Війна: чи витримає серце напругу та стрес?

Під впливом подій останніх днів серденько в багатьох вже не витримує… Як зрозуміти своє серце та що потрібно знати, щоб запобігти небажаних його станів.

Війна: чи витримає серце напругу та стрес? - изображение
Війна: чи витримає серце напругу та стрес?

Інструктує‌ кандидат‌ ‌медичних‌ ‌наук,‌ ‌завідуюча‌ ‌діагностичним‌ ‌відділом‌ ‌ДНУ‌ ‌«Центр‌ ‌іноваційних‌ медичних‌ ‌технологій‌ ‌НАН‌ ‌України»,‌ ‌кардіолог,‌ ‌функціональний‌ ‌діагност‌ Горбачова‌ ‌Віра‌ ‌Вікторівна‌.

Якщо ви — молода людина, то спираючий, колючий, пекучий, тиснучий біль в грудях, серцебиття, важкість вдиху здебільшого є наслідком гострого стресу/ панічної атаки та включає вивільнення гормонів стресу (адреналіну), гіперактивацію нервових імпульсів різних частин тіла, гіпервентиляцію (швидкі м‘язеві скорочення із надлишком повітря в легенях призводять до судинного спазму та, як наслідок, викликають біль). Все це мине та не зашкодить серцю із судинами.

Одноразово «спійманий» підвищений тиск ≥140/90 мм рт.ст. або пульс >100 уд/хв на фоні гострих переживань також не вказує на гіпертонічну хворобу абощо.

Щоб переконатися, що все із серцем добре, упродовж наступного тижня вимірюйте артеріальний тиск. ⠀

Уваги потребує біль з вираженою задишкою, неритмічним серцебиттям, а також сімейна історія серцевих захворювань або смертей.

Все вище зазначене стосується й жінок середнього віку до менопаузи. Для жінок постменопаузального віку ризики інсульту/інфаркту вже збільшуються. Втім за відсутності факторів ризику (куріння, високий артеріальний тиск, ожиріння, цукровий діабет, холестерин ЛПНЩ >4,9 ммоль/л, важка хвороба нирок, ранні інсульти/інфаркти у батьків) найімовірніше з вашим серцем та судинами все гаразд.

Якщо ви — чоловік старше 40 років, то сподіваюсь, що ви не прогавили кардіологічний чекап та отримали експертну оцінку та відповідні рекомендації щодо стану серцево-судинної системи. 

Під час кардіологічного ЧекАпу кардіолог оцінює цифри артеріального тиску, рівнів холестерину (ліпідограма), наявність храпу із зупинками дихання, ожиріння, особливості способу життя, сімейну історію та, відповідно, до результатів огляду та обстежень може рекомендувати ті чи інші методи корегування факторів ризику. 

На жаль, для чоловіків віку 40+ тиснучий пекучий біль за грудиною може свідчити про розвиток небажаних станів — краще не зволікати та звертатися за медичною допомогою.

Зазвичай для стану, спричиненого гострим стресом, ніякого медикаментозного лікування не потрібно. Можна розглянути прийом бетаадреноблокаторів (Анаприлін 10 мг).

Пару ковтків алкоголю можуть короткостроково полегшити симптоми, проте зважайте, що такий спосіб «заспокоєння нервішек» з часом призведе до кепського настрою, посилить тривожність, підвищить ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інших всім відомих неприємностей.

 

З питаннями на тему публікації сюди → @cardiolog_gorbachova

Отримати консультацію по конкретному питанню → Горбачова Віра Вікторівна