Популярний підсолоджувач підвищує ризик утворення тромбів, як показало нове дослідження

Нове дослідження пов'язує популярний штучний підсолоджувач з підвищеним ризиком утворення тромбів. Ось що потрібно знати.

Популярний підсолоджувач підвищує ризик утворення тромбів, як показало нове дослідження - изображение

Якщо ви їсте продукти без цукру або зі зниженим вмістом цукру, або жуєте жувальну гумку без цукру, підсолоджену непоживними підсолоджувачами (тобто такими, що не містять калорій), є велика ймовірність того, що ви вживаєте цукровий спирт під назвою еритритол (або еритрит). Еритритол природним чином міститься в деяких продуктах харчування, і є дані, що наш організм також виробляє невелику кількість цього цукрового спирту, тому більшість з нас матиме його в своєму організмі. Натомість еритрит, що використовують у продуктах без цукру або зі зиженим вмістом цукру, виготовляється у лабораторії шляхом ферментації кукурудзи, і вважається харчовою добавкою. 

Як харчова добавка, еритрит визнаний загальновизнано безпечним Управлінням з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Хоча еритрит не впливає на рівень цукру в крові, що робить його безпечним для людей з цукровим діабетом (принаймні, в тому, що стосується рівня цукру в крові), його вживання може мати деякі небажані наслідки — окрім здуття живота, газів та діареї. Нове дослідження, опубліковане нещодавно в журналі Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, висвітлює деякі з цих потенційних проблем.

Давайте подивимося, що виявило дослідження і чи варто нам хвилюватися.

Як проводилось дослідження?

Дослідники з Клівлендської клініки (Cleveland Clinic) в Огайо взяли 20 добровольців і випадковим чином розділили їх на дві групи, по 10 осіб у кожній (середній вік учасників — до 30 років, близько 50% — жінки). 

Всі добровольці не палили, не мали захворювань серця, гіпертонії або діабету і мали нормальну функцію нирок. Вони не приймали антитромбоцитарні препарати протягом останнього місяця, а також не мали в анамнезі кровотеч, гематом або порушень згортання крові.

Кров учасників перевірили на базові показники, в тому числі на рівень еритриту в крові. Потім вони постили протягом ночі. Вранці одна група випила розчин води, змішаний з 30 грамами глюкози (цукру), а інша — розчин води, змішаний з еритритом. Через 30 хвилин після вживання розчинів, у них знову взяли аналіз крові. 

Що показало дослідження?

Вчені виявили, що рівень еритритолу в крові у групі, яка пила розчин еритритолу, зріс на 1000% порівняно з початковим базовим рівнем. У добровольців з цієї групи також були більш активні тромбоцити і тромбоутворення, навідміну від добровольців з групи, яка пила цукровий розчин.

Тромбоцити — це клітини, які беруть участь у процесі згортання крові. Але коли вони стають занадто активними, це збільшує ризик утворення потенційно небезпечних згустків у крові. Це може спричинити небезпечні стани, такі як серцевий напад або інсульт. 

Що означають ці результати у реальному житті?

Часто дослідники використовують більшу дозу продукту, ніж ми зазвичай споживаємо, щоб продемонструвати зв'язок між ним і хворобою або профілактикою захворювань. Але в цьому випадку вони дали групі, що приймала еритритол, реальну життєву дозу (таку, що зазвичай міститься в газованій воді без цукру або кексі).

«Це дослідження викликає певні побоювання, що стандартна порція підсолодженої еритритом їжі або напою може гостро стимулювати прямий тромбоутворюючий ефект», — говорить співавтор дослідження В. Х. Вілсон Танг (W. H. Wilson Tang), д.м.н., директор з досліджень серцевої недостатності та трансплантації серця в Клівлендській клініці у прес-релізі. «Еритрит та інші цукрові спирти, які зазвичай використовуються як замінники цукру, слід оцінювати на предмет потенційного довгострокового впливу на здоров'я, особливо якщо такий вплив не спостерігається у випадку з самою глюкозою».

У червні 2024 дослідники з Клівлендської клініки опублікували ще одне дослідження, результати якого схожі із цим, але в ньому йдеться про ксиліт — ще один цукровий спирт, який використовується у продуктах без цукру. 

Тож, чи варто хвилюватися? І чи варто їсти продукти з цукровими спиртами?

За словами дослідників, вибір підсолоджених звичайним цукром ласощів зрідка і в невеликих кількостях може бути кращим, ніж споживання напоїв і продуктів, підсолоджених цими цукровими спиртами, особливо для людей з підвищеним ризиком тромбозу, наприклад, із захворюваннями серця, діабетом або метаболічним синдромом.

«Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в усьому світі. Ми повинні переконатися, що продукти, які ми їмо, не є прихованими ризик-факторами», — говорить старший автор дослідження Стенлі Хейзен (Stanley Hazen), д.м.н., зав. каф. серцево-судинних і метаболічних наук в Науково-дослідницькому інституті ім. Лернера при Клівлендській клініці і керівник секції профілактичної кардіології.

Втім FDA вважає еритрит та інші цукрові спирти, такі як ксиліт, безпечними для вживання. Існують навіть докази того, що еритрит діє як антиоксидант в нашому організмі і є безпечним для рівня цукру в крові. 

Важливо зазначити, що це дослідження було невеликим і одноденним. Тому необхідно провести більше і більш масштабні, довгострокові дослідження, які підтвердять (або спростують) зв'язок між цукровими спиртами та ризиком утворення тромбів. До тих пір у вас є вибір їсти, пити або жувати їх — чи ні. Важливо зазначити, що еритрит часто поєднують з іншими типами підсолоджувачів, наприклад, зі стевією, тому будьте обережні, коли вважаєте, що продукт зі стевією — це чиста стевія. Читайте етикетку, особливо якщо ви намагаєтеся уникати цукрових спиртів.  


Джерела: EatingWell, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology

Читайте також:

Цукрові спирти: що потрібно знати?

Відомий підсолоджувач викликає онкологію? Що нам відомо

Який цукрозамінник обрати при діабеті?