6 частих помилок при прийомі вітамінів

Помилки при прийомі вітамінів можуть звести нанівець всі зусилля. А іноді й нашкодити. Ось найпоширеніші з них.

6 частих помилок при прийомі вітамінів - изображение

Автор статті — Юлія Кривов'яз, к.м.н., лікарка-ендокринологиня в Медичному центрі Achilles, з більш ніж 10-річним досвідом роботи.

Instagram: @doctor_kryvoviaz


Помилка №1: Вважати, що вам вистачає вітаміну D

Немає різниці, в якому кліматі ви доїжджаєте на машині до офісу, а потім повертаєтеся у квартиру з кондиціонером. УФ-захист теж не сприяє синтезу вітаміну Д. Тому перевіряйте його рівень лабораторно і від того, яке значення, вирішуйте з лікарем щодо необхідної дози.

Помилка №2: Сподіватися, що полівітамінні комплекси вирішать усі проблеми.

Наприклад, може бути виражений залізодефіцит і потрібен не комплекс, а лікувальні дози препаратів заліза. Завжди переглядайте дози. Адже є комплекси, де дози вкрай малі і толку не буде. А є такі, де дози завищені від потреб утричі.

Помилка №3: Не враховувати рекомендовану лікарську форму

Наприклад, у магнію є хелатні форми, з гарною біодоступністю і засвоюваністю — цитрат і гліцинат магнію. Так, вони коштують дорожче оксиду. Але оксид не засвоюється як потрібно, біодоступність його низька.

Помилка №4: Запивати вітаміни НЕ водою

Кавою, чаєм, молоком тощо — запивати вітаміни не варто! Це уповільнює їхнє засвоєння. Тому, запивати вітаміни виключно водою.

Помилка №5: Приймати залізо, не намагаючись усунути причину його дефіциту

Наприклад, дуже рясні менструації або геморой, який кровить, або ясна, які кровоточать, явно вказують на проблему, яку потрібно вирішувати з лікарем. Бо в силу цих причин залізо витрачається швидше, ніж надходить.

Помилка №6: Не враховувати сумісність вітамінів

Часто не враховується сумісність/не сумісність вітамінів між собою. Не приймати одночасно з препаратами заліза кальцій, магній, цинк. Розділяти їх із залізом у часі. 


Читайте також:

Які вітаміни потрібні при діабеті?

Як наше тіло сигналізує про дефіцити вітамінів і мікроелементів?

Відчуття постійної втоми при діабеті. Чому воно виникає і як з ним боротися?

 

Ми в Instagram та Telegram