Обираємо сонцезахисні окуляри! На що звернути увагу?

Сонцезахисні окуляри — це не просто модний аксесуар. Вони захищають очі та шкіру повік від агресивної дії ультрафіолету. Тож при виборі нових окулярів, зважайте не лише на тренди, а й на наступні важливі моменти. 

Як обрати правильні сонцезахисні окуляри? Читайте далі.

Обираємо сонцезахисні окуляри! На що звернути увагу? - изображение

Сонце постійно випромінює шкідливий ультрафіолет. Очі однаково потребують захисту влітку і взимку, в сонячний день і в похмурий. 


Маркування

Чим менше цифра на маркуванні, тим слабше захист. 100 % безпеку від ультрафіолету забезпечують тільки лінзи з відміткою UV–400. Позначки UVA / UVB говорять про захист від конкретних типів променів.

Тип лінз

Щоб убезпечити очі в похмуру погоду, достатньо прозорих лінз або окулярів із градієнтом. Для помірно-сонячного літа підійдуть стандартні окуляри із середнім затемненням лінз та УФ-бар’єром. Для пляжного або гірського відпочинку доведеться придбати спеціальну оптику — окуляри з дуже темними або дзеркальними лінзами. Саме вони забезпечують кращий захист від яскравого сонця.

Людям, які потребують корекції зору, підійдуть окуляри з фотохромними лінзами, що темнішають на сонці та залишаються прозорими в приміщенні. Проте повноцінного захисту від УФ-променів вони не дадуть. 

Матеріал лінз

Матеріал сонцезахисних окулярів не має визначального значення. Набагато важливішими є фільтри, якими вони оснащені.

Щоби перевірити окуляри вдома, скористайтеся звичайним ультрафіолетовим ліхтариком. Якщо окуляри мають УФ-фільтри, ліхтарик не буде просвічувати крізь лінзи, і тінь від окулярів вийде повною. Якщо ж лінзи легко пропускають світло від ліхтарика — такі окуляри не варто купувати.

Колір лінз

Це не просто дизайнерський хід — це допомога очам у конкретній ситуації.

Для яскравого сонячного дня найкраще обрати зелені, коричневі або сірі лінзи. У похмуру погоду, туман, а також на світанку й у сутінках — окуляри з жовтими лінзами.

Блакитні лінзи — не краще рішення: вони порушують сприйняття кольорів і вільно пропускають синю частину спектра. Окуляри з червоними лінзами — теж не найвдаліша покупка. Адже червоний колір дратує нервову систему та провокує підвищену втомлюваність очей.

Окуляри з нестандартним кольором лінз виглядають стильно, але можуть втомлювати очі.

Комфорт носіння

Переконайтеся, що окуляри не спадають і не ковзають, особливо коли ви різко повертаєте голову або нахиляєтеся, і не тиснуть.


Читайте також:

Чому літній сезон може бути «викликом» для людей з діабетом?

Як захистити інсулін від псування влітку?

8 найкорисніших фруктів та ягід при діабеті: рекомендації ADA

 

Ми в Instagram та Telegram