Поширені ліки від діабету знижують чутливість до гіпоглікемії, як показало дослідження

Згідно з новим дослідженням препарати сульфонілсечовини для лікування цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) пов'язані з вищим довгостроковим ризиком погіршення усвідомлення епізодів низького рівня цукру в крові.

Поширені ліки від діабету знижують чутливість до гіпоглікемії, як показало дослідження - изображение

Сульфонілсечовини є одними з найстаріших ліків від діабету, які впроваджені в клінічну практику ще у 1956 році. Вони діють, стимулюючи підшлункову залозу виробляти більше інсуліну і допомагаючи ендогенному інсуліну працювати краще.

Нещодавнє дослідження, опубліковане в Annals of Family Medicine, порівнювало препарати сульфонілсечовини з лікуванням інсуліном.

Дослідження показало, що хоча обидва препарати пов'язані з підвищеним ризиком гіпоглікемії (небезпечно низького рівня цукру в крові) в короткостроковій перспективі, люди, які приймали сульфонілсечовину 5 або більше років, приблизно втричі частіше мали погіршену обізнаність про гіпоглікемію.(Натомість при застосуванні інсуліну, погіршення усвідомлення гіпоглікемії, навпаки, з часом зменшувалося)

Порушення гіпо усвідомленності означає зниження здатності розуміти, коли рівень цукру в крові занадто низький, навіть небезпечно низький. Це трапляється, коли багаторічні повторювані епізоди гіпоглікемії призводять до психологічної десенсибілізації до її симптомів, а отже, до усвідомлення того, коли вона виникає.

Як проводилося дослідження

У новому дослідженні, проведеному на Тайвані, взяли участь близько 900 людей з цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2). З них 65,1% приймали сульфонілсечовину, а 41,0% — інсулін. Дослідники оцінювали стан учасників за допомогою двох стандартних показників — опитувальників Голда та Кларка.

Як пацієнти, які приймали сульфонілсечовину, так і пацієнти, які приймали інсулін, стикалися з погіршенням гіпо усвідомленності (ПГУ) протягом перших років лікування. Серед учасників, які приймали сульфонілсечовини погіршення гіпо усвідомленності спостерігалося у 65,3% (за даними опитувальника Голда) та 51,3% (за даними опитувальника Кларка); серед пацієнтів, які приймали інсулін, частота ПГУ становила 41,0% (за опитувальником Голда) і 28,2% (за опитувальником Кларка).

Однак через 5 років ПГУ знизилося серед людей, які приймали інсулін, тоді як серед тих, хто вживав сульфонілсечовини, зросло до 70,7% (Голд) і 56,9% (Кларк).

Які ознаки гіпоглікемії?

Щоб краще зрозуміти, коли у вас гіпоглікемія, варто знати її симптоми. Одними з найбільш клінічно важливих ознак гіпоглікемії є тремтіння, пітливість, запаморочення, відчуття голоду, головний біль і зміна психічного стану.

Інші симптоми включають:

  • нервозність або занепокоєння
  • пітливість, озноб і скутість
  • дратівливість або нетерплячість
  • сплутаність свідомості
  • прискорене серцебиття
  • нудота
  • блідість шкіри
  • раптова сонливість
  • відчуття слабкості або занепаду сил
  • затуманення/погіршення зору
  • поколювання або оніміння губ, язика чи щік
  • проблеми з координацією або незграбність
  • нічні кошмари
  • судоми

 

Дослідження: Тривале застосування сульфонілсечовини та погіршення поінформованості про гіпоглікемію серед пацієнтів з діабетом 2 типу на Тайвані


Джерело: MedicalNewsToday

Читайте також:

Тисячі гіпокарт для людей з діабетом можуть допомогти врятувати життя. Спецпроєкт «Мій цукровий»

Гіпонеусвідомленість: 5 способів захистити себе, якщо ви не відчуваєте симптомів низького цукру

Гіпоглікемія: 10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові