Ці здорові продукти підвищують ризик розвитку діабету, як показало нове дослідження

Велике дослідження, проведене у Фінляндії, виявило зв'язок між споживанням деяких здорових продуктів та ризиком розвитку цукрового діабету 1-го типу (ЦД1) у дітей. Дослідження також виявило корисного харчового «помічника» у боротьбі із захворюванням.

Ці здорові продукти підвищують ризик розвитку діабету, як показало нове дослідження - изображение

Дослідження було зосереджено, зокрема, на тому, як раціон харчування дітей може впливати на розвиток діабету 1-го типу — хронічного захворювання, при якому імунна система організму помилково атакує і вбиває клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін.

За прогнозами дослідників, протягом наступних 20 років захворюваність на ЦД1 у дітей подвоїться. Фінляндія, зокрема (де і проводилося дослідження), має найвищий рівень захворюваності у світі.

Дослідники спостерігали за 5 674 дітьми від дня їхнього народження і до досягнення ними шестирічного віку. Протягом цього періоду їхні батьки вели ретельні записи про все, чим годували дітей. Всі діти, що брали участь у дослідженні мали генетичну схильність до розвитку ЦД1, і наприкінці шестирічного періоду у 94 з них розвинувся цей стан, а ще у 206 розвинулася острівцева аутоімунна реакція, яка є попередником ЦД1.

Порівнюючи дієти з розвитком ЦД1, дослідники виявили, що вживання більшої кількості бананів, вівсянки та кисломолочних продуктів, таких як йогурт, збільшує ризик розвитку захворювання.

Були й хороші новини. Команда виявила, що діти, які їли більше ягід — малини, чорниці, чорної смородини, брусниці тощо — мали нижчий ризик розвитку ЦД1. Вони також виявили подібний зворотній зв'язок між острівцевою аутоімунною реакцією та вживанням більшої кількості хрестоцвітних овочів, таких як цвітна капуста, броколі та капуста.

За словами вчених, необхідні подальші дослідження, щоб з'ясувати, які саме сполуки в продуктах харчування, пов'язані з розвитком ЦД1, мають позитивний, а які негативний вплив. Команда не дає жодних дієтичних рекомендацій на основі отриманих результатів, оскільки всі продукти, пов'язані з негативними наслідками ЦД1, мають й переваги для здоров'я.

 

Дослідження буде представлено цього тижня на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) у Мадриді, Іспанія.


Джерело: Diabetologia

Читайте також:

8 продуктів, які не підвищують (або майже не підвищують) рівень цукру в крові

Популярний підсолоджувач підвищує ризик утворення тромбів, як показало нове дослідження

10 поширених запитань і відповідей про харчування при діабеті