ТОП-5 корисних звичок для людей із діабетом

Багатьом людям здається, що після почутого діагнозу цукровий діабет їхнє життя вже ніколи не буде повноцінним та щасливим. Проте це не так! Хвороба, звісно, матиме вплив на життя, але контроль над його якістю залишається саме за вами.

ТОП-5 корисних звичок для людей із діабетом - изображение
ТОП-5 корисних звичок для людей із діабетом

На правах реклами

Головною умовою життя з діабетом є суворе дотримання правил безпечного та здорового способу життя. І допомогти увійти в правильний режим допоможуть 5 корисних звичок, які є актуальними для всіх людей із цим діагнозом. 

Раціон харчування 

Раціон людини з діабетом другого типу має бути збалансованим та субкалорійним. Адекватно зменшена енергетична цінність харчування допоможе організму уникнути різких перепадів цукру в крові, що позитивно впливає за загальне самопочуття. 

Лікарі радять дотримуватися п'ятиразового раціону харчування, який включає три основних прийоми їжі та два перекуси. Важливо їсти в один і той же час щоденно. У момент, коли ще тільки формується звичка харчуватися таким чином, можна встановити нагадування на гаджеті, які допоможуть не пропустити час прийому їжі. Є багато спеціальних застосунків, схвалених лікарями, що можна безкоштовно встановити на свій планшет Samsung, які будуть нагадувати про час, коли щось треба поїсти чи прийняти ліки.

  1. Продукти, багаті вуглеводами, рекомендовано вживати в першій половині дня. Швидкі вуглеводи потрібно замінити повільними: цільнозерновими кашами, овочами та фруктами. 
  2. Оптимальним джерелом білків є нежирні сорти м'яса та риби, кисломолочні продукти та яйця.
  3. Найбільшу кількість потрібних жирів оптимально отримувати з нерафінованої рослинної олії та авокадо, допускається включати до раціону вершкове масло високої якості. 

Якщо бажаєте додати нову страву, а не знаєте, як вона вплине на організм, варто виміряти рівень цукру безпосередньо перед прийомом їжі та через 2 години після дегустації. Це допоможе зрозуміти, чи можуть такі продукти бути включеними до постійного раціону. 

Фізичні навантаження 

Спорт є невід'ємною частиною повноцінного життя людей із діабетом. Найбільш корисними є такі різновиди активності, як йога, плавання, піші прогулянки та фітнес. Добре, якщо спорту буде приділено не менш як 4 години на тиждень.

ТОП-5 корисних звичок для людей із діабетом - 2 изображение

Але потрібно уникати перенавантажень, які можуть стати причиною різкого зниження рівня глюкози. 

Якісний нічний сон 

Нічний сон є важливою частиною життя кожної людини, оскільки в цей період відпочивають та перезавантажуються всі системи організму. Для діабетиків сон є надважливим, адже саме під час сну синтезуються гормони, що мають прямий вплив на обмін речовин. 

Вимоги до сну:

  • лягати не пізніше 23.00 (краще о 22.00); 
  • спати в повній темряві; 
  • тривалість сну — щонайменше 7 годин. 

Якісний відпочинок забезпечує організм потрібною енергією. 

Контроль маси тіла 

Надлишковий жировий прошарок робить клітини нечутливими до інсуліну, задача якого знижувати рівень цукру. Проте якщо дотримуватися правил здорового харчування та приділяти достатньо часу спорту, проблема зайвої ваги зникне непомітно. 

ТОП-5 корисних звичок для людей із діабетом - 3 изображение

Відмова від шкідливих звичок 

Для гарного самопочуття важливо повністю відмовитися від куріння та суттєво знизити вживання алкоголю. Такі прості речі дадуть змогу знову відчути себе здоровим та повним сил. 

Прорив у лікуванні діабету 1 типу: експериментальний препарат захищає клітини від імунної атаки

Низький і високий рівень цукру в крові — що небезпечніше?

Діабет 2 типу: що їсти, а що обмежити для підтримання стабільного рівня цукру в крові? Список продуктів

Вчені назвали сім харчових добавок-емульгаторів у популярних продуктах, що збільшують ризик діабету 2 типу

Харчування при діабеті: яєчний скрамбл зі шпинатом — смачний низьковуглеводний сніданок нашвидкуруч

Діабет від солодкого, та ще 13 міфів про здоров'я, в які потрібно перестати вірити

Великодня випічка: пасхальне печиво з родзинками та корицею

Як контролювати діабет під час Великодня? 9 порад від «Мій цукровий»

Як дієтична солодка газованка може впливати на ваше здоров'я? Ось що говорять дослідження

«Чому я досі не свічуся?» Дівчинка з ЦД1 створює діа-футболки, щоб додати трохи позитиву дітям з діабетом