Затяжний COVID: нова інформація про те, хто перебуває в зоні ризику

Пандемія COVID-19, можливо, вже не є глобальною надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров'я, але мільйони людей продовжують боротися з її наслідками: так званий затяжний, або long COVID. Нові дослідження та клінічні випадки свідчать про те, що певні люди більш схильні до цього захворювання, ніж інші.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися про симптоми затяжного ковид та чи знаходитесь ви у зоні підвищеного ризику. 

Затяжний COVID: нова інформація про те, хто перебуває в зоні ризику - изображение

Люди з алергією, тривогою або депресією, артритом, аутоімунними захворюваннями, а також жінки — серед тих, хто виявляється більш вразливими до розвитку затяжного COVID, кажуть лікарі, які спеціалізуються на лікуванні цього стану.

Читайте також: Ризик розвитку діабету зростає після зараження COVID-19

Багато пацієнтів із затяжним COVID борються з виснажливою втомою, затуманенням свідомості та когнітивними порушеннями. За словами експертів, стан також характеризується низкою інших симптомів, які може бути важко розпізнати як затяжний COVID. [особливо, якщо пацієнти не повідомляють про, здавалося б, не пов'язану з хворобою інформацію, наприклад, про вже наявні в них захворювання, які можуть зробити їх більш уразливими]. Тому скринінг на певні стани та дослідження кожного симптому є особливо важливими. 

Тяжкість початкової інфекції пацієнта — не єдиний визначальний фактор розвитку затяжного перебігу COVID, зазначають експерти. Навіть якщо ви мали лише кашель або почувалися погано лише кілька днів і одужали, а згодом знову почали почуватися погано — ймовірно, у вас затяжний COVID.

Хоча пацієнти, які важко захворіли і потребують госпіталізації, мають вищий ризик розвитку затяжного перебігу COVID, розмір цієї групи невеликий порівняно з набагато більшою кількістю інфікованих людей загалом. Відтак, незважаючи на нижчий ризик, ті, хто перехворів у легкій або середній формі, становлять переважну більшість пацієнтів із затяжним COVID

Невелике дослідження, проведене Northwestern Medicine, показало, що 41% пацієнтів, які перебувають у клініках із затяжним перебігом COVID, ніколи не мали позитивного результату на COVID-19, але у них були виявлені антитіла, які вказували на контакт з вірусом. 

Лікарі, які лікують пацієнтів із затяжним перебігом COVID, повинні враховувати кілька факторів ризику, зазначають фахівці. До них відносяться:

  • Наявність в анамнезі астми, екземи або алергії
  • Ознаки дисфункції вегетативної нервової системи
  • Попередні проблеми з імунною системою
  • Хронічні інфекції
  • Цукровий діабет
  • Невелика надмірна вага
  • Тривога або депресія в анамнезі
  • Синдром гіпермобільності суглобів

Джерело: Medscape


Читайте також:

5 корисних порад, як контролювати діабет, коли на вулиці холодно

ADA оприлюднила Стандарти лікування цукрового діабету 2024: ключові оновлення

Чому людям з діабетом необхідно робити щеплення від грипу

 

Ми в Instagram та Telegram