Ліпогіпертрофія: як уникнути появи «шишок» у місцях ін'єкцій інсуліну?

Ліпогіпертрофія (ущільнення або «шишки» у місцях ін'єкцій) зустрічається у 30% людей з діабетом, які використовують інсулін, та може ускладнити контроль рівня цукру в крові.

Продовжуйте читати, щоб дізнатися, як уникнути цього ускладнення інсулінотерапії, та що робити, якщо воно у вас вже є.

Ліпогіпертрофія: як уникнути появи «шишок» у місцях ін'єкцій інсуліну? - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Що таке ліпогіпертрофія?

Ліпогіпертрофія — це ускладнення інсулінотерапії, що характеризується появою ущільнень — потовщень підшкірно-жирової клітковини — у місцях ін’єкцій інсуліну. Це може вплинути на дію інсуліну і призвести до погіршення глікемічного контролю.

Ділянки ліпогіпертрофії часто є щільними, горбкуватими, збільшеними в розмірі, набряклими, з погіршеною чутливістю та онімінням. 

Читайте також: 10 поширених проблем зі шкірою при діабеті

Причинами виникнення ліпогіпертрофії можуть бути: 

  • Постійні ін’єкції інсуліну в одну й ту саму ділянку: при введенні в одне й те ж місце інсулін сприяє росту фіброзної та жирової тканини; 
  • Неправильне виконання ін’єкцій;
  • Неправильний підбір довжини голки для шприц-ручки;
  • Часте повторне використання голок: при повторних ін’єкціях краї голки затуплюються, з’являються тріщини та розшарування, просвіт голки забивається, тому інсулін через неї проходить погано, можуть виникати больові відчуття;
  • Погано розвинена підшкірно-жирова клітковина при низькому індексі маси тіла (ІМТ); 
  • Використання людського інсуліну замість аналогових форм. 

Чому це небезпечно?

При введенні інсуліну в ділянку з ліпогіпертрофією, його всмоктування порушується, інсулін не працює належним чином, а його дія може бути непередбачуваною, що часто призводить до погіршення контролю рівня цукру в крові, частих гіпо- (низький рівень цукру в крові) або гіперглікемій (високий рівень цукру в крові), потреби у більш високих дозах інсуліну. 

Читайте також: 10 способів, якими ви саботуєте свою інсулінотерапію 

Як уникнути ліпогіпертрофії?

Постійно чергувати місця ін’єкцій інсуліну, відступаючи 1-2 см від місця попереднього уколу; 

Правильно підбирати довжину голки та дотримуватися техніки виконання ін’єкцій інсуліну. Голки розміром 4-6 мм не потребують формування шкірної складки у дорослих та вводяться під кутом 90 градусів. Однак, шкірну складку слід робити у худорлявих людей та у дітей віком до 6 років навіть за умови використання короткої голки. Довжина голки 8-12 мм вимагає виконання ін’єкції під кутом 45 градусів;

Регулярно змінювати голки для ін’єкцій. Стерильні голки для шприц-ручок призначені для одноразового використання;

Оглядати та прощупувати шкіру в місцях введення інсуліну для своєчасного виявлення змін. 

Як лікувати ліпогіпертрофії? 

Припинення ін’єкції у гіпертрофовані ділянки шкіри — це основна стратегія лікування ліпогіпертрофій. Для повного відновлення уражених ділянок може знадобитися від кількох тижнів до кількох місяців;

При важких ліпогіпертрофіях з ураженням великої площі шкіри може бути проведене оперативне лікування — ліпосакція. 

Читайте також: Як позбутися «шишок» після ін'єкцій інсуліну? Народні способи

Коли варто звернутися до лікаря? 

Слід проконсультуватися з лікарем з приводу будь-яких наявних змін у місцях ін’єкцій інсуліну, особливо, при погіршенні глікемічного контролю. Ділянки з ліпогіпертрофією не повинні бути болючими, гарячими на дотик, червоними або синюшними. Такі прояви можуть свідчити про інфекцію та потребують медичної допомоги.

Кожен візит до лікаря має супроводжуватися оглядом та пальпаціїю ділянок ін’кцій і бесідою щодо профілактики ускладнень інсулінотерапії.
 

Джерела:


Читайте також:

Як діабет впливає на вашу шкіру? 10 найпоширеніших проблем зі шкірою при ЦД

Як робити ін'єкцію інсуліну: покрокова інструкці

Як позбутися «шишок» після ін'єкцій інсуліну? Народні способи

 

Ми в Instagram та Telegram