Чи можна використовувати ліки після закінчення терміну придатності?

Якщо на пакуванні з ліками вказано, до прикладу: «вжити до 07.08.2023», чи значить це, що вже 08.08.2023 цей препарат буде неефективним або шкідливим? Що взагалі означає термін придатності ліків? І що буде, якщо використовувати ліки після зазначеної дати «вжити до»?

Читайте у матеріалі від нашого медичного експерта.

Чи можна використовувати ліки після закінчення терміну придатності? - изображение

Що таке термін придатності ліків?

Термін придатності — це останній день, коли виробник гарантує максимальну заявлену ефективність і безпеку ліків. Він визначається як період часу, за який концентрація діючої речовини в рецептурі знижується не більше ніж на 10% від його значення на момент виготовлення.

Всі виробники на законодавчому рівні зобов’язані вказувати на пакуванні препарату термін придатності незалежно від того рецептурні це препарати чи безрецептурні, або навіть дієтичні (трав'яні) добавки.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) ще з 1979 року почало вимагати від виробників вказувати термін придатності ліків.

Хоча дата є абсолютною (наприклад, грудень 2023 року), не всі лікарські засоби перестають працювати в день закінчення терміну їх придатності. Насправді виробники підбирають довільні терміни — скажімо, один-два роки — після виготовлення партії лікарських засобів. Протягом цього терміну виробник лікарського засобу проводить дослідження стабільності. Тобто вказаний на пакуванні термін придатності «2 роки» означає що протягом цих двох років виробник проводив спеціальні тести, які дали змогу йому гарантувати максимально можливу ефективність та безпечність речовини (чи речовин), що входять до складу препарату, за умови правильного зберігання.

Велика частина того, що відомо про терміни придатності ліків, походить з дослідження, проведеного FDA на замовлення міністерства оборони США (програма продовження терміну придатності SLEP). Маючи великий та вартісний дорогий запас медикаментів, військові кожні кілька років були змушені викидати їх та замінювати на нові. Метою програми SLEP було визначити фактичний термін придатності запасів військових ліків для майбутнього використання та заощадити кошти.

За результатами дослідження FDA виявили, шо терміни придатності для 88% протестованих препаратів були довшими за вказані на упаковці в середньому на 66 місяців. З них приблизно 12% препаратів залишалися стабільними протягом принаймні 4 років після закінчення терміну придатності. 

Від чого залежить термін придатності ліків?

Термін придатності препарату залежить від:

  • фактичних інгредієнтів препарату (діючих речовин), 
  • типу допоміжних речовин,
  • лікарської форми (тверда чи рідка),
  • наявності консервантів, 
  • знаходження препарату в оригінальний непошкодженому пакуванні,
  • температурного режиму зберігання, 
  • рівня освітлення та вологості в місці зберігання та ін. 

Чи можна використовувати ліки після закінчення терміну придатності?

FDA офіційно рекомендує утилізувати ліки, термін придатності яких закінчився. Оскільки після закінчення вказаного на пакуванні терміну їх придатності, його ефективність та безпеку обумовлює дія на нього багатьох чинників (умови зберігання, хімічний склад та реакції, які відбуваються між діючою та допоміжними речовинами).

Відомий приклад — тетрациклін. Використання цього антибіотика після закінчення терміну придатності може спричинити пошкодження ниркових канальців (нирок), відомого як «синдром Фанконі». 

Тверді лікарські форми, такі як таблетки та капсули, виявляються найбільш стабільними після закінчення терміну придатності.

Препарати, які заборонено використовувати після закінчення терміну придатності:

  • Рідкі лікарські форми, які вимагають охолодження (зокрема, антибіотики, розчини для ін’єкцій)
  • Інсулін швидко деградує після закінчення терміну придатності 
  • Пероральний нітрогліцерин, оскільки він починає втрачати свій потенціал дії одразу після відкриття пачки
  • Очні та вушні краплі (окрім випаровування розчинників та мікробного забруднення, існує ризик побічних ефектів пов’язаних із хімічним перетворенням консервантів у складі ліків)
  • Будь-які тверді лікарські форми, які набувають різкого запаху або втрачають форму (розсипаються)
  • Аспірин
  • Вакцини та будь-які імунобіологічні препарати

Ризики прийому ліків з завершеним терміном придатності

Хоча деякі дослідники стверджують, що прострочені ліки умовно безпечно приймати, після завершення терміну з часом знижується активність діючої речовини, всередині препарату проходять хімічні реакції між консервантами та допоміжними речовинами, може початись мікробне забруднення, або взагалі утворитись токсичні сполуки. 

Після закінчення терміну придатності немає ніякої гарантії, що ліки будуть безпечними і ефективними.

Чи можна використовувати прострочені ліки, чи ні? Завжди краще використовувати ліки, термін придатності яких НЕ закінчився. Ризики для здоров’я від такого способу заощадження коштів переважають потенційну фінансову користь.

Якщо препарат необхідний для лікування хронічного і потенційно небезпечного для життя захворювання, наприклад, захворювання серця, лікування раку, судом або небезпечної для життя алергії, застосування протермінованих ліків взагалі несе за собою загрозу життю. 


Читайте також:

Вітаміни та мікроелементи: як правильно їх приймати

Збираємо аптечку для подорожі: чек-лист

Медичні препарати, які підвищують рівень цукру

 

Ми в Instagram та Telegram