Як дефіцит магнію впливає на гормональне здоров'я?

Магній — необхідний мікроелемент для організму людини, близько 350 реакцій в організмі не можуть пройти без його участі. Магній необхідний для синтезу білку, засвоєння жирів і вуглеводів, для роботи головного мозку, для функціонування багатьох ферментів і, звичайно, для балансу гормонів в організмі.

Як дефіцит магнію впливає на гормональне здоров'я? - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Магній необхідний для правильного росту та підтримки кісток, функціонування нервів, м'язів. У шлунку магній допомагає нейтралізувати шлункову кислоту та сприяє перистальтиці кишківника.

Як магній впливає на гормони?

  • Дефіцит магнію може вести до зниження рівня серотоніну — гормону радості, а значить, може спровокувати зниження настрою, підвищення тривожності та порушення сну.
  • Регулює вироблення гормонів надниркових залоз (гормонів стресу) — кортизолу, адреналіну, норадреналіну, захищаючи організм від їх впливу. Магній має заспокійливий ефект на нервову систему.
  • Достатній рівень магнію в крові підвищує чутливість тканин до інсуліну, знижує тягу до солодкого, тим самим допомагає контролювати рівень цукру в крові. При дефіциті магнію посилюється інсулінорезистентність.
  • Необхідний для вироблення статевих гормонів.
  • У вагітної жінки необхідний для нормального функціонування плаценти, знижує тонус матки, запобігає розвитку токсикозів, передчасних пологів.

В яких продуктах багато магнію?

Магній не синтезується в організмі, а надходить з продуктами харчування і водою. Найпростіший спосіб запам’ятати продукти, які є хорошими джерелами магнію —  подумати про клітковину. У продуктах з високим вмістом клітковини, як правило, багато магнію.

Джерела магнію включають:

  • бобові,
  • цільнозернові,
  • овочі (особливо брокколі, кабачки та зелені листові овочі),
  • насіння та горіхи (особливо мигдаль)

Інші джерела включають м’ясо, шоколад і каву.

Добавки з магнієм

Якщо є підтверджений лабораторно дефіцит магнію, або людина не вживає продукти, які містять магній, то можна розглянути вживання магнію у вигляді добавок. 

Цитрат магнію

Є одним із найпопулярніших видів добавок магнію, який легко засвоюється організмом. В основному він використовується для підвищення рівня магнію та лікування закрепів.

Гліцинат магнію

Часто використовується через його заспокійливу дію для лікування тривоги та безсоння. Однак дослідження, що підтверджують його ефективність при таких станах, обмежені.

Оксид магнію

Може допомогти полегшити скарги, такі як печія та запор. З огляду на те, що організм погано засвоює його, це не хороший вибір для тих, кому потрібно підвищити рівень магнію.

Хлорид магнію

Легко засвоюється перорально і використовується для лікування печії, закрепу та низького рівня магнію. Може використовуватись місцево.

Магнію сульфат

Використовується також в/в з лікувальною метою.

Обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем та здайте відповідні аналізи, перш ніж приймати добавки з магнієм.


Читайте також:

6 частих помилок при прийомі вітамінів

Як перевірити себе на дефіцити?

Які вітаміни потрібні при діабеті?

 

Ми в Instagram та Telegram

 

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!