Захворювання щитоподібної залози та діабет: що потрібно знати

Контроль діабету та захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) — як вони можуть бути пов'язані між собою? Ось що важливо знати, якщо у вас проблеми із ЩЗ та діабет.

Захворювання щитоподібної залози та діабет: що потрібно знати - изображение

Авторка цієї статті — Ольга Крохмалюк, медична редакторка, лікарка-інтерн терапевтка КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1».


Щитовидна залоза (ЩЗ) — це маленька залоза у формі метелика, яка розташована посередині шиї та впливає на багато процесів у нашому організмі. Одним з основних завдань ЩЗ є управління обміном речовин шляхом вироблення тиреоїдних гормонів — тироксин (Т4) та трийодтиронін (Т3). Їх регуляція відбувається за рахунок тиреотропного гормону (ТТГ), який синтезується гіпофізом у головному мозку. 

Цукровий діабет і захворювання ЩЗ тісно взаємопов’язані

Резистентність (або погіршення чутливості) до інсуліну та гіперінсулінемія при цукровому діабеті 2-го типу (ЦД2) можуть посилювати ріст щитоподібної залози, що призводить до збільшення її розміру та появи вузлів. При цукровому діабеті 1-го типу (ЦД1) патологія ЩЗ є наслідком аутоімунного процесу в організмі. Цукровий діабет порушує функцію щитоподібної залози, впливаючи як на вироблення ТТГ, так і на трансформацію Т4 у Т3.

Дисфункція щитовидної залози, своєю чергою, може впливати на метаболізм глюкози при діабеті. Було виявлено, що зміни ТТГ корелюють зі змінами глікованого гемоглобіну (А1С)

Як проблеми із ЩЗ впливають на контроль діабету?

Гіпертиреоз

При гіпертиреозі ЩЗ виробляє тиреоїдні гормони в надлишку. ТТГ при цьому знижується. Гіпертиреоз погіршує чутливість тканин до інсуліну, підвищує його розпад, пришвидшує всмоктування глюкози, сприяє її синтезу у печінці, що, як наслідок, призводить до гіперглікемії (підвищений рівень цукру в крові). Обмін речовин прискорюється, тому цукрознижуючі препарати, включаючи інсулін, метаболізуються швидше, внаслідок чого рівень глюкози в крові може підвищуватися. 

Симптоми гіпертиреозу включають:

  • швидкий пульс
  • прискорене серцебиття
  • втрата ваги, незважаючи на підвищений апетит
  • задишка під час занять спортом
  • м'язова слабкість або тремор
  • проблеми з концентрацією уваги

Гіпотиреоз

При гіпотиреозі синтез (тобто, вироблення) тиреоїдних гормонів є недостатнім, а рівень ТТГ — підвищеним. Гіпотиреоз характеризується порушенням всмоктування глюкози, уповільненням її засвоєння клітинами, зниженням вироблення глюкози печінкою, а також пригніченням розпаду інсуліну, що призводить до зниження рівня цукру в крові. При гіпотиреозі метаболізм сповільнений, тому ліки, зокрема й інсулін, залишаються активними довше, що призводить до гіпоглікемій (низький рівень цукру в крові).

Пацієнти з ЦД2 та гіпотиреозом мають підвищений ризик діабетичних ускладнень, включаючи периферичну нейропатію, нефропатію та ретинопатію. При ЦД2 й ожирінні також структурні зміни в ЩЗ виникають частіше. 

Симптоми гіпотиреозу включають: 

  • втома і сонливість
  • постійне відчуття холоду
  • суха шкіра
  • повільніші рефлекси
  • ламке волосся
  • збільшення у вазі, незважаючи на відсутність змін у дієті
  • низький кров'яний тиск або повільний пульс
  • депресія

Захворювання ЩЗ при діабеті: профілактика та лікування

Усім, хто живе з цукровим діабетом, для своєчасного виявлення патології ЩЗ рекомендовано проводити щорічний моніторинг її стану — визначення ТТГ у крові і виконання ультразвукового обстеження. За наявності патології щитоподібної залози визначення ТТГ і УЗ-дослідження проводять в динаміці залежно від поточних умов та відповіді на лікування. 

Усім людям із патологією ЩЗ необхідно виконати електрокардіографію та дослідити ліпідний профіль крові для корекції можливих змін. 

При гіпертиреозі може з’явитися потреба у збільшенні дози інсуліну та/чи цукрознижуючих препаратів. Натомість, при гіпотиреозі дозу інсуліну або таблетованих засобів зазвичай зменшують для запобігання гіпоглікемій. Важливо знати також, що препарати тироксину, які застосовуються для лікування гіпотиреозу, можуть зменшувати цукрознижувальний ефект антидіабетичних препаратів. 

Питання корекції дози лікарських засобів вирішують на основі ретельного моніторингу рівня глюкози в крові. 

Здорове харчування, відмова від паління та алкоголю, нормалізація маси тіла, контроль артеріального тиску (АТ) і пульсу є обов’язковими для компенсації діабету та ефективного лікування захворювань щитоподібної залози. 

 

Посилання на джерела інформації:


Читайте також:

Йод: коли і кому показаний? Розповідає ендокринолог

12 симптомів проблем із щитоподібною залозою

Зверніть увагу на щитоподібну залозу при діабеті
 

Ми в Instagram та Telegram