9 порад, як захистити шкіру цього літа

Як захистити шкіру та залишатися здоровими у найспекотніші місяці року?

Дізнайтеся поради щодо догляду за шкірою, уникнення сонячних опіків, захисту очей та безпечного відпочинку на сонці.

9 порад, як захистити шкіру цього літа - изображение

Цю статтю перевірила Монашненко Ольга, лікарка-ендокринологиня, Клініка для дорослих ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України», дійсна членкиня Української діабетологічної асоціації.

Детальніше про те, як ми перевіряємо якість наших статей — читайте ТУТ.


Для людей, які живуть з діабетом, підтримка належного стану шкіри є ще більш важливою — особливо в літні місяці.

Щоденний дбайливий догляд за шкірою та захист від сонця є найефективнішими стратегіями для запобігання більших проблем у майбутньому.

1. Дбайте про суху шкіру і часто зволожуйте її 

Сухість шкіри є цілорічною проблемою для багатьох людей з діабетом, а спека та сонце влітку може загострити ці проблеми. Щоб запобігти пересиханню шкіри, важливо мати під рукою пляшечку натурального зволожуючого крему без ароматизаторів.

На додаток до якісного зволожуючого крему або лосьйону, використовуйте м'яке мило без будь-яких жорстких добавок.

Хороший засіб по догляду за шкірою має містити такі основні категорії зволожуючих інгредієнтів: 

  • Зволожувачі (гіалуронова кислота або гліцерин) — притягують воду до шкіри;
  • Емоленти (сквален або рослинні олії) — відновлюють і пом'якшують шкіру; 
  • Оклюданти (гідратований петролатум або мінеральна олія) — створюють ущільнення, щоб утримувати вологу в шкірі. 

Форма зволожувача не має значення — ви можете знайти всі три типи інгредієнтів у зволожуючих кремах, лосьйонах, гелях та оліях. Знайдіть той, який добре відчувається на вашій шкірі, і користуйтеся ним щодня.

Оглядайте шкіру на наявність виразок чи порізів і одразу обробляйте їх. Стежте за загоєнням та ознаками почервоніння чи набряку. Поговоріть зі своїм лікарем або дерматологом якомога швидше, якщо ви не можете вирішити проблему самостійно.

    2. Уникайте сонячних опіків

    Спека може спричинити розширення кровоносних судин у шкірі (через що болюс всмоктується скоріше), це може зробити вас більш чутливими до сонця.

    Належні заходи захисту від сонця включають:

    • пошук тіні, коли це можливо;
    • уникнення полуденного сонця (з 12:00 до 16:00);
    • носіння капелюхів і сонцезахисних окулярів, коли ви перебуваєте на сонці протягом тривалого часу;
    • нанесення сонцезахисного крему (або спрею) широкого спектру дії з фактором захисту SPF 30+ на всі відкриті ділянки тіла.

    Сонцезахисний крем або спрей слід наносити кожні дві-чотири години, а якщо ви перебуваєте на світловідбиваючих поверхнях, таких як вода або пісок — навіть частіше.

    Деякі ліки, які використовуються для лікування діабету 2 типу, як-от глібурид і гліпізид (похідні сульфонілсечовини), можуть підвищити світлочутливість організму і зробити вас більш сприйнятливими до сонячних опіків.

    3. Допоможіть випадковим сонячним опікам швидше відновитися

    Якщо сонце все ж таки «прокралося» і ви отримали опік, не варто просто терпіти біль і сподіватися, що він пройде сам по собі. 

    Оскільки ризик інфікування значно вищий, коли шкіра пошкоджена, варто вжити особливих заходів обережності, щоб зменшити ризик подальшого пошкодження і прискорити загоєння. 

    Подумайте про використання пакета з льодом або холодного компресу на опік, щоб зменшити запалення. Спеціалісти також радять прийняти нестероїдний протизапальний засіб і використовувати високоякісний гель алое вера (без ароматизаторів та барвників), щоб охолодити шкіру і сприяти загоєнню.

    За необхідності перев'яжіть ділянку і не дряпайте її: важливо зберегти шкіру максимально неушкодженою, щоб зменшити ризик бактеріальної інфекції.

    Сонячні опіки можуть ускладнити контроль глікемії: біль і стрес від запалення можуть призвести до підвищення рівня цукру в крові.

    4. Носіть сонцезахисні окуляри

    Завжди тримайте під рукою хорошу пару сонцезахисних окулярів, особливо якщо у вас вже є якісь проблеми з очима. Крім того, що сонцезахисні окуляри допоможуть вам орієнтуватися в яскраві літні дні, вони можуть зменшити вплив ультрафіолетових (УФ) променів. 

    Поляризовані сонцезахисні окуляри не захищають від УФ-променів, тому шукайте сонцезахисні окуляри, які пропонують захист від UVA і UVB променів.

    5. Зволожуйтесь не тільки ззовні, а й зсередини!

    Уникайте перегріву або зневоднення протягом літніх місяців. Це особливо важливо для людей з діабетом, оскільки зневоднення може вплинути на здатність контролювати рівень глюкози в крові.

    Якщо людина сильно зневоднюється, інсулін не буде засвоюватися належним чином, що може спричинити гіперглікемію та багато інших проблем.

    5 корисних напоїв у спеку: поради від журналу СахарОК

    Надавайте перевагу звичайній воді або напоям без цукру та кофеїну, як-от охолоджений трав'яний чай тощо. Простий спосіб не забувати про необхідність пити воду — тримати при собі пляшку з водою протягом дня — просто зробіть ковток, коли відчуєте спрагу.

    6. Обирайте одяг з тонких, дихаючих тканин, щоб уникнути подразнення шкіри та появи висипу

    Найчастіше висипи та подразнення з'являються у складках тіла, таких як шия, пахви та під пахвами протягом літніх місяців, особливо у людей з надмірною вагою. Носіння одягу з натуральних дихаючих тканин може допомогти запобігти накопиченню вологи в цих місцях і виникненню проблем.

    7. Не проводьте занадто багато часу у воді

    Хоча щоденне зволоження корисне для шкіри, надмірне перебування у воді (особливо в хлорованому басейні), на жаль, ні.

    Завжди приймайте душ після перебування в басейні. Використовуйте хороше зволожуюче мило, насухо витріться, а потім знову зволожте шкіру, щоб поповнити запаси олій, які були втрачені під час плавання. 

    Тільки будьте обережні, не наносьте занадто багато лосьйону між пальцями ніг або в складки шкіри, де вже накопичується зайва волога. Якщо ці ділянки залишати занадто вологими, це може збільшити ризик розвитку грибкових інфекцій.

    Тривале перебування у воді також може призвести до розтріскування шкіри. Завжди оглядайте шкіру після тривалого перебування у воді, щоб виявити будь-які потенційні проблеми, що потребують лікування.

    8. Приділяйте особливу увагу шкірі стоп

    Незалежно від того, гуляєте ви по газону, ходите навшпиньки по розпеченому піску або піднімаєтеся по камінню гірською стежкою, однією з найважливіших ділянок шкіри, за якою вам потрібно доглядати влітку, є ваші ступні. Ніколи не ходіть босоніж. Носіть лише якісне взуття, яке добре сидить на нозі. Завжди носіть шкарпетки зі взуттям.

    Травми ніг можуть виникнути через речі, на які ви випадково можете наступити, вологу, яка накопичується між пальцями ніг і сприяє росту грибків, а також пухирі або виразки від ходіння у взутті, яке натирає шкіру. Оскільки у людей з діабетом, рани загоюються повільніше і вони більш схильні до розвитку інфекцій, нехтування доглядом за ногами може призвести до потенційно серйозних проблем.

    9. Подбайте про укуси та подряпини

    Можливо, це був рій комарів, від якого ви не змогли втекти. А може, кущ малини на сусідському подвір'ї просто зачепив і подряпав вас, коли ви проходили повз. Якою б не була причина травм чи укусів вашої шкіри, тримайте їх якомога чистішими і не розчісуйте. 

    Інфекції зазвичай виникають не через самі травми, а через те, що ми роздираємо шкіру нігтями або іншим чином перешкоджаємо загоєнню рани. 

    Щоб сприяти швидшому загоєнню і зменшити ризик інфікування, добре очищуйте укуси і рани і накладайте на них невелику пов'язку, а не залишайте їх на відкритому повітрі. За потреби можна скористатися лосьйоном, який продається без рецепта, щоб полегшити свербіж.

    Уважно спостерігайте за цією ділянкою: стежте за набряком або будь-якими можливими змінами кольору чи температури шкіри. За необхідності зверніться до лікаря або дерматолога якомога швидше, щоб переконатися, що у вас не розвивається інфекція.


    Читайте також:

    Обираємо сонцезахисні окуляри! На що звернути увагу?

    Чи турбує моніторинг вашу шкіру? Як уникнути шкірних проблем через використання діабет-гаджетів

    Як зафіксувати сенсор FreeStyle Libre перед водними процедурами: поради та лайфхаки
     

    Ми в Instagram та Telegram