Ліки від холестерину можуть сповільнити втрату зору у людей з діабетом

Нове дослідження показало, що добре відомий препарат для зниження рівня холестерину значно уповільнює прогресування захворювання очей, пов'язаного з цукровим діабетом.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Ліки від холестерину можуть сповільнити втрату зору у людей з діабетом - изображение

Фенофібрат, який продається під кількома торговими марками, включаючи Tricor від AbbVie та Lofibra від Teva, вже понад три десятиліття використовується для зниження та лікування високого рівня холестерину та тригліцеридів (жироподібних речовин) у крові. Нове дослідження показало, що препарат також може уповільнити прогресування діабетичної ретинопатії на 27% порівняно з плацебо.

Діабетична ретинопатія (ДР) виникає, коли підвищений рівень цукру в крові пошкоджує кровоносні судини в задній частині ока. Судини починають набрякати і «протікати», що в кінцевому підсумку призводить до розмитості зору, порожніх плям і сліпоти.

Результати дослідження були опубліковані 21 червня 2024 в журналі NEJM Evidence і одночасно представлені на щорічній зустрічі Американської діабетичної асоціації (ADA) в Орландо, штат Флорида.

«Діабетична ретинопатія залишається основною причиною втрати зору, і нам потрібні прості стратегії, які можна широко використовувати для зменшення прогресування діабетичної хвороби очей», — сказав дослідник Девід Прейс, доцент Оксфордської школи охорони здоров'я населення у Великобританії. «Результати нашого дослідження свідчать про те, що фенофібрат може стати цінним доповненням до лікування людей з діабетичною ретинопатією».

У дослідженні взяли участь більше 1000 дорослих з діабетом 1-го або 2-го з ДР на ранній стадії або макулярною дегенерацією. Учасникам було рандомізовано призначено приймати або таблетки фенофібрату, або плацебо.

⇒ Ключові висновки:

Результати показали, що фенофібрат знижує ризик прогресування діабетичної ретинопатії на 27%, знижуючи ризик необхідності звернення за спеціалізованою допомогою або лікування протягом чотирьох років порівняно з плацебо.

Крім того, гіполіпідемічний препарат був пов'язаний з меншим ризиком розвитку набряку жовтої плями, набряку задньої частини ока, а також меншим ризиком необхідності лікування ретинопатії порівняно з плацебо.

За словами дослідників, прогрес учасників буде відстежуватися й надалі, щоб краще зрозуміти довгостроковий вплив фенофібрату на здоров'я.

 

Джерело: Американська діабетична асоціація, прес-реліз, 21 червня 2024


Читайте також:

Вісім стратегій для профілактики захворювань очей при діабеті

Як штучний інтелект виявляє діабетичну ретинопатію

Перша людина у світі випробувала нові ліки для збереження зору при діабеті