Кетогенна дієта при діабеті: все, що потрібно знати

В останні десятиліття дієти з низьким вмістом вуглеводів та кетогенні дієти стали широко відомими й популярними способами схуднення. Багато світових зірок роками залишаються прихильниками цієї системи харчування. Наприклад, Холлі Бері, яка має ЦД, вже понад 30 років дотримується кето-дієти. 

Що таке кетогенна дієта та як дотримуватися кето при ЦД? Читайте далі.

Кетогенна дієта при діабеті: все, що потрібно знати - изображение

Що таке кето?

Кетогенна дієта — це система харчування, основою якої є зменшення споживання вуглеводів до мінімуму при збільшенні споживання жирів. Це викликає стан кетозу, який сприяє метаболізму жирів для отримання енергії замість вуглеводів.

Ідея кетогенної дієти полягає в тому, щоб споживати більше калорій з жирів і менше з вуглеводів, щоб змістити основу виробництва енергії з глюкози на кетонові тіла, створені в результаті розщеплення жиру. 

Кетогенна дієта, як правило, передбачає вживання великої кількості жирів (60%-85%), помірну кількість білка (15%-30%) і малу кількість вуглеводів (5%-10%). Зокрема, в дієті у 2000 ккал на день вуглеводів міститься від 20 до 50 г на добу. Це призводить до того, що організм використовує жир як основне джерело енергії.

Біохімія кетозу

У нормальних фізіологічних обставинах глюкоза з вуглеводів, які ми споживаємо є основним джерелом енергії для організму. В умовах голодування або обмеження вуглеводів організм розщеплює глікоген (тобто накопичувальну форму глюкози) в печінці, щоб забезпечити організм глюкозою.

При тривалому голодуванні або обмеженому вуглеводами стані (> 48-72 годин) запаси глікогену в печінці виснажуються. Печінка починає розщеплювати  тригліцериди, виробляючи кетонові тіла.

Кетонові тіла замінюють глюкозу як основне джерело енергії — цей метаболічний стан називають «харчовим кетозом». Поки організм позбавлений вуглеводів, обмін речовин залишається в кетотичному стані. Цей стан кетозу вважається цілком безпечним, оскільки кетонові тіла виробляються в невеликих концентраціях без будь-яких змін pH крові. Однак слід не плутати цей стан з кетоацидозом — станом, коли кетонові тіла виробляються в більших концентраціях, викликаючи ацидоз.

Кетогенна дієта і схуднення

Багато досліджень показали ефективність кетогенної дієти щодо втрати ваги. Зокрема, систематичний огляд, який був опублікований в New England Journal of Medicine (NEJM) для порівняння наслідків кетогенної дієти з дієтою з низьким вмістом жирів і зниженою калорійністю. За його результатами втрата ваги була більшою при дієті з низьким вмістом вуглеводів порівняно з дієтою з низьким вмістом жирів. Хоча пацієнти, які дотримувалися будь-якого дієтичного методу, втратили значну кількість жирової маси, пацієнти, які дотримувалися кетогенної дієти, мали кращі показники зниження рівня тригліцеридів у сироватці крові та підвищення рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) порівняно з дієтою з низьким вмістом жирів.

Цей результат демонструє, що кетогенна дієта може бути використана як метод лікування при ожирінні та діабеті, і проілюстрував важливість подальших досліджень впливу дієти.

Протипоказання до кето

Кетогенна дієта протипоказана пацієнтам з 

  • панкреатитом; 
  • печінковою недостатністю;
  • порушеннями жирового обміну; 
  • нескоригованим ЦД;
  • первинною недостатністю карнітину;
  • дефіцитом карнітин-пальмітоїлтрансферази, дефіцитом карнітинтранслокази; 
  • порфіріями або дефіцитом піруваткінази.

Можливі побічні ефекти кетогенної дієти

Найбільш поширені та відносно незначні короткострокові побічні ефекти кетогенної дієти, які іноді називають «кето-грипом» можуть включати:

  • нудоту, 
  • блювання, 
  • головний біль, 
  • втому, 
  • запаморочення, 
  • безсоння, 
  • труднощі з толерантністю до фізичних навантажень,
  • закрепи.

Ці прояви тривають від декількох днів до декількох тижнів та можуть бути полегшені шляхом забезпечення адекватного споживання рідини та електролітів.

Довгострокові побічні ефекти кето-дієти більш серйозні та можуть включати:

  • стеатоз печінки,
  • гіпопротеїнемію,
  • каменеутворення в нирках,
  • дефіцит вітамінів і мінералів.

Кетогенна дієта і діабет

В епоху до винайдення інсуліну єдиним доступним варіантом лікування пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу було призначення дієт з суворим обмеженням вуглеводів (≤10 г/добу). Однак і в сучасних умовах інсулінотерапії дієтична корекція харчування є важливим інструментом підтримання нормального рівня глюкози в крові у пацієнтів з ЦД 1-го типу.

Оскільки вуглеводи є основною поживною речовиною відповідальною за постпрандіальну гіперглікемію (підвищення рівня цукру в крові після прийому їжі, деякі вчені наголошують на перевазі обмеження вуглеводів у пацієнтів з ЦД 1-го типу, як з точки зору коливань рівня глюкози в крові, так і рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c).

Кетогенна дієта має помітний вплив на пацієнтів з ЦД, зокрема, внаслідок сприяння зниженню маси тіла, зниженню рівня глюкози та інсуліну в крові натщесерце, зниженню рівня холестерину та, відповідно, зменшенню потреби у гіполіпідемічних препаратах.

Проте існують деякі нюанси, про які важливо знати людям з діабетом, які хочуть спробувати кето.

Застереження для пацієнтів з ЦД:

  1. Перед початком кетогенної дієти всім пацієнтам з ЦД потрібно відкоригувати дозу інсуліну. Нескоригована гіперглікемія є протипоказанням до застосування кето дієти!

  2. Для пацієнтів з ЦД 1-го типу надважливим є моніторинг рівня кетонів в крові для виявлення та запобігання розвитку діабетичного кетоацидозу (ДКА). При харчовому кетозі рівень кетонових тіл в крові має знаходитись у межах 0,5-3 ммоль/л.

  3. Не слід зменшувати рівень споживання вуглеводів до критично низького (менше ніж 5% від добового раціону), оскільки існує ризик важкої гіпоглікемії.

  4. Слід ретельно проводити моніторинг рівня цукру в крові та регулярно коригувати дозу інсуліну. 


Читайте також:

Безглютенова дієта: корисно чи модно? Що говорить ендокринолог

Веганство та вегетаріанство при діабеті: ризик чи користь?

Дієта при інсулінорезистентності: огляд правильної системи харчування для людей з діабетом

 

Ми в Instagram та Telegram

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Харчування при діабеті: яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

Діабет від солодкого, та ще 13 міфів про здоров'я, в які потрібно перестати вірити

Великодня випічка: пасхальне печиво з родзинками та корицею

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

«Чому я досі не свічуся?» Дівчинка з ЦД1 створює діа-футболки, щоб додати трохи позитиву дітям з діабетом

Мода на моніторинг здоров'я: навіщо людині без діабету контролювати рівень цукру в крові за допомогою CGM?