Феритин: чи завжди він є показовим щодо залізодефіциту, та до чого тут COVID?

Чи завжди низький рівень феритину означає низький рівень заліза в організмі (і навпаки)? Чому не можна покладатися лише на цей показник при діагностиці залізодефіциту? Про що може свідчити високий феритин, та до чого тут ковід?

Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Феритин: чи завжди він є показовим щодо залізодефіциту, та до чого тут COVID? - изображение

Авторка цієї статті — Олена Доманська, лікарка-ендокринологиня


Феритин — опосередкований маркер загального запасу заліза в організмі, його низький рівень вважається одним із перших лабораторних ознак дефіциту цього мікроелементу. 

Які норми феритину?

Норми феритину досить відносні. Його класична схема:

феритин = вага + 10,

але насправді вона не всім підходить.

Феритин взагалі показник досить нестабільний. У дорослої людини норма феритину приблизно 70-120 мкг/л. Може бути вище, якщо, наприклад, це дорослий чоловік, який активно займається спортом.

Причини зниження феритину:

  • втрата заліза, тобто залізодефіцит;
  • значний дефіцит білку в організмі.

Звичайно, в кожному випадку потрібно розбиратись, чому відбуваються втрати заліза чи дефіцит білку. Першопричина може бути в раціоні, в кишечнику або в шлунку.

Оксидативний стрес, запалення і феритин: який зв'язок?

Феритин дозволяє оцінити залізодефіцит або бачити латентний [прихований] дефіцит заліза, коли ще немає змін гемоглобіну і еритроцитів, або ці зміни неспецифічні. Але феритин може бути не показовим з точки зору дефіциту заліза, якщо в організмі оксидативний стрес [або окислювальний стрес] чи запалення. 

Ці фактори можуть призводити до підвищення синтезу [вивільнення] феритину навіть на фоні дефіциту заліза. Тоді ми бачимо високий феритин при інших показниках, які вказують на дефіцит заліза. Це означає, що не можна, лише здавши феритин, продіагностувати прихований чи явний залізодефіцит. Важливо орієнтуватись не тільки на норму феритину, але і на інші показники та супутні симптоми.

Існує гіпотеза, згідно якої важливий не сам по собі високий рівень феритину в плазмі, а поєднання ряду факторів. З'являється все більше доказів того, що рівень феритину не просто відображає реакцію гострої фази, але може грати самостійну рішучу роль у запаленні. 

Збільшення вмісту феритину в плазмі крові вважається фактором неблагоприємного прогнозу при деяких захворюваннях

Гіперферитинемія [підвищення рівня феритину], навпаки, є неспецифічною ознакою, яка за останній час звертає на себе все більше уваги. Підвищення рівня феритину може вказувати на збільшення запасів заліза, але частіше спостерігається при його вивільненні. Тільки 10% випадків гіперферитинемії пов'язано з перегрузкою заліза; у більшості ж пацієнтів гіперферитинемія розглядається як результат реакції гострої фази і реактивного підвищення рівня феритину на фоні якогось захворювання. 

Так, помірні рівні підвищення фіксуються при аутоімунних захворюваннях: системний вовчак, ревматоїдний артрит, розсіяний склероз та антифосфоліпідний синдром. Згідно даних деяких досліджень рівень феритину в плазмі крові корелює [взаємопов'язаний] із загальною активністю захворювання і в ряді випадків з його окремими проявами.

Збільшення вмісту феритину в плазмі крові вважається фактором неблагоприємного прогнозу при деяких захворюваннях. 

Так, у данському популяційному дослідженні задовго до пандемії COVID-19, феритин виявився сильним предиктором [прогностичний параметр] передчасної смерті серед населення в цілому. У людей з вихідним рівнем феритину більше 200 мкг/л було виявлено підвищений ризик смерті від онкологічних, ендокринних і серцево-судинних захворювань, а також була висока загальна смертність порівняно з учасниками, в яких значення феритину були менше 200 мкг/л. Ризик зростав по мірі збільшення концентрації феритину в сироватці крові, причому найвищий ризик спостерігався при рівні більше 600 мкг/л.

На сьогодні є докази [Джерело 1, 2, 3], що значення феритину пов'язано з життєвим прогнозом у пацієнтів з новою коронавірусною інфекцією.

@dr_domanska


Читайте також:

Високий рівень феритину в крові при діабеті: що це означає та що із цим робити?

Затяжний COVID: нова інформація про те, хто перебуває в зоні ризику

Чому людям з діабетом необхідно робити щеплення від грипу

 

Ми в Instagram та Telegram