Гіпонеусвідомленість: 5 способів захистити себе, якщо ви не відчуваєте симптомів низького цукру

Більшість людей з діабетом розуміють, коли у них низький рівень цукру в крові — гіпоглікемія, але дехто може мати із цим труднощі. Це називається неусвідомленням гіпоглікемії (або гіпонеусвідомленість). Люди з нечутливістю до гіпо не відчувають симптомів низького цукру, що підвищує ризик виникнення важких епізодів гіпоглікемії.

Ось 5 кроків, які ви можете зробити, щоб зменшити ризики та захистити себе.

Гіпонеусвідомленість: 5 способів захистити себе, якщо ви не відчуваєте симптомів низького цукру - изображение

1. Частіше вимірюйте рівень цукру в крові

Вимірюйте рівень цукру в крові кілька разів на день за допомогою глюкометра або безперервного моніторингу глюкози (CGM). Так, якщо у вас порушена чутливість до гіпоглікемії, ви можете вчасно побачити потенційний тенденцію до зниження та зменшити ризик несподіванного падіння рівня цукру в крові.

2. Використовуйте безперервний моніторинг глюкози (CGM)

Дослідження показали, що CGM значно ефективніше, ніж глюкометр, для запобігання гіпоглікемії.

У той час як глюкометр фіксує рівень цукру в крові в один момент часу, CGM надає значення ваших показників кожні п'ять хвилин, а також інформацію про тенденції та додаткові сигнали тривоги, попереджаючи користувачів про низький (або високий) рівень глюкози, навіть до того, як це станеться.

Дослідження показали, що CGM знижує частоту епізодів гіпоглікемії у людей, які приймають інсулін і не відчувають симптомів низького цукру. В іншому дослідженні застосування CGM продемонструвало 58-відсоткове зниження кількості важких епізодів гіпоглікемії. 

3. Проконсультуйтеся з вашим лікарем щодо переходу на інший інсулін

Якщо можливо, перейдіть на аналог інсуліну або інсулін нового покоління — особливо на один з найновіших аналогів базального інсуліну тривалої дії, таких як Тужео або Тресіба (Toujeo, Tresiba), які асоціюються з меншою кількістю випадків нічних гіпоглікемій. До поширених аналогів базального інсуліну також належать Базаглар і Лантус.

За можливості, уникайте використання старих, менш передбачуваних інсулінів, таких як НПХ (NPH).

Швидкодіючі аналоги інсуліну (для прийому під час їжі) включають Хумалог, НовоРапід/Новолог, Епайдру та Фіасп. 

4. Спробуйте автоматизовану систему доставки інсуліну (AID)

Подібно до CGM, автоматизована система доставки інсуліну (AID) — це технологія, призначена для того, щоб позбавити користувачів від необхідності постійного моніторингу та прийняття рішень, та допомогти їм контролювати рівень цукру в крові.

Системи AID кожні кілька хвилин зчитують значення CGM і проганяють їх через алгоритми, які вирішують, скільки інсуліну потрібно ввести за допомогою помпи. Коли рівень цукру в крові знижується, доза інсуліну зменшується або призупиняється, що допомагає запобігти гіпоглікемії.

Новіші системи AID, доступні сьогодня — MiniMed 780G, Omnipod 5 і Tandem Mobi. Багато людей з діабетом також використовують саморобні системи AID, такі як Loop і OpenAPS.

5. Скдадіть аптечку для надання невідкладної допомоги при гіпоглікемії

Чудовий спосіб боротися з необізнаністю щодо гіпоглікемії — мати набір для надання невідкладної допомоги з усіма необхідними предметами на випадок, якщо у вас все ж таки знизиться рівень цукру. Важливо переконатися, що друзі та члени родини знають, що робити у випадку гіпоглікемії, і що вони знають, де знаходиться ця аптечка.

У такій аптечці повинні бути: таблетки/гелі глюкози або солодкі закуски, глюкагон, глюкометр з усіма розхідними, а також контактна інформація для екстрених ситуацій.

 

Хоча нусвідомлення гіпоглікемії може бути серйозною проблемою для деяких людей з діабетом, ризик можна значно знизити за допомогою правильних інструментів, ресурсів та обізнаності. 


Читайте також:

10 тривожних симптомів, що попереджають про падіння рівня цукру в крові

Гіпонеусвідомленість. Що потрібно знати про нечутливість до гіпоглікемії

Як впоратися зі страхом гіпоглікемії? Поради людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram