Революція у боротьбі з діабетом 1 типу: тисячі британців отримають «штучну підшлункову залозу»

Десятки тисяч дітей та дорослих, які живуть з цукровим діабетом 1-го типу в Англії, отримають «штучну підшлункову залозу» в рамках першої в світі ініціативи, яку впроваджує Національна служба охорони здоров'я.

Продовжуйте читати, щоб дізнатись більше.

Революція у боротьбі з діабетом 1 типу: тисячі британців отримають «штучну підшлункову залозу» - изображение

Що таке штучна підшлункова залоза?

Штучна підшлункова залоза (ШПЗ), або гібридна система замкнутого циклу, постійно контролює рівень глюкози (цукру) в крові людини, автоматично регулює кількість інсуліну, що вводиться за допомогою помпи, запобігаючи розвитку гіпо- та гіперглікемії (низький та високий рівень цукру в крові).

Місцеві системи Національної служби охорони здоров'я (NHS) Англії почнуть ідентифікувати людей з цукровим діабетом 1-го типу (ЦД1), які можуть отримати користь від використання гібридної системи замкненого циклу.

Наразі в Англії проживає близько 270 тисяч людей з ЦД1.

Це означає, що деякі люди з ЦД1 більше не потребуватимуть щоденних ін'єкцій інсуліну, а використовуватимуть нову технологію замість цього. 

Як відбуватиметься впровадження та хто отримає «підшлункову»?

The National Institute of Health Care and Excellence (NICE) — виконавчий позавідомчий державний орган Департаменту охорони здоров'я Об'єднаного Королівства, схвалив програму у грудні 2023.

Після схвалення NICE, NHS Англії опублікувала 5-річну стратегію впровадження та графік того, як місцеві системи будуть надавати гібридну систему замкнутого циклу пацієнтам, які мають на це право, з 1 квітня 2024.

NICE рекомендує в першу чергу забезпечити простроями дітей та молодь до 18 років з діабетом 1-го типу, вагітних жінок з діабетом 1-го типу та дорослих з діабетом 1-го типу, у яких рівень глікогемоглобіну A1С становить 7,5% або вище.

«Національне впровадження гібридних систем із замкнутим циклом — чудова новина для всіх людей з ЦД 1-го типу. Пристрій визначає рівень глюкози, передає показники до системи доставки інсуліну — помпи, яка потім ініціює процес визначення необхідного дозування інсуліну. Ця революційна технологія здатна не лише покращити медичне обслуговування, а й підвищити якість життя людей з діабетом», — сказав професор Партха Кар (Partha Kar), національний радник з діабету NHS.


Джерело: diabetes.org.uk

Читайте також:

Штучна-підшлункова залоза: ПРОГНОЗИ на 2023

FDA схвалило біонічну підшлункову залозу iLET для пацієнтів з діабетом 1 типу

DiaTech: найбільш очікувані діабет-девайси 2024

 

Ми в Instagram та Telegram