, як ваш організм реагує на ліки, їжу та спосіб життя. Це також необхідно, щоби підібрати коректні дозування базального та болюсного інсуліну: рівень цукру в крові натще відображає роботу базального інсуліну в фоновому режимі; рівень цукру в крові перед їжею та ввечері є кращим показником того, наскільки дозування болюсного інсуліну відповідає вашому раціону харчування та споживанню вуглеводів.

Не нехтуйте регулярними перевірками цукру. Якщо ви забуваєте, покладіть глюкометр на видне місце, напишіть собі нагадування на холодильнику або у вашому смартфоні. Використання безперервного моніторинга глюкози (CGM) допоможе вам бачити свої показники 24/7.

Читайте також: Як часто потрібно перевіряти рівень цукру в крові людям з діабетом

2. Пропуск доз інсуліну

Якщо ви пропустили дозу базального або болюсного інсуліну, це загрожує підвищенням рівня цукру в крові. Завжди пам'ятати про прийом інсуліну може бути важко. Але це неймовірно важливо! Зробіть це пріоритетом.

Оскільки базальний інсулін зазвичай приймають лише один (або 2) раз на день, оберіть зручний для вас час, наприклад, одразу після пробудження вранці, і зробіть це частиною свого розпорядку дня. Тримайте свій інсулін там, де ви легко зможете його побачити. Спробуйте також тримати додатковий набір болюсного інсуліну на роботі або в сумці, щоб ліки завжди були під рукою, коли знадобляться. Встановіть будильник на телефоні або знайдіть інший спосіб нагадати собі, що потрібно прийняти інсулін за встановлений час до прийому їжі.

Читайте також: Переплутав, пропустив, забув: що робити з плутанинами ін'єкцій інсуліну?

3. Пропуск прийомів їжі

Якщо ви приймаєте болюсний інсулін ультрашвидкої дії (Новорапід, Епайдра, Хумалог, Фіасп) і забуваєте поїсти або їсте менше, ніж планували, ваш рівень цукру в крові може стати небезпечно низьким. 

Незважаючи на те, що ультрашвидкий інсулін слід приймати перед їжею, якщо ви не впевнені, коли і скільки з'їсте, може бути безпечніше почекати, і прийняти інсулін вже під час або одразу після прийому їжі (*залежить від того, який вид інсуліну ви використовуєте і яку саме їжу збираєтеся їсти). Поговоріть зі своїм лікарем про те, чи підходить вам така стратегія.

Читайте також:  Як працює інсулін? Швидкість початку та тривалість дії різних типів інсуліну

4. Вибір нездорової їжі

Їжа з високим вмістом цукру або рафінованих вуглеводів, а також солодкі напої швидко підвищують рівень цукру в крові і не відповідають болюсній дозі інсуліну, яка була розрахована для вас на основі вживання їжі однакового розміру і вмісту вуглеводів протягом дня. Якщо простіше, така їжа підвищіть ваш рівень цукру швидше, ніж встигне подіяти інсулін.

Візьміть за звичку обирати менш оброблені джерела вуглеводів, такі як свіжі фрукти, овочі, бобові та цільнозернові, і збалансуйте свій раціон білком і корисними жирами, щоб підтримувати стабільний рівень глікемії.

5. Стрес

Психічне здоров'я також може відігравати важливу роль у контролі рівня цукру в крові. Стрес, наприклад, спричиняє вивільнення гормонів кортизолу та адреналіну, що може ускладнити належну роботу інсуліну. Це означає, що однакова доза базального або болюсного інсуліну може бути менш ефективною, якщо ви перебуваєте у стані стресу.

Дослідження 2023 року показало, що тривога та депресія, можуть бути пов'язані з гіршим контролем рівня глікемії та вищим ризиком ускладнень діабету.

6. Малорухливий спосіб життя

Будь-яка фізична активність корисна для здоров'я. Аеробні вправи, наприклад, дуже корисні для серця і талії. Вправи на зміцнення м'язів (силові або анаеробні) також відіграють важливу роль: регулярне виконання вправ з опором допомагає нарощувати і підтримувати суху м'язову масу, що, в свою чергу, покращує чутливість до всіх видів інсуліну. Вам не обов'язково ходити до спортзалу або піднімати важкі речі. Зміцнюйте м'язи вдома за допомогою віджимань або просто багато ходіть по сходах.

Не забувайте перевіряти рівень цукру в крові до, під час і після тренування, щоб уникнути гіпоглікемії.

Читайте також: Тренування без зайвих зусиль: 15 простих варіантів фізичних навантажень

7. Паління

Куріння не лише підвищує ризик розвитку діабету, зокрема 2-го типу, але й ускладнює контроль над станом і підбір правильного дозування інсуліну.

Дослідники вивчають зв'язок між електронними сигаретами (вейпінгом) і діабетом. Крім того, люди з діабетом 2-го типу мають вищий ризики серцевого нападу та інсульту, а куріння лише збільшує ці ризики. Якщо ви вживаєте тютюн у будь-якій формі, разом з лікарем розробіть план, який допоможе вам позбутися цієї звички.

8. Вживання недостатньої кількості води протягом дня

Не тільки те, що ви їсте, але й те, що ви п'єте (або не п'єте) може вплинути на ефективність інсуліну. Підтримання належного водного балансу шляхом вживання достатньої кількості води допомагає ниркам виводити зайвий цукор, що «плаває» у крові. Це також допомагає інсуліну працювати краще, підтримуючи гарний кровотік — так ліки можуть досягти тканин і клітин, де вони найбільше потрібні.

Щоб не забувати пити воду протягом дня, придбайте пляшку для води і тримайте її біля себе.  

9. Надмірна вага

Втрата зайвих кілограмів може допомогти поліпшити чутливість вашого організму до інсуліну. Вам не потрібно втрачати багато, щоб почати бачити результати. Втрата лише від 3 до 7 % маси тіла може допомогти поліпшити рівень цукру в крові та контролювати діабет.

Багатьом людям важко схуднути без професійної допомоги. Зверніться за допомогою до дієтолога або персонального тренера. Також зверніть увагу на спеціальні застосунки для телефону та інші технології, які можуть допомогти вам краще контролювати споживання калорій, рівень активності тощо.

10. Введення інсуліну в одне і те саме місце

Інсулін всмоктується з різною швидкістю залежно від того, куди ви його вводите. Найшвидше він потрапляє в кров, коли ви вводите його в живіт (у жирову клітковину), трохи повільніше — у передпліччя, і ще повільніше — у стегна та сідниці. Інсулін швидкої/ультрашвидкої дії зазвичай рекомендують вводити у живіт, тривалої дії — у стегно.

Не забувайте щодня змінювати ділянку тіла, в яку ви вводите інсулін. Постійне введення інсуліну в одне й те саме місце може призвести до утворення жирових ущільнень шкіри (ліпогіпертрофія), що може знизити ефективність введеного інсуліну.

 


Читайте також:

10 несподіваних факторів, які можуть спричинити коливання рівня цукру в крові

Рівень цукру в крові: 10 способів залишатися в цільовому діапазоні

Перша людина у світі випробувала нові ліки для збереження зору при діабеті

 

Ми в Instagram та Telegram